Audi a4 b5, otomoto czy warto?

06 Cze 2013, 20:47

Hej,

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

na otomoto pojawilo sie takie ogloszenie. bylbym zainteresowany takim autem, ale mam ponad 300km do samego Wroclawia.

cena nie jest niska jak za ten model - pytanie czy warto?

Troche przeszkadza mi ze facet pisze wprost o malowanych drzwiach, jak oceniacie wyglad autka?
lepiej sprowadzone czy juz zarejestrowane brac?

z gury dzieki za pomoc.

pozdro
saygon84
Nowicjusz

Auto: vw passat b4

06 Cze 2013, 20:57

Napiszę do w postaci przykazań:

I. Nie będziesz kupował Audi A4 B5 za kwotę mniejszą niż 9000 zł, jeśli twa wiedza mechaniczno-blacharska nie stoi na wysokim poziomie.

II. Nie będziesz wierzył w przebiegi ponad dziesięcioletnich aut wynoszące mniej niż 200 tys. km.

III. Kierownicę można kupić nową, przebieg zmniejszyć, gałkę i mieszek biegów wymienić, książki serwisowe podrobić.

IV. Nie podoba mi się maska w tym A4. Inny odcień i delikatnie źle spasowana? Jestem przewrażliwiony, dlatego możliwe, że mam zwidy.

V. Aczkolwiek Audi te może być okazją. Sprzedawca wydaje się być szczery, silnik 1.8 125KM jest przyzwoity. Trzeba dokładnie się dowiedzieć jak wyglądała ta stłuczka (rzekome dowody zdjęciowe), jechać, uważnie obejrzeć, prześwietlić auto na wylot.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

06 Cze 2013, 21:08

saygon84 napisał(a):Troche przeszkadza mi ze facet pisze wprost o malowanych drzwiach

Tia, bo pewnie wszystkie sa bezwypadkowe. Jeżeli Ci przeszkadza że w aucie za 7k malowane były drzwi to udaj się do ASO tam będą nowe nie malowane.

saygon84 napisał(a):lepiej sprowadzone czy juz zarejestrowane brac?

Weź sprowadzone od księdza, zakonnicy lekarza, z przebiegiem 160tyś.km dołożysz na rejestracje 1,5k i będzie git.

Co do samego ogłoszenia niepokoją Cię malowane drzwiczki a nie zwróciłeś uwagi na to że juz prawie klima nie działa bo pewnie do wymiany jest kompresorek, zaraz okaże się że jest nagrzewnica w kamieniu do tego zawieszenie kosztuje w tym aucie 30% jego ceny więc ciekawe czy aluminiowe szczęście made in germany nie zostało zastąpione made in china. Pan też wspomina o heblach bo pewnie przed sprzedażą bidok nie mógł klocków wymienić albo jeszcze tarcze są do wymiany.
Jeżeli myślisz że kupujesz fajne auto bo znaczek audi to grubo się mylisz.
Oczywiście wielki plus dla sprzedającego że wymienił robotę typowych bolączek a4 b5 ale jeżeli planujesz trochę nim pojeździc to i tak zaraz czeka Cię zawias, przeguby, nagrzewnica, klima, kompresorek zamka centralnego.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

06 Cze 2013, 21:24

dzieki za szybkie odpowiedzi, nie spodziewalem sie ;)
nie denerwujcie sie, po prostu nie znam sie na tych sprawach - dlatego pytam.

pozwolilem sobie zadzwonic do tego typa, nie ma zadnych dokumentow potwierdzajacych przebieg i przyznal wprost, ze nie wie ile ten samochod ma przejechane. mowil, ze te auta na tyle dobrze znosza spory przebieg, ze ciezko mu cokolwiek zweryfikowac. wydaje sie byc uczciwy.

Na pytanie, ktore zasugerowal szybki - dot. heblow powiedzial, ze w a4 b6 mial do wymiany kolo dwumasowe i wszystko poszlo na nowe auto... A ze w b5 jest wymieniony rozrzad, filtry olej i podobno wszystkie duperele to na klocki nowy nabywca moze sobie pozwolic.
widac, teksty szybkiego sie sprawdzaja :D

nie wiem sam czy mam jechac, bo koles cos kreci z przebiegiem. gdyby mi dal gwarancje, ze ma tyle ile ma to moze i bym sie skusil. A on sam przyznaje, ze nie wie, bo nie kupowal tego auta w salonie.
saygon84
Nowicjusz

06 Cze 2013, 21:44

gdyby mi dal gwarancje, ze ma tyle ile ma to moze i bym sie skusil

:D :D

Poza tym, prawie 8k za 17 letni samochód...
PanMaciej
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Omega B
Silnik: 2.0 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

06 Cze 2013, 21:51

Przy audi przeprowadziłbym dochodzenie ile razy licznik był cofany a nie o ile kilometrów.

Kupując a4 b5 nie zwracaj uwagi na przebieg tylko na stan. Wnętrze za 250 zł mozna odmłodzić o 150tyś.km + korekta licznika 150zł.

Musisz pojechać do mechnika niech Ci powie jakie jest zawieszenie bo jeżeli na gratach z chin to nie zrobisz więcej niż 15 tyś.km i będzie do wydania 2k.
Musi działać klima i ogrzewanie ponieważ w a4 jest z dziwnego materiału nagrzewnica która niby jest tania ale trzeba wyjąć deske rozdzielczą żeby się do niej dostać. Kompresorek klimy często wysiada.
Przeguby nie wiem czy ja miałem takie szczęście ale dwa razy wymieniałem.
Pompkę zamka centralnego też możesz mieć na półce.
Generalnie nie jest to auto godne polecenia a tym bardziej po użytkowaniu na naszych drogach.

Zaletą jest to że pali mało gazu a wadą że jedzie jak miałoby 50KM.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda w klapkach lub boso - to niebezpieczne!
    Zwłaszcza latem zdarza się, że kierowcy prowadzą samochód w nieodpowiednim obuwiu, takim jak klapki czy sandały na koturnie, a czasem nawet próbują obsługiwać pedały gazu czy hamulca bosymi stopami. Grozi to ...

07 Cze 2013, 08:53

PanMaciej napisał(a):Poza tym, prawie 8k za 17 letni samochód...

To wcale nie dużo , a wręcz tanio w przypadku doinwestowanej A4.
Dobre auto będzie trzymać cenę.
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

07 Cze 2013, 09:00

Ja bym sobie odpuścił to A4.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

07 Cze 2013, 09:12

Magda93 napisał(a):Dobre auto będzie trzymać cenę.

Tak się składa że a4 b5 nie trzyma ceny jest to studnia bez dna i do tego masa śmietników podszywająca się pod sprawne auta.
Bardzo łatwo zweryfikować wpisz sobie na mobile.de a4 do 99r i cenę do 1000eur. to wyskoczy Ci około 500szt co raczej nie świadczy pozytywnie o trzymaniu ceny.
Prawda jest taka że wydając 7-9k na a4 możesz pożegnać się z kasą i do tego trzeba się modlić żeby sprawnie jeździł bo jak nie to następna kaska pójdzie w błoto.
szybki
Moderator - Tuning

07 Cze 2013, 09:17

szybki napisał(a):Prawda jest taka że wydając 7-9k na a4 możesz pożegnać się z kasą i do tego trzeba się modlić żeby sprawnie jeździł bo jak nie to następna kaska pójdzie w błoto.

Źle mnie zrozumiałeś Szybki. Mam takie samo zdanie jak ty.

To wcale nie dużo , a wręcz tanio w przypadku doinwestowanej A4.
Chodziło o to że cena podejżanie niska jak na dobrą A4

Dobre auto będzie trzymać cenę. Nie mówię o złomach, tylko o porządnych A4
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Cze 2013, 09:31

Magda93 napisał(a):Dobre auto będzie trzymać cenę. Nie mówię o złomach, tylko o porządnych A4

Trzymać cenę będzie jedynie 1,9tdi i 2,7bit reszta jest lipą. Miałem niestety przyjemność sprzedaży kilku a4b5 w benzynie i jest lipa do tego stopnia że jeden z nich 2,4 z 98r był kupiony przez mojego kolegę jako nowy i przy cenie 6k nie było żadnego telefonu przez 2m-ce,
a auto było bezwypadkowe w 100% i od pierwszego właściciela !!! Tak samo było z a4 1,8 za 9k z LPG brak jakiegokolwiek zainteresowania już nie mówiąc o takim betonie jak 2,8.

Generalnie przelicznik jest prosty kupujesz za 4k wkładasz 3k i trochę pojeździsz a jak kupisz za 7k to i tak 3k musisz włożyć więc w sumie jest 10k.
szybki
Moderator - Tuning

07 Cze 2013, 10:25

Zapomniałeś o1,8T . I tylko mi nie mów że one nie trzymają ceny. Nie wspominając o QUATRO.
Co do zwykłych 1,8 też się mylisz.

Ja nie jestem w stanie powiedzieć jakie miałeś te audice. Bo jak były to jakieś ulepy czy jakieś inne problemy to się nie dziwię że nie było odzewu tyle czasu.
To że ty podasz pojemność i rocznik , to mi nic nie mówi w jakim stanie były te twoje, ani jak bogate miały wyposażenie :roll: .
Ostatnio edytowany przez Magda93 07 Cze 2013, 10:35, edytowano w sumie 3 razy
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Cze 2013, 10:32

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

to moze ta?
troche swiezsza i nie zaznala polskich drog :)
dzwonilem do wlasciciela, mowi ze nic nie bylo malowane, zadne drzwi, auto niby oryginal, przebieg oczywiscie prawdziwy wg niego a nie tak jak tamten facet "nie wie, bo nie kupowal go w salonie"
no i aluski :):):)
saygon84
Nowicjusz

07 Cze 2013, 11:04

Pare postów wyżej Ci napisali że za te pieniądze dobrej A4 nie kupisz więc niewiem czy Ty chcesz szukać problemów na siłe?
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

07 Cze 2013, 11:06

Magda93 napisał(a):Zapomniałeś o1,8T . I tylko mi nie mów że one nie trzymają ceny. Nie wspominając o QUATRO.
Co do zwykłych 1,8 też się mylisz.

Ja nie jestem w stanie powiedzieć jakie miałeś te audice. Bo jak były to jakieś ulepy czy jakieś inne problemy to się nie dziwię że nie było odzewu tyle czasu.
To że ty podasz pojemność i rocznik , to mi nic nie mówi w jakim stanie były te twoje, ani jak bogate miały wyposażenie :roll: .

Ale ja Ci napisałem że nikt nie zadzwonił więc komu miałem powiedzieć że ulep albo nie ulep?
Masz rację zapomniałem o 1,8t.
Ten 2,8 był 4x4 i jakoś nikt się nie zainteresował.

A teraz Ci wytłumaczę dlaczego nikt się nie zinteresował:

ponieważ każdy wie ile kosztuje zawieszenie jest to 20% ceny
każdy wie co znaczą detale w stylu klimy/nagrzewnicy/półosiek itp... tanio ale non stop kolor.
Ciekawy też jest serwis podstawowy czyli np: rozrząd
Czy widziałeś ile trzeba wykonać czynności przy wymianie rozrządu v6 w A4? Jak nie to pogadaj z mechanikiem niech Ci powie kto za to zapłaci....
Jestem przynajmniej raz w tygodniu u kolegi w warsztacie i widzę jak przyjeżdżaja ayudiole co tam się robi nawet co niktórym ciekawszym robiłem zdjęcia, więc nie opisuje tematu na pdstawie auta wójka od strony cioci tylko na podstawie tego co widzę w warsztacie serwisującym 50 aut miesięcznie.
Wracając jeszcze do sprzedaży to też sugeruje się auto komisem znajomego gdzie średnio sprzedaje się 20 aut miesięcznie więc chyba nie muszę powątpiewać w to co mówią na temat zwykłych a4 że to po prostu jest klęska odsprzedażowa i tyle.

P.S.
Zapomniałem jeszcze o drobnym fakcie takim że a4 2,8 4x4 palił pb/lpg na poziomie wypasionegej limuzynu V8 a olej zapierniczał każdą uszczelką. Podobno uszczelnienie silników V6 audi jest prawdziwym wyzwaniem dla mechanika.
No i zapytaj w miejscu gdzie regenerują maglownice co powiedzą o układzie kierowniczym a4.
szybki
Moderator - Tuning