Audi A4 B6 1.8T

03 Kwi 2015, 21:00

Witam, po mozolnej zbieraninie udało mi się zaoszczędzić 20tys na swoje pierwsze auto. Teraz jeżdżę passatem b5 1.6+ gaz i szukam czegoś o podobnych gabarytach ale zwiększą mocą. Podobają mi się Audi a4 b6 (2000-2004) sedan tylko nie wiem jaki silnik wybrać w grę wchodzą tylko benzyniaki bo chcę założyć gaz. Zastanawiam się nad 1.8Turbo tylko nie wiem jak z założeniem gazu do tego silnika czy nie będzie sprawiał kłopotów? A może samo założenie instalacji jest bardzo drogie? Jeżdzę dziennie coś koło 50km z czego 15po mieście. Zależy mi aby miał +130KM i nie był muł jak passat i wiadomo żeby nie palił 20l gazu . Jak ktoś by miał chwile żeby mi podać jaką wersje silnikowa wybrać będę bardzo wdzięczny :)
lukasz2452
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 11 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi s4 b6
Silnik: 4.2 - 400KM<520
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

03 Kwi 2015, 21:34

1.8T i 2.0 130KM. Innych tam nie ma godnych polecenia. :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Kwi 2015, 09:41

Zawsze można poszukać czegoś wartego swojej ceny, a nie przereklamowane Audi ;) Nie ma co myśleć schematycznie jak typowy Polak i skakać pomiędzy pasiorem i A4
Polecam Lexusa IS200 lub BMW e46. Znacznie lepiej ulokujesz swoje pieniądze. Jak Audi to tylko z quattro.
Ostatnio robiłem rozeznanie w częściach do ww. aut i koszyk części eksploatacyjnych wyglądają następująco:
(klocki p, tarcze p, amortyzatory p/t, sprzęgło, rozrząd, filtry, opony, łożysko p)
Audi A4 B6 1,8T Q - 4345zł - dochodzi turbina
BMW e46 325i - 2980zł
BMW e46 330i - 3570zł - w BMW rozrząd na łańcuchu więc odpada wymiana
Lexus IS200 - 4315zł
Lexus IS300 - 3550zł - automat więc odpada sprzęgło
Lexus GS300 - 3640zł

Jak widzisz audi jest najdroższe, a nie ująłem marnej trwałości przedniego wielowahacza (1500zł). Więc nie ma co się sugerować znaczkiem.
Części to dobrej jakości markowe zamienniki i ceny mogą się różnić (np. KYB, LUK, TRW itd.). Ja brałem ceny z allegro.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

04 Kwi 2015, 10:30

Dodam jeszcze że audi ze swoją "jakością" nie jest w stanie się zbliżyć np: do Lexa gdzie zrobienie w PL na jednych amorach z pierwszego montażu 300tyś.km. nie jest wyczynem tak w audi po 300tyś. km w zawieszeniu będzie ulokowane połowę wartości IS200 :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

04 Kwi 2015, 11:22

prowadzę podobne poszukiwania jak autor tematu i niestety A4 jest drogie w stosunku do tego co oferuje, znalezienie zdrowego egzemplarza w PL graniczy z cudem, w Niemczech za 20-25 tys zł wybiera się spośród najtańszych, ponadto ma nietrwałe zawieszenie

w związku z powyższym ja swoje poszukiwania rozszerzyłem o następujące modele:
Saab 9-3 kombi 1.8 lub 2.0 benzyna
Volvo V50 1.8 lub 2.0 benzyna
BMW E46 kombi 316/318 (max 2000ccm, bo akcyza)

zdrowego Saaba kombi w benzynie brałbym od ręki, ale to chyba jeszcze trudniej je znaleźć niż A4 :/

A propos - które z powyższych aut będzie najtańsze w eksploatacji (niska awaryjność i tanie części, spalanie może być duże)?
numer21
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2001
Auto: Clio II
Silnik: 1.4 75KM

04 Kwi 2015, 11:25

Zamiast Audi proponuję rozważyć Mondeo. Nie jest przereklamowane. :ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ustąp pierwszeństwa na przejściu dla pieszych
    Choć główną funkcją przejścia dla pieszych jest umożliwienie bezpiecznego przedostania się na drugą stronę ulicy, to właśnie na pasach ginie najwięcej pieszych – w 2018 r. w takich okolicznościach śmierć poniosło ...

04 Kwi 2015, 15:06

numer21 napisał(a):zdrowego Saaba kombi w benzynie brałbym od ręki

I prawdopodobnie byś tego potem żałował :ok:
Też miałem kiedyś fazę na punkcie 9-3, ale po przejażdżce pierwszym oglądanym egzemplarzem szybko się zniechęciłem - auto pozycjonowane jako premium, a wnętrze trzeszczało/skrzypiało bardziej niż w moim Civicu, który ponoć pod tym względem jest "wyjątkowy" :D W dodatku udokumentowany przebieg poniżej 200 tys. km, a wszystko w środku skrajnie powycierane, wymęczone. Jeździłem wiele razy bliźniaczą Vectrą C i tam wnętrze, pomimo całej jego budżetowości, nie robiło aż tak negatywnego wrażenia.
Dodatkowo właściciel wiedząc już, że auta nie kupię w luźnej rozmowie przyznał, że wyjątkowo rozczarował się tym autem, jego trwałością (miał jakieś problemy z elektroniką i zawieszeniem) i ogólną jakością, a teraz boi się, że będzie musiał sprzedać je za grosze, bo zainteresowanie zerowe.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

04 Kwi 2015, 17:43

Też miałem takie wrażenie ze audi w tej cenie jest przereklamowane. Te bmw e46 też mi się podobają. Z jakim silnikiem szukać aby dobrze z nim współgrał gaz? I żeby nie palił 20litrów na 100 a zarazem nie był mułowaty.
lukasz2452
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 11 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi s4 b6
Silnik: 4.2 - 400KM<520
Rok produkcji: 2004

04 Kwi 2015, 17:46

Można za Vectrą 1.8/2.0T się rozejrzeć :)
Koniu
Forumowicz VIP

04 Kwi 2015, 17:55

Koniu napisał(a):Można za Vectrą 1.8/2.0T się rozejrzeć

Dokładnie, tym bardziej, że to mozolnie uzbierane 20 tys. zł :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Kwi 2015, 09:49

łysy30 napisał(a):
numer21 napisał(a):
zdrowego Saaba kombi w benzynie brałbym od ręki

I prawdopodobnie byś tego potem żałował :ok:
Też miałem kiedyś fazę na punkcie 9-3, ale po przejażdżce pierwszym oglądanym egzemplarzem szybko się zniechęciłem - auto pozycjonowane jako premium, a wnętrze trzeszczało/skrzypiało bardziej niż w moim Civicu, który ponoć pod tym względem jest "wyjątkowy" :D W dodatku udokumentowany przebieg poniżej 200 tys. km, a wszystko w środku skrajnie powycierane, wymęczone. Jeździłem wiele razy bliźniaczą Vectrą C i tam wnętrze, pomimo całej jego budżetowości, nie robiło aż tak negatywnego wrażenia.
Dodatkowo właściciel wiedząc już, że auta nie kupię w luźnej rozmowie przyznał, że wyjątkowo rozczarował się tym autem, jego trwałością (miał jakieś problemy z elektroniką i zawieszeniem) i ogólną jakością, a teraz boi się, że będzie musiał sprzedać je za grosze, bo zainteresowanie zerowe.

Dzięki za opinię, dotychczas słyszałem raczej pozytywy o tym aucie. Znajomy miał sedana i jedyne problemy były z dieslem oraz trochę z elektroniką (ale na pewno nie był to poziom francuskich problemów z elektroniką), reszta w porządku.
Co do zużycia, to tez jestem zaskoczony, bo w jego aucie tego problemu nie było. Auto kupione w Polsce, więc pewnie do standardowych 150 tys km należy dorzucić lekko +100tys km, ale wnętrze wyglądało ładnie, na pewno nie było wytarte czy skrzypiało.
Ponadto jak się przegląda ogłoszenia ze Szwecji czy Danii, to w autach z przebiegiem 200-250tys km nie widać zmęczenia środka. Gość, który sprowadzał Saaby i Volvo ze Szwecji tez to potwierdził (jego opinię jako handlarza traktuję z przymrużeniem oka).

Będę musiał zweryfikować jakoś tę jakość Saaba, bo szukam autka do pojeżdżenia kilka lat i jeśli opinia usera łysy30 jest prawdziwa, to chyba pora wyszukać nowego faworyta poszukiwań :/
numer21
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2001
Auto: Clio II
Silnik: 1.4 75KM

05 Kwi 2015, 09:52

Wszystko zalezy od użytkowania auta. Jak przedtem użytkował jakiś brudas to każde auto będzie tak wyglądać.
Koniu
Forumowicz VIP

05 Kwi 2015, 11:34

Zgadzam się, że z każdego auta można zrobić chlew na kółkach, ale według właściciela oglądanego przeze mnie Saaba jego egzemplarz nie był pod tym względem wyjątkowy (naprawdę o niego bardzo dbał, na zdjęciach zresztą wszystko było ok). Zresztą, wystarczy poczytać opinie o tym aucie, info o kiepskiej jakości wnętrza pojawia się dosłownie wszędzie :/

http://autokult.pl/10918,saab-9-3-i-awarie-i-problemy
http://motogazeta.mojeauto.pl/Testy_sam ... 26939.html
[link do autocentrum.pl wygasł]
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Kwi 2015, 14:37

Robert, 2005, 1.9TiDS PF Arc 1910/150KM
Prawdą jest to, że te silniki diesla produkcji włoskiej są do d..., benzyniaki inna bajka, a mój dieslak to w moim przypadku 135tys km po prostu masakra. Na początku popsuł się EGR, potem koło dwumasowe wraz ze sprzęgłem zaś czujniki ABS, alternator oraz poduszka silnika. A na koniec wtryski, gdyby nie cudny płyn to pewnie bym je też naprawiał i to w ciągu 1 roku. Nie polecam !!! Chyba że z małym przebiegiem i to na gwarancji.

Iron, 2008, 1.9TiDS Linear 1910/150KM
Wyróżnia się wyglądem, jest inny niż wszystkie. Być może to wada mojego modelu, ale mój brat ma wersję poprzednią i też narzeka. U mnie padł rozrząd przed czasem bo przy 85 tys., a powinienem wymieniać przy 120 tys. - na szczęście nic się nie stało. Na domiar tego padło sprzęgiełko w klimatyzacji. Teraz tylko czekać na koło dwumasowe ze sprzęgłem, bo czuję chrobotanie na sprzęgle. Skrzynia biegów to koszmar - muszę raczej z nią walczyć niż z niej korzystać. Poza tym jest OK. Bardzo mało pali, nawet na moją ciężką nogę.

Widać, że kiepskie opinie o włoskim 1.9 biorą się pewnie od użytkowników, którzy nie dbali o diesla (np. jazda po mieście).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Kwi 2015, 18:06

Pewnie masz rację, bo akurat ten silnik (1.9 150KM) to bardzo mocny punkt Saaba.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika