Audi A4 B6 1,9 TDI 131 KM 2004r. potrzebna fachowa wiedza

19 Sty 2013, 15:36

Witam. Mam parę pytań odnośnie A4 B6 1,9 TDI 131 KM z 2004r.
1. Czy silnik jest na pasku rozrządu, czy na łańcuszku? Co ile wymieniać rozrząd i rolki napinacza? Kupiłem go jak miał 190 tys. przejechane, teraz jest prawie 220 tys i nadal nie robiłem w nim nic, bo mechanicy mówili, że nie ma potrzeby. Auto pracuje bez zarzutu, odpala idealnie ( no może teraz w zimie jak postoi na mrozie -10 całą noc to czasem nie zapali od strzała ). Tylko tankuje i jeżdżę :)
2. Coś na temat koła zębatego.
3. 1,9 TDI- ile zaworów, ile cylindrów?
4. Olej wymieniam co 15 tys. km i razem z nim filtr oleju. Co 30 tys. czyli co drugą zmianę oleju wymieniam pozostałe filtry : powietrza, paliwa i przeciwpyłkowy. Dobrze? Jaki olej stosować? teraz mam Shell helix ultra diesel 5w-40. A może teraz po zimie wymienić filtr powietrza i paliwa nie czekając na wymianę oleju?
5. Co ile wymieniać olej w skrzyni biegów? Ogólnie auto mam garażowane, ale na weekendach jak jestem u dziewczyny to autko stoi pod chmurką i przy mrozach w nocy, jak z rana wsiadam to ciężko mi jest wyrzucić na luz bieg. Olej przy takiej temp. gęstnieje, ale czy jest to oznaka, że czas już wymieniać. Auto mam niecały rok i jest to moja pierwsza zima z dieselkiem.
6. Czasami ciężko wchodzi pierwszy bieg. Co robić?
7. Coś delikatnie trze z przodu przy hamowaniu. Klocki są ok i tarcze również. Jak wsiądę w zimne auto i przejadę troszkę to delikatnie ( choć nie zawsze ) trze, ale jak kilka razy ostro przyhamuje to później już nic nie słychać żeby tarło. Co to może być?
8. Geometrię już robiłem i jest ok.
9. Co ile zmieniać płyn hamulcowy? Zmieniać dopiero, gdy podczas badania gęstości jest za dużo wody ( np. po zimie )?

Nic więcej nie przychodzi mi na chwilę obecną do głowy. Jak mi się przypomni to będę pisał.
Z góry dzięki za pomoc
klinsmann
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 1,9 TDI 131 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

20 Sty 2013, 23:15

Uzyj szukajki, bylo milion razy już...
SprVIN
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 1981
Auto: Audi b6
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowa Toyota Yaris na polskim rynku
    Hybrydowa wersja miejskiej Toyoty Yaris w szybkim tempie zdobyła sobie uznanie polskich kierowców. Od debiutu w czerwcu br., polscy klienci zamówili już 292 sztuki Yarisa Hybrid. Plan sprzedaży Toyota Motor ...