Audi a4 b6 vs BMW e90 320i

24 Cze 2014, 13:12

Za kilka miesięcy mam zamiar zakupić samochód. Bedzie to moje drugie auto.. Wybór stanął pomiędzy Audi A4 B6 1.8 T 164 KM albo BMW e90 320i 150 KM. Jeśli chodzi o moc to wystarczająco 150 kucy starczy :) Tylko chodzi mi o spalanie i awaryjność.. Mało wiem o tych samochodach. Który według was jest lepszy ? Tak wiem Audi kosztuje w granicach hmm 24 tyś a BMW 34 :) Ale jeśli miałbym mieć lepszy komfort i bezawaryjnosc jestem w stanie kupić i bmw. Co do jazdy to oczywiscie do szkoły codziennie po 10 km. a więc które ? :) pozdrawiam
Piwo122
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 02 1913
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Vectra
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

24 Cze 2014, 13:33

Jeżeli myślisz o gazie to dobrym wyborem jest właśnie 1.8T tylko ciężko porównać A4 B6 do E90.
Może lepiej pomyśl o A4 B7 1.8T w sumie to auto niewiele się różni od B6 ale jest jednak nowsze zewnętrznie. Wewnątrz różni się kierownicą i lekkimi zmianami kosmetycznymi w konsoli środkowiej. Tylko 1.8T w B7 jest stosunkowo bardzo mało ale lepiej poszukać niż pakować się w 2.0 TFSI które lubi olej i ogólnie nie należy do najlepszych jednostek.
BMW E90 to trochę inna technologia niż A4 B6 czy B7. Bardziej pokusiłbym o porównanie A4 B8 do BMW E90. Ale jeżeli interesuje Cie benzyna to szukaj BMW bo B8 nie ma żadnego godnego polecenia silnika benzynowego.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

24 Cze 2014, 13:38

Hmmm Własnie mam kilka okazji w pobliżu -/+ 100 km do obejrzenia 3 BMKI. Jedna za 31 tyś benzyna itd. Bmw bardziej podoba mi sie wizualnie z zewnątrz ale w srodku nie za bardzo :D a Audi bardzo ładne w srodku :D no kurde cięzka sprawa ale licze na jeszcze pomoc od was.. Co do tych silników czy w Bmce odrazu rozrząt trzeba zmieniac ? i na co patrzec ? W Audi to samo :) I czy wg was BMW i Audi są dobrymi autami do szkoły ? Za duzo jeździć nie bd :) dlatego w gaz się nie bede pchał
Piwo122
Nowicjusz

24 Cze 2014, 13:49

Technologicznie te auta dzieli spora różnica B7 jest oparte o B6 z 2001 roku więc już 13 lat ma ta konstrukcja. Jeżeli chodzi o BMW E90 jest to zdecydowanie nowsza technologia. Wiesz można kupić jedno i drugie wszystko zależy od egzemplarza. Na pewno większość naprawa będziesz miał droższych w BMW zwłaszcza ze względu na części. Do audi masz pełną gamę zamienników. Ja bym szukał bardziej BMW jeżeli nie myślisz o gazie. Musisz trafić na zdrowy egzemplarz wtedy będziesz zadowolony.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

24 Cze 2014, 13:57

Na pewno będę szukał coś z zagranicy tj Niemcy. A co do spalania BMW dużo więcej spali od Audi ?
Piwo122
Nowicjusz

24 Cze 2014, 14:09

Zakupy zacznij od sprawdzenia vinu, szukaj od prywatnych osób i działaj sprawnie. Teraz do zakupów w DE trzeba dodać parę % ceny od średniej z allegro oraz mieć duży refleks. W Polsce kupujemy my tam kupuje cała Europa. Tam dobre auto znika w 15 min :) co do spalania niech się wypowiedzą posiadacze bo ja tylko jeździłem na krótkich trasach i ciężko mi coś powiedzieć o spaleniu BMW z tym silnikiem.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autobusy piętrowe
    Dwa pokłady w autobusie oznaczają większą pojemność pasażerską, co przekłada się na większy zysk przewoźnika. Autobusy piętrowe mogą swobodnie manewrować w ciasnych uliczkach miast, gdzie wjazd zabierającym niewiele więcej ...

24 Cze 2014, 14:20

Będę czekał na odpowiedzi posiadaczy którzy moze mieli i Audi i BMW i wypowiedzą się :) które auto jest bardziej komfortowe i które jest ekonomiczne :) dziękuje bardzo za odp :) na pewno będę coś szukał
Piwo122
Nowicjusz

24 Cze 2014, 14:22

Ja wybrałbym BMW e90. Audi a4 b7 ma kiepskie zawieszenie, lecz za to 1,8t dobry silnik. Ale wolę bmw e90 bo ma dobry silnik i niezłe zawieszenie.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

24 Cze 2014, 14:22

Osobiście jeździłem A4 B6 przez 5 lat a E90 sporadycznie w firmie leasingowej ale były to auta na dieslu.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

24 Cze 2014, 14:30

A jeśli chodzi o komfort jazdy ? duża różnica pomiędzy BMW a Audi ? no i najbardziej chodzi mi o spalanie :D heh Bo żeby nie było , że 15 będzie żłopała Bmka :D

Wiem , że Audi ma normalny rozrząd który trzeba wymieniać a jeśli chodzi o BMW to też ma taki sam ? I na co zwracac uwage podczas zakupu BMW a co zwracać podczas Audi ? aby nie być nabitym w " balona " bo już raz niestety zostałem nabity..
Piwo122
Nowicjusz

24 Cze 2014, 14:52

Audi ma wielowahaczowe aluminiowe zawieszenie które uchodzi za dosyć awaryjne jeżeli w czas nie reaguje się na jakieś stuki i odgłosy, jedna wada niesie za sobą kolejne. Mechanicy nie lubią tego zawieszenia bo aluminium się utlenia a jego wymiana nie jest tak prosta jak zawieszenia stalowego. Bmw jest twardszym autem a elementy zawieszenia nie należą do tanich.
Oba auta raczej do rdzewiejących nie należą jak nie są szpachlowane itp.
W audi zwracaj uwagę na zawieszenie oraz stan turbiny. Ogólnie to podstawą jest historia serwisowa i wypadkowość danego auta.
Jeździłeś autami z napędem na tył ? Prowadzenie bmw bo dobrej jakości drogach jest pewniejsze i bardziej precyzyjne niż audi.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

24 Cze 2014, 15:17

Niestety nie miałem przyjemności jeżdzenia autami z napędem na "tył " Troche sie boje zimy :) bo krążą historie , że napęd na tył jest gorszy na zime niż na przód :) ale mniejsza z tym. Co do cen napraw to wiadome jest to , że auto z 2002 roku a z 2005-2006 będzie bardziej wyeksplatowane. CO do kręcenia licznika w Audi sie da ?
Piwo122
Nowicjusz

24 Cze 2014, 15:31

Piwo122 napisał(a):Niestety nie miałem przyjemności jeżdzenia autami z napędem na "tył " Troche sie boje zimy bo krążą historie , że napęd na tył jest gorszy na zime niż na przód
Nie ma się czego bać teraz tych ESP i innej elektroniki jest pełno :mrgreen: więc bączka raczej nie wykręcisz, chociaż nie wiem jak byś się starał
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Cze 2014, 15:36

Hehe no wiadomo :) Chciałbym kupić auto na pare latek :) bo wiadomo praca i inne wydatki będą :) Dlatego chce wydać pieniądze ale już na dobry samochód ;)

Może troszczke męcze tymi pytaniami ale wiadomo jak każdy chce wiedzieć o aucie już prawie wszystko. Tak aby na miejscu tam nie było niespodzianek :D
Piwo122
Nowicjusz

24 Cze 2014, 16:07

Jeśli będziesz kupował E90 to zwróć uwagę na opony typu run-flat, to badziewie montowali w bardzo wielu wersjach, w tym 320i.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006