Audi A4 B5 - czerwona kontrolka ładowania

14 Gru 2020, 08:56

Witam.

Mam problem ze swoim A4 B5 1.9TDI 110km, oznaczenie silnika AFN.

Wczoraj samochód zrobił ponad 300km bez problemu. Dzisiaj rano wsiadam do samochodu - po odpaleniu czerwona kontrolka akumulatora. Na zegarach wskaźnik od ładowania trochę ponad 12V. Pasek nie zerwany, chodzi okej.
Ładowanie nie wraca po przygazowaniu.

Co sprawdzać?

Pozdrawiam
bialas6666
Nowicjusz

14 Gru 2020, 09:20

bialas6666 napisał(a):Na zegarach wskaźnik od ładowania trochę ponad 12V
To może być nie od ładowania tylko prąd z akumulatora. Sprawdź przy alternatorze jakie jest ładowanie. Zobacz czy jak zwiększysz obciążenie włączając szybę ogrzewaną, światła, klimę czy coś się zmieni w napięciu ładowania.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Gru 2020, 10:29

Brak ładowania akumulatora. Do sprawdzenia alternator oraz obwód ładowania. To, że pasek jest cały, koło pasowe altka się kręci, nie oznacza jednak, że ładowanie jest.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Gru 2020, 17:30

Sprawa wygląda następująco - po odpaleniu nadal świeci kontrolka czerwona akumulatora. Zwiększenie zapotrzebowania na prąd nic nie zmienia - gazowanie, ogrzewanie szyby, foteli itd.
Ładowania na akumulatorze brak - po odpaleniu ok. 12V. Ładowanie nie wychodzi z alternatora - z grubego przewodu wychodzi 11.7V. Jeszcze wczoraj było 14.3V.
Sprawdziłem przewód od wzbudzenia - po przekręceniu kluczyka na zapłon pojawia się na nim ok. 5.7V. Po odpaleniu dalej wartość jest taka sama.
Alternator wyjąłem z samochodu (chwilą roboty) i pojechał do sprawdzenia do serwisu.
Ale czy aby na pewno to w nim jest problem?
bialas6666
Nowicjusz

15 Gru 2020, 08:10

bialas6666 napisał(a):Ale czy aby na pewno to w nim jest problem?
tak
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4