Audi A4 B5 prawdopodobnie uszkodzony mechanizm róznicowy.

12 Lip 2010, 16:57

A więc mam pewien problem.
Stojac na skrzyzowaniu prubowałem ruszyć i nagle usłyszałem zgrzyt i :shock: auto stoi w miejscu. Pierwsze skojarzenie, że padł przegób więc mnie scholowali do domu i od razu na kanał. A więc wyglada to tak prawa półoś się kręciła a lewa nie - padło podejrzenie na przegób wewnętrzny - więc go rozebrałem i wszystko z nim ok. Czyżby skrzynia biegów padła? Krecąc końcówkami tzn. mocowaniami przegubów wewnętrznych przy skrzyni moge je zatrzymać ręką a powinny się kręcić jedna w prawo a druga w lewo i nie powinienem ich zatrzymać - czy dobrze myśle?
Podpowiedźcie mi co mogło się jeszcze stać bo nie mam juz pomysłów.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

12 Lip 2010, 17:32

tak powinny się kręcić w przeciwnych kierunkach, a złapanie za jedną powinno co najwyżej utrudnić kręcenie drugą. no chyba że masz blokade albo starsze ESP (Audi i VW miały ESP realizowane na mechanizmie blokującym półosie)

zadam może głupie pytanie, olej w skrzyni biegów masz???
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

12 Lip 2010, 17:42

pocieszny napisał(a):no chyba że masz blokade albo starsze ESP (Audi i VW miały ESP realizowane na mechanizmie blokującym półosie

Tego nie wiem.
pocieszny napisał(a):zadam może głupie pytanie, olej w skrzyni biegów masz???

To wcale nie głupie pytanie - wyciek ze skrzyni mam w miejscu gdzie wchodzi drażek zmiany biegów - moze jest go za mało - nie sprawdzałem - a jaki to ma wpływ na mechanizm różnicowy?
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lip 2010, 17:45

piotrpz87 napisał(a): a jaki to ma wpływ na mechanizm różnicowy?

Mechanizm róznicowy ulega uszkodzeniu-zatarciu... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

12 Lip 2010, 18:28

brak oleju powoduje najpierw blokowanie mechanizmu a w kolejnym etapie kompletną jego demolkę
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

14 Lip 2010, 21:11

Sprawa się wyjaśniła uszkodzeniu uległa półos - zabezpieczenie z przegubu zew. wyskoczyło i półoś się wysuneła i wieloklin na niej zjechało do zera - nie zauwazyłem tago od razu bo jak sami wiecie jest w osłonie pełno smaru grafitowego i dopiero po oczyszczeniu wszystkiego zlokalizowałem usterke.
A tak na marginesie oleju w skrzyni było mało ale juz jest uzupełniony.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Night Vision - dynamiczne oświetlenie punktowe
    BMW Night Vision, system wspomagania kierowcy z programu BMW ConnectedDrive znacząco przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wypadku w czasie jazdy po zmroku. Dzięki dynamicznemu oświetleniu punktowemu (BMW Dynamic Light Spot), ...
    Volkswagen Touareg I
    Touareg to duży SUV klasy średniej-wyższej, bezpośredni konkurent m.in. Mercedesa ML i Toyoty Land Cruiser. Konstruktorzy z Wolfsburga postawili na luksus i to, co teoretycznie w terenówce powinno być najważniejsze, ...