AUDI A4 B6 czy A6 B5 do 20.000zł

05 Maj 2017, 22:48

Witam, mój pierwszy temat na tym forum tak jak i będę zakupował pierwsze autko. Model mam już wybrany i upatrzony, lecz głowię się między A4 B6 a A6 C5 - bardziej przekonuje mnie A4, lecz mogę się mylić dlatego też piszę o poradę do was. Interesuje mnie głowie i tylko 1.9TDI 131KM rocznik 2003+. Przeglądając olx czy też oto moto sporo znajduję ogłoszeń które wydają mi się korzystne, lecz brak jakiejkolwiek wiedzy na temat aut utrudnia mi kupno samochodu. Najlepiej max. 200km od Katowic.

I problem mój w tym czy mógłby mi ktoś polecieć który model i podesłać jakieś godne uwagi ogłoszenie z autkiem które chce zakupić by niewymagało początkowo wkładu pieniężnego w rozrządy, zawieszenia itd.. (Bo znając moje szczęście ja wybierając samochód kupie z ukrytą usterką). Jeśli pomyliłem tematy proszę o przeniesienie a pomocnym bardzo dziękuję.
Po tym weekendzie chciałbym jechać i pooglądać auta które mam nadzieje dostane tutaj w ogłoszeniu.
RICZII
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 05 2017
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

05 Maj 2017, 23:00

Tylko, że kupno jakiegokolwiek auta na pasku rozrządu wiąże się z jego wymianą, chyba że poprzednik ma papiery na jego wymianę i jeszcze nie trzeba tego robić.

Kolejny temat, chcem Audi ale żeby było tanio i mało paliło...?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

05 Maj 2017, 23:25

Ja bym powiedział tak, jeśli 10 tys rocznie to Twój realny przebieg z profilu to odpuść diesla, to nie są silniki na takie przebiegi roczne raczej 30tys+, ponadto TDI w takich autach takich klas to z 400 tys spokojnie mają przejechane.
Stan bywa różny i poszukiwania to męczarnia.
Dla Ciebie benzyna, 2,0 lub 1,8T - tutaj lepiej iść w A4 B6 bo Audi A6 to straszliwa krowa, takie auto bez 200 koni pod maską jeździ słabo.
Nie ma czegoś takiego jak auto bez wkładu, przy 15 letnich Audicach z Niemiec, Szwajcarii itp rozrząd czy zawieszenie to eksploatacja a nie wada ukryta.
Wada ukryta to np wywalona uszczelka pod głowicą..

Zastanów się czy nie lepiej iść w jakieś Audi A3? Golfa albo inne koncerny.
Potrzebujesz takich krów wielkich? Jeszcze A4 ujdzie.

Możesz też pomyśleć o Lexusie Is200? ja bym z A6 zrezygnował chyba że wozisz..nie wiem codziennie 4 osobową rodzinę na trasach.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Maj 2017, 12:05

Mhm polecam nauczyć się poprawnie czytać ze zrozumieniem, pozdrawiam :)
RICZII
Nowicjusz

06 Maj 2017, 12:07

A zapytam z ciekawości myślisz, że 1.6 bądź też 1.8T będzie palić więcej niż 10l/100km? Przy normalnej, zrównoważonej jeździe. Chciałbym się dowiedzieć właśnie bo dziś przestawie jednak poszukiwania na benzyniaka (co niepowiem, że jakoś niebyłem przekonany do nich).
RICZII
Nowicjusz

06 Maj 2017, 12:47

Nie pisz posta pod postem.

1.6 ale w jakim aucie? Bo ten silnik nadaje się max do a3 i to do spokojnej jazdy, w a4 jest pomyłką. Różnice w spalaniu z 1.8t? Praktycznie żadne.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Maj 2017, 15:29

Już widzę jak autor będzie serwisował "prestiżowe" Audi:
1. TDI - bo mało pali i koszty mniejsze (pewnie jeszcze zalewane jakąś tanią ropą)
RICZII napisał(a):Interesuje mnie głowie i tylko 1.9TDI 131KM rocznik 2003+

2. Brak pakietu startowego najlepiej
RICZII napisał(a):godne uwagi ogłoszenie z autkiem które chce zakupić by niewymagało początkowo wkładu pieniężnego w rozrządy, zawieszenia itd..

A potem się dziwić, że 95% audi w PL to:
- kupa złomu serwisowana na chińszczyźnie,
- ma klimę ale pasek zdjęty, bo kompresor się zatarł,
- niewymieniany olej (przecież jeździ)
- przy wymianie rozrządu zmienię tylko pasek, bo rolki są ok
(wszystkie przykłady z życia)

Jak masz takie podejście, to nie stać Cię na kałdi (cytat Kikstera)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

06 Maj 2017, 16:58

diesla, to nie są silniki na takie przebiegi roczne raczej 30tys+,

Rozumiem, że jak ktoś dojeżdża do pracy 3km to benzyna, ale gdybyś mi tak mógł uprzejmie wyjaśnić, dlaczego diesel opłaca się dopiero jak robi się aż ponad 30 000 km rocznie? Jakieś specjalnie większe opłaty są czy koszt serwisu u mechanika liczony od rocznego przebiegu?
WRAY
Nowicjusz

Auto: ---

06 Maj 2017, 17:11

WRAY napisał(a):Rozumiem, że jak ktoś dojeżdża do pracy 3km to benzyna, ale gdybyś mi tak mógł uprzejmie wyjaśnić, dlaczego diesel opłaca się dopiero jak robi się aż ponad 30 000 km rocznie? Jakieś specjalnie większe opłaty są czy koszt serwisu u mechanika liczony od rocznego przebiegu?

Policz koszty eksploatacyjne dla benzyny (olej, filtry, rozrząd, sprzęgło najczęściej bez dwumasy, świece i możesz jeszcze cewki, które i tak są zazwyczaj bardzo trwałe) i dla turbosdiesla (to samo co w benzynie, ale sprzęgło droższe, bo z dwumasą, wtryski, turbosprężarkę).

I teraz pomyśl - jak zrobisz 10 tys. km w roku to diesel spali jakieś 300l paliwa mniej od benzyny (średnio o 3 l mniej na 100km). 300 x 4,5 = 1350zł. Jeżeli w dieslu wystąpi choć jedna awaria o takiej wartości to niweluje wszelkie oszczędności na paliwie.

Weź też pod uwagę, że 15-letni diesel będzie miał średnio 300-450 tysięcy kilometrów przebiegu, a benzyna około o połowę mniej. Oznacza to, że wiele innych podzespołów w aucie benzynowym będzie mniej zużytych.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

06 Maj 2017, 17:22

To widzę pionku, że za dużo się youtubów naoglądałeś i teraz świecisz po internetach heh, a potem się dziwić, że 95% Polaków to idioci.

Nie pisze, że nie będę serwisował auta tylko by od razu po jego zakupie nie trzeba było wymieniać sprzęgła, rozrządu itd. Ale no niestety tak to jest jak chce się zaświecić jak psu jajca w internetach udając majstra. Więc idź dalej kiksterów sobie oglądaj rodzynku.

I tak na marginesie - stać mnie nawet bym wykupił Twoje nędzne życie kikucie więc zamilcz lepiej i niecytuj już tutaj internetów bo za dużo i tak w nich czasu chyba spędziłeś, pozdrawiam cieplutko i serdecznie.
RICZII
Nowicjusz

06 Maj 2017, 17:27

Dziękuję za odpowiedź, jednakże pozwolę sobie "odbić piłeczkę".
Nie wiem czemu, ale traktujecie dwumasę czy wtryski jako część, którą wymienia się tak często jak olej.
Wtryski, nawet jak już całkowicie padną (piezoelektryczne) to koszt ich wymiany to zazwyczaj ok. 3 tysięcy, a potem mamy spokój na ok.250-300 tys kilometrów. Dwumasa tak samo - zrobimy i mamy spokój na bardzo długi czas.

Kolega chciał w miarę zrywny silnik, a Wy mu wyskakujecie z benzyną, którą będzie musiał piłować aby jakoś jechała.

Do kolegi RICZII: odpuść sobie wersję 130KM - to ślepy zaułek motoryzacji. Straszny klekot, a też superwytrzymałe pompowtryskiwacze jakoś te nie są.
Znajdź sobie wersję 110 KM na pompie rozdzielaczowej. Mocy trochę mniej, ale i tak o wiele więcej Nm niż w benzynie, która dopiero w czerwonym polu będzie miała jakieś osiągi. Trudno będzie Ci znaleźć zadbany egzemplarz, ale może warto się zastanowić nad zakupem zadbanego egzemplarza za zachodnią granicą. Realny przebieg 300 tys km dla tego silnika to w pewnym sensie jeszcze okres "dotarcia" :D Wielowahacz też nie jest taki drogi jak go malują, ale warto się przyjrzeć przed zakupem cenom części. Pamiętaj tylko aby wymieniać olej regularnie co 10k km i powinno to chodzić. Rozrząd to koszt ok.500-600 zł, więc też nie tragedia, a też masz spokój na kolejne 80 tysięcy, więc myślę, że warto wymienić go na wstępie niż potem płakać.

P.S. no niestety, ale na forum można wyczytać masę fajnych i przydatnych informacji, ale pojawiają się też wypowiedzi "znawców", którzy nawet sami nie wymieniają oleju w samochodzie, tylko wszystko "u mechanika", a potem powielają bajki o superoszczędnych i szybkich wolnossących benzynach, a diesle to be.
WRAY
Nowicjusz

Auto: ---

06 Maj 2017, 17:32

Jak chłopak tak koniecznie chce klekota to niech kupuje, nie ma co go na siłę przekonywać, że się myli.

Jak masz na oku jakieś ogłoszenia to wrzuć, ocenimy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

06 Maj 2017, 17:43

A czy ja napisałem, że chce klekota kupić? Jak na moderatora forum to żałosna odpowiedź - chciałem o doradzenie auta a tu [...] się zrobiła (jak na każdym forum, urok cebulaczków).

Jeden pisze o dislu tak drugi tak, trzeci poleca benzyne a czwarty zaprzecza więc takie coś niepomaga w wyborze auta
RICZII
Nowicjusz

06 Maj 2017, 17:46

Uważaj na język, to nie wykop czy elektroda.

Jeśli robisz mało km i krótkie trasy to nie patrz nawet na diesla, a na benzynę z ew LPG. Do tych aut dobre są 1.8t, 2.0 130 KM i ew 2.4 v6.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

06 Maj 2017, 18:08

Staram się uważać ale no czasami się nieda czytając takie odpowiedzi. Podeślę pare egzemplarzy które mnie interesują (mam nadzieję, że dostanę mądrą opinię co do nich a nie wyzwiska).

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

RICZII
Nowicjusz