Audi A4 B5 98r - metaliczny szum w tylnym lewym kole

07 Mar 2018, 20:16

Witam. Ostatnio słyszę od tygodnia szumy metaliczne z tylnej osi, jak mniemam dochodzi z lewego tylnego koła.
Szumy/tarcie znika podczas delikatnego lub mocnego naciśnięcia pedału hamulca. Ów dźwięk pojawia się najczęściej podczas wyprostowania auta z lewoskrętu , ale tez występuje podczas jazdy na wprost. Raz się tak mocno nasila że aż uszy bolą a niejednokrotnie jedzie się z delikatnym popiskiwaniem.
Dodam że 5 miesięcy temu (jakies 10 tys km juz przejechałem) były wymieniane klocki i tarcze na obu osiach oraz regenerowane zaciski i tłoczki hamulcowe tam gdzie to było konieczne , a także łożyska tył są nowe.
Proszę o pomoc żeby to zdiagnozować co to może być , gdyż mechanicy podczas jazdy próbnej jak na złość nic nie słyszą bo akurat wtedy nic im nie buczy ani nie ociera :D... Jest jeszcze jedna rzecz raczej nieistotna tuleje tylnej belki czekają na wymianę ( obecnie brak czasu), ale to już inne dźwięki które odróżniam. Sprężyny sprawne, Amortyzatory mają dopiero może 5tys km przebiegu.
Kianodula
Nowicjusz

Auto: Audi A4 B5
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

07 Mar 2018, 20:22

ja bym sprawdził klocki, może były założone nieprawidłowo i już się skończyły
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Mar 2018, 20:27

Montaż przeprowadzał serwis Boscha więc myślę że zrobili to prawidłowo. Dodam że producent części to ABE jeżeli dobrze zapamiętałem.
Kianodula
Nowicjusz

07 Mar 2018, 20:35

Wierz mi, że takie serwisy lecą raczej na ilość i na to ile zrobią niż na jakość..
gber44

07 Mar 2018, 20:47

W takim razie muszę jak już serwisować u znajomego mechanika i dobrze się z nim zaprzyjaźnić
Kianodula
Nowicjusz

08 Mar 2018, 00:10

W renomowanych serwisach i serwisach ASO też pracują ludzie i też popełniają błędy. Czasami Wiesiek z małym garażykiem bez mega narzędzi a z głową na karku zrobi lepszą robotę jak mechanicy po studiach na nowych maszynach. Skoro przy hamowaniu Ci cichnie to coś z hamulcami na to wychodzi a druga sprawa to szuranie, typowy objaw do końca klocka
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Lexusa pracują na lotnisku
    Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...