Audi a4 b5/ a6 c5 czy może e46 ? 16 tyś.

09 Lut 2015, 15:29

Witam !

Wraz z nadejściem wiosny planuję zakup "nowego" autka. Przekopałem większość tematów na różnych forach w necie, opinii na temat aut które chciałbym kupić, lecz wciąż mam pewne pytania.

Roczny przebieg 20-25 tyś km.
Auto użytkowane codziennie 14 km do pracy w jedną stronę(małe miasto) + jakiś wypad na weekend.

Aktualnie posiadam Mercedesa w202 1.8 B sedan i szukam jakiegoś następcy.
Głównie interesuje mnie Audi a4 b5 z końcówki produkcji 99-01.
Celowałbym najchętniej w jakieś kombi, gdyż lubię pakowne auta, sedan wydaje mi się trochę za mały. Gdybym znalazł w dobrym stanie to też oczywiście bym kupił ;)
Nastawiam się na silnik benzynowy z możliwością montażu LPG. Wybór padł na 1.8t 150 km. Myślałem też nad 2.4 + LPG, lecz to już dość droższa eksploatacja ( rozrząd, spalanie,opłaty, podobnież problemy z wyciekami oleju ).
Kilka pytań odnośnie motoru ? Jaka jest faktyczna trwałość tego silnika i jego osprzętu ( głównie chodzi mi o turbinę )
Ile trzeba przygotować na ew. wymianę turbo ? 2000 zł ? 1000 zł na regeneracje ?
Chciałbym się też dowiedzieć jak wygląda wymiana paska rozrządu w tym aucie.
W Mercedesie mam łańcuch więc jeden problem mniej.
Jak jest faktycznie z zawiasem w tych autach ? Interesuje mnie tylko zawias dobrej jakości nie jakaś chińska tandeta.
Auto przy normalnym użytkowaniu spokojnie będzie nabijało km na takim zawiasie ?
Jak wygląda eksploatacja dwumasu ? Ew. koszt wymiany ?

Myślalem także nad a6 c5, lecz mam pewne obawy, że 1.8t nie radziłby sobie dość dobrze w tej budzie i wtedy warto kupić V6.
Między klasą a4, a a6 eksploatacja bardzo się różni ? Wiadomo a4 jest lżejsza, pewnie mniej spali.

Jestem dość spokojnym kierowcą, lecz także lubię wcisnąć pedał gazu i pokręcić trochę auto pod czerwone pole.
Silniczek 1.8t w budzie a4 da mi tą przejemność z jazdy ? :)

Jak wygląda koszt założenia LPG do 1.8t ?

Budżet jaki mam na auto to 16 tyś zł. Nie ukrywam, że chciałbym kupić auto za jakieś 13-14 tyś i zostawić sobie trochę na pakiet startowy.
Ewentualna poprawa zawiasu, wymiana rozrządu i części eksploatacyjnych.
Zaznaczę, że szukam auta w jak najlepszym stanie z solidnym wyposażeniem. Czy w tych pieniądzach uda mi się trafić coś konkretnego, co cieszylo by oko i posłóżyło pare lat ?

Początkowo zastanawiałem się też nad BMW e46 z motorem 2.2/2.5, lecz przeglądając ogłoszenia kompletnie się załamałem.
Jeśli już jest jakieś autko co wygląda w miarę wporządku to strasznie drogo się ceni, w dodatku to jeszcze przed lift...

Za Audi jestem głównie przekonany dzięki ocynkowanej karoserii ( niestety moje Mercedesy cierpiały na problem rudej, bardzo mnie to irytuje ), a także tego cztero cylindrowego silnika 1.8t.
Proszę o jakieś porady w co lepiej celować, w stosunku jakości do ceny, a także kosztów eksploatacji. a4 b5 / a6 c5 czy może wlaśnie jakieś e46 ?

Dzięki, pozdrawiam.
lukasz78
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Focus mk2
Silnik: 1.6 100km duratec
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

09 Lut 2015, 17:45

E46 to nowsze technologicznie auto i moim zdaniem wypada lepiej od A4 B5, E46 można bardziej porównać do A4 B6 ale w tej cenie nie kupisz B6 z żadnym godnym silnikiem bo 2.0PB i 2.5TDI chyba Cie nie interesują :)
BMW będzie nieco droższe w utrzymaniu. A4 vs A6 największą różnicą jest wielkość wnętrza - tutaj powinieneś wsiąść, przejechać się i wybrać.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

09 Lut 2015, 17:47

lukasz78 napisał(a):Ile trzeba przygotować na ew. wymianę turbo ? 2000 zł ? 1000 zł na regeneracje ?

500-700złza regenerację ;)
lukasz78 napisał(a):Chciałbym się też dowiedzieć jak wygląda wymiana paska rozrządu w tym aucie.

w silnikach V6 można się zbliżyć do 2000zł, bo trzeba zdemontować przód - słowa kolego mechanika
lukasz78 napisał(a):Jak jest faktycznie z zawiasem w tych autach ? Interesuje mnie tylko zawias dobrej jakości nie jakaś chińska tandeta.

wszystko zależy od drogi, bo niektórzy robią 30tys. a inni 70. Mało kto dobija do 100tys. chyba, że ciągle jeździ po autostradzie
lukasz78 napisał(a):Za Audi jestem głównie przekonany dzięki ocynkowanej karoserii

co ci po tym, jak większość bita

Ogólnie - szkoda tyle kasy na A4 B5 szczególnie jak je zestawimy z BMW e46, bo nie oferuje praktycznie nic więcej pod żadnym względem. Szukasz A6 C5 ale wg mnie znacznie lepszą opcją jest BMW e39. I nie łam się ogłoszeniami, bo w przypadku Audi jest tak samo źle. Od siebie dodać mogę Lexusa IS 200
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

09 Lut 2015, 17:58

Czyli sądzisz, że w tych pieniądzach wyrwałbym e46 jakiegoś przed lifta z r6 ?
e39 nie chce, mamy takie w rodzinie 2.5 170 km czysta benzyna. Auto jak najbardziej spoko, lecz prawda jest taka że koszty eksploatacyjne są duże jeśli ktoś kupi szmelc.

Ciekawy jestem jak w a4 1.8t ten silniczek by sobie radził z takim r6 bmw ?
lukasz78
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Focus mk2
Silnik: 1.6 100km duratec
Rok produkcji: 2006

09 Lut 2015, 18:13

lukasz78 napisał(a):wyrwałbym e46 jakiegoś przed lifta z r6

spokojnie jakieś 323i lub 325i ale trzeba szukać
lukasz78 napisał(a):Ciekawy jestem jak w a4 1.8t ten silniczek by sobie radził z takim r6 bmw

Nie poradzi sobie, chyba, że z jakimś 320i. Audi tylko na prostej ujdzie ale na zakręcie ssie w porównaniu do BMW.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

09 Lut 2015, 21:59

dzida napisał(a):Nie poradzi sobie, chyba, że z jakimś 320i. Audi tylko na prostej ujdzie ale na zakręcie ssie w porównaniu do BMW.

Warto dodać ,że jak Audi jest w Quattro to wtedy pod każdym względem takie BMW ssie.
Arek922
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 07 2011
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: E32
Silnik: 3.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1989
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Highway Hero" Mercedes-Benz Actros 2551 6x2
    Podczas 65. targów pojazdów użytkowych w Hanowerze uwagę zwiedzających przyciągnął niepowtarzalny Actros w kolorze jadowitej zieleni, zaparkowany przy wejściu do świata samochodów użytkowych Daimler Trucks. ...

09 Lut 2015, 22:02

poza zakrętami w których Audi dalej będzie podsterowne :D
ale Quattro to fajny patent tylko trzeba je spiąć z mocniejszym motorem aby dało fun na miarę RWD :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

09 Lut 2015, 22:40

w Audi Ad B5 celuj w tym budżecie w quattro z 1.8T.
Regeneracja turbiny, to koszt około 700 złotych, to prosta turbina.
Dobra instalacja dla tego silnika to około 3tyś.zł.
Co do zawieszenia, polecam poczytać na forach audi i vw, są tam długie wątki na ten temat, Użytkownicy polecają tam części godne uwagi i przebiegi jakie są osiągalne. Generalnie zależy wszystko od tego na jakich drogach się poruszasz i jak *wpadasz* na dziury, jeśli będziesz uważać, to na dobrych częściach i dobrze zrobionym zawieszeniu, pojeździsz trochę :)
W A4 B5 silnik 1.8T daje sobie znakomicie radę i jeździ się przyjemnie, natomiast w A6 może szału nie robi, ale daję sobie spokojnie radę. Dla przeciętnego użytkownika jest to moc całkowicie wystarczająca, a jak komuś nie starcza, silnik można podkręcić.
Co do A6 z V6 wymiana rozrządu, to koszt około 1200-1300zł, według instrukcji wymieniany co 120tyś.km, jednak użytkownicy zalecają zmianę co około 90tyś.km.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

09 Lut 2015, 23:34

Arek992 - wtedy jeszcze gorzej dla Audi, bo osiągi i spalanie drastycznie gorsze, dalej to będzie podsterowne i mniej komfortowe. Jedyna przewaga będzie w trakcji na sniegu/wodzie... ale większość w Polsce przez 3/4 roku tego nie uświadczy.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

09 Lut 2015, 23:58

jiGsaw napisał(a):Arek992 - wtedy jeszcze gorzej dla Audi, bo osiągi i spalanie drastycznie gorsze, dalej to będzie podsterowne i mniej komfortowe. Jedyna przewaga będzie w trakcji na sniegu/wodzie... ale większość w Polsce przez 3/4 roku tego nie uświadczy.

W starych Quattro takich jak np moim Audi 200 to fakt ,że Quattro jarało troszke więcej ,ale nie są to duże róznice. W Tych nowszych typu A4 B6,A6 C5 praktycznie nie ma różnicy w spalaniu ,a osiągi są też bardzo podobne. Quattro na samym starcie robi praktycznie każde FWD i RWD (mówie tutaj o autach z podobną mocą,charakterystyką silników i masą).

Quattro w zakrętach prowadzi się dużo lepiej od FWD bo jest bardziej zbliżone do RWD ,ale jednak z RWD szans nie ma za to na plus tak jak mówisz deszcze,snieg,błoto. No i fajne są bączki w Quattro bo robisz to w miejscu.

Do autora: Nie wiem ogolnie jak się spisują silniki 1.8T ,ale za to wiem ,że bardzo łatwo można tam zwiększyć moc wkładając np graty z Audi TT które przy tym silniku miało 150,163,180 i 190 KM.
Jest: Audi 200 2.2T , Audi V8 4.2+LPG PRINS
jurek600
Początkujący

Prawo jazdy: 04 04 2000
Auto: Audi 200
Silnik: 2.2 Turbo 10v
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1989

10 Lut 2015, 00:47

Quattro fajna rzecz, mało awaryjny napęd ale trzeba pamiętać o jednym przyśpiesza lepiej i trzyma się lepiej ale hamuje tak samo jak przednionapędowe :) o tym ludzie zapominają.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

10 Lut 2015, 07:55

Na suchym dobrze zestrojone rwd i rowna nawierzchnia oraz semi slick to taki sam start praktycznie rwd/awd. Zwlaszcza przy mocach rzedu 150 - 180 koni. Dla mnie sens quattro sie pojawia jak robisz grube mody.

1.8t bardzo fajnie chodzi, ale poskladane na osprzecie z 2.0 tfsi. :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW