Audi A4 B6 1.8T

03 Kwi 2015, 22:00

Witam, po mozolnej zbieraninie udało mi się zaoszczędzić 20tys na swoje pierwsze auto. Teraz jeżdżę passatem b5 1.6+ gaz i szukam czegoś o podobnych gabarytach ale zwiększą mocą. Podobają mi się Audi a4 b6 (2000-2004) sedan tylko nie wiem jaki silnik wybrać w grę wchodzą tylko benzyniaki bo chcę założyć gaz. Zastanawiam się nad 1.8Turbo tylko nie wiem jak z założeniem gazu do tego silnika czy nie będzie sprawiał kłopotów? A może samo założenie instalacji jest bardzo drogie? Jeżdzę dziennie coś koło 50km z czego 15po mieście. Zależy mi aby miał +130KM i nie był muł jak passat i wiadomo żeby nie palił 20l gazu . Jak ktoś by miał chwile żeby mi podać jaką wersje silnikowa wybrać będę bardzo wdzięczny :)
lukasz2452
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 11 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi s4 b6
Silnik: 4.2 - 400KM<520
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

03 Kwi 2015, 22:34

1.8T i 2.0 130KM. Innych tam nie ma godnych polecenia. :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Kwi 2015, 10:41

Zawsze można poszukać czegoś wartego swojej ceny, a nie przereklamowane Audi ;) Nie ma co myśleć schematycznie jak typowy Polak i skakać pomiędzy pasiorem i A4
Polecam Lexusa IS200 lub BMW e46. Znacznie lepiej ulokujesz swoje pieniądze. Jak Audi to tylko z quattro.
Ostatnio robiłem rozeznanie w częściach do ww. aut i koszyk części eksploatacyjnych wyglądają następująco:
(klocki p, tarcze p, amortyzatory p/t, sprzęgło, rozrząd, filtry, opony, łożysko p)
Audi A4 B6 1,8T Q - 4345zł - dochodzi turbina
BMW e46 325i - 2980zł
BMW e46 330i - 3570zł - w BMW rozrząd na łańcuchu więc odpada wymiana
Lexus IS200 - 4315zł
Lexus IS300 - 3550zł - automat więc odpada sprzęgło
Lexus GS300 - 3640zł

Jak widzisz audi jest najdroższe, a nie ująłem marnej trwałości przedniego wielowahacza (1500zł). Więc nie ma co się sugerować znaczkiem.
Części to dobrej jakości markowe zamienniki i ceny mogą się różnić (np. KYB, LUK, TRW itd.). Ja brałem ceny z allegro.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

04 Kwi 2015, 11:30

Dodam jeszcze że audi ze swoją "jakością" nie jest w stanie się zbliżyć np: do Lexa gdzie zrobienie w PL na jednych amorach z pierwszego montażu 300tyś.km. nie jest wyczynem tak w audi po 300tyś. km w zawieszeniu będzie ulokowane połowę wartości IS200 :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

04 Kwi 2015, 12:22

prowadzę podobne poszukiwania jak autor tematu i niestety A4 jest drogie w stosunku do tego co oferuje, znalezienie zdrowego egzemplarza w PL graniczy z cudem, w Niemczech za 20-25 tys zł wybiera się spośród najtańszych, ponadto ma nietrwałe zawieszenie

w związku z powyższym ja swoje poszukiwania rozszerzyłem o następujące modele:
Saab 9-3 kombi 1.8 lub 2.0 benzyna
Volvo V50 1.8 lub 2.0 benzyna
BMW E46 kombi 316/318 (max 2000ccm, bo akcyza)

zdrowego Saaba kombi w benzynie brałbym od ręki, ale to chyba jeszcze trudniej je znaleźć niż A4 :/

A propos - które z powyższych aut będzie najtańsze w eksploatacji (niska awaryjność i tanie części, spalanie może być duże)?
numer21
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2001
Auto: Clio II
Silnik: 1.4 75KM

04 Kwi 2015, 12:25

Zamiast Audi proponuję rozważyć Mondeo. Nie jest przereklamowane. :ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowca i narciarz w jednym stali domu
    Zadając pytanie: Co łączy kierowcę i narciarza? Pewnie większość osób odpowiedziałaby, iż łączy ich samochód, którym narciarze najczęściej docierają pod stok narciarski. Jednak obie te grupy mają ze sobą ...

04 Kwi 2015, 16:06

numer21 napisał(a):zdrowego Saaba kombi w benzynie brałbym od ręki

I prawdopodobnie byś tego potem żałował :ok:
Też miałem kiedyś fazę na punkcie 9-3, ale po przejażdżce pierwszym oglądanym egzemplarzem szybko się zniechęciłem - auto pozycjonowane jako premium, a wnętrze trzeszczało/skrzypiało bardziej niż w moim Civicu, który ponoć pod tym względem jest "wyjątkowy" :D W dodatku udokumentowany przebieg poniżej 200 tys. km, a wszystko w środku skrajnie powycierane, wymęczone. Jeździłem wiele razy bliźniaczą Vectrą C i tam wnętrze, pomimo całej jego budżetowości, nie robiło aż tak negatywnego wrażenia.
Dodatkowo właściciel wiedząc już, że auta nie kupię w luźnej rozmowie przyznał, że wyjątkowo rozczarował się tym autem, jego trwałością (miał jakieś problemy z elektroniką i zawieszeniem) i ogólną jakością, a teraz boi się, że będzie musiał sprzedać je za grosze, bo zainteresowanie zerowe.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

04 Kwi 2015, 18:43

Też miałem takie wrażenie ze audi w tej cenie jest przereklamowane. Te bmw e46 też mi się podobają. Z jakim silnikiem szukać aby dobrze z nim współgrał gaz? I żeby nie palił 20litrów na 100 a zarazem nie był mułowaty.
lukasz2452
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 11 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi s4 b6
Silnik: 4.2 - 400KM<520
Rok produkcji: 2004

04 Kwi 2015, 18:46

Można za Vectrą 1.8/2.0T się rozejrzeć :)
Koniu
Forumowicz VIP

04 Kwi 2015, 18:55

Koniu napisał(a):Można za Vectrą 1.8/2.0T się rozejrzeć

Dokładnie, tym bardziej, że to mozolnie uzbierane 20 tys. zł :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Kwi 2015, 10:49

łysy30 napisał(a):
numer21 napisał(a):
zdrowego Saaba kombi w benzynie brałbym od ręki

I prawdopodobnie byś tego potem żałował :ok:
Też miałem kiedyś fazę na punkcie 9-3, ale po przejażdżce pierwszym oglądanym egzemplarzem szybko się zniechęciłem - auto pozycjonowane jako premium, a wnętrze trzeszczało/skrzypiało bardziej niż w moim Civicu, który ponoć pod tym względem jest "wyjątkowy" :D W dodatku udokumentowany przebieg poniżej 200 tys. km, a wszystko w środku skrajnie powycierane, wymęczone. Jeździłem wiele razy bliźniaczą Vectrą C i tam wnętrze, pomimo całej jego budżetowości, nie robiło aż tak negatywnego wrażenia.
Dodatkowo właściciel wiedząc już, że auta nie kupię w luźnej rozmowie przyznał, że wyjątkowo rozczarował się tym autem, jego trwałością (miał jakieś problemy z elektroniką i zawieszeniem) i ogólną jakością, a teraz boi się, że będzie musiał sprzedać je za grosze, bo zainteresowanie zerowe.

Dzięki za opinię, dotychczas słyszałem raczej pozytywy o tym aucie. Znajomy miał sedana i jedyne problemy były z dieslem oraz trochę z elektroniką (ale na pewno nie był to poziom francuskich problemów z elektroniką), reszta w porządku.
Co do zużycia, to tez jestem zaskoczony, bo w jego aucie tego problemu nie było. Auto kupione w Polsce, więc pewnie do standardowych 150 tys km należy dorzucić lekko +100tys km, ale wnętrze wyglądało ładnie, na pewno nie było wytarte czy skrzypiało.
Ponadto jak się przegląda ogłoszenia ze Szwecji czy Danii, to w autach z przebiegiem 200-250tys km nie widać zmęczenia środka. Gość, który sprowadzał Saaby i Volvo ze Szwecji tez to potwierdził (jego opinię jako handlarza traktuję z przymrużeniem oka).

Będę musiał zweryfikować jakoś tę jakość Saaba, bo szukam autka do pojeżdżenia kilka lat i jeśli opinia usera łysy30 jest prawdziwa, to chyba pora wyszukać nowego faworyta poszukiwań :/
numer21
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2001
Auto: Clio II
Silnik: 1.4 75KM

05 Kwi 2015, 10:52

Wszystko zalezy od użytkowania auta. Jak przedtem użytkował jakiś brudas to każde auto będzie tak wyglądać.
Koniu
Forumowicz VIP

05 Kwi 2015, 12:34

Zgadzam się, że z każdego auta można zrobić chlew na kółkach, ale według właściciela oglądanego przeze mnie Saaba jego egzemplarz nie był pod tym względem wyjątkowy (naprawdę o niego bardzo dbał, na zdjęciach zresztą wszystko było ok). Zresztą, wystarczy poczytać opinie o tym aucie, info o kiepskiej jakości wnętrza pojawia się dosłownie wszędzie :/

http://autokult.pl/10918,saab-9-3-i-awarie-i-problemy
http://motogazeta.mojeauto.pl/Testy_sam ... 26939.html
[link do autocentrum.pl wygasł]
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Kwi 2015, 15:37

Robert, 2005, 1.9TiDS PF Arc 1910/150KM
Prawdą jest to, że te silniki diesla produkcji włoskiej są do d..., benzyniaki inna bajka, a mój dieslak to w moim przypadku 135tys km po prostu masakra. Na początku popsuł się EGR, potem koło dwumasowe wraz ze sprzęgłem zaś czujniki ABS, alternator oraz poduszka silnika. A na koniec wtryski, gdyby nie cudny płyn to pewnie bym je też naprawiał i to w ciągu 1 roku. Nie polecam !!! Chyba że z małym przebiegiem i to na gwarancji.

Iron, 2008, 1.9TiDS Linear 1910/150KM
Wyróżnia się wyglądem, jest inny niż wszystkie. Być może to wada mojego modelu, ale mój brat ma wersję poprzednią i też narzeka. U mnie padł rozrząd przed czasem bo przy 85 tys., a powinienem wymieniać przy 120 tys. - na szczęście nic się nie stało. Na domiar tego padło sprzęgiełko w klimatyzacji. Teraz tylko czekać na koło dwumasowe ze sprzęgłem, bo czuję chrobotanie na sprzęgle. Skrzynia biegów to koszmar - muszę raczej z nią walczyć niż z niej korzystać. Poza tym jest OK. Bardzo mało pali, nawet na moją ciężką nogę.

Widać, że kiepskie opinie o włoskim 1.9 biorą się pewnie od użytkowników, którzy nie dbali o diesla (np. jazda po mieście).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Kwi 2015, 19:06

Pewnie masz rację, bo akurat ten silnik (1.9 150KM) to bardzo mocny punkt Saaba.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika