Audi a4 b6 vs BMW e90 320i

24 Cze 2014, 13:12

Za kilka miesięcy mam zamiar zakupić samochód. Bedzie to moje drugie auto.. Wybór stanął pomiędzy Audi A4 B6 1.8 T 164 KM albo BMW e90 320i 150 KM. Jeśli chodzi o moc to wystarczająco 150 kucy starczy :) Tylko chodzi mi o spalanie i awaryjność.. Mało wiem o tych samochodach. Który według was jest lepszy ? Tak wiem Audi kosztuje w granicach hmm 24 tyś a BMW 34 :) Ale jeśli miałbym mieć lepszy komfort i bezawaryjnosc jestem w stanie kupić i bmw. Co do jazdy to oczywiscie do szkoły codziennie po 10 km. a więc które ? :) pozdrawiam
Piwo122
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 02 1913
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Vectra
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

24 Cze 2014, 13:33

Jeżeli myślisz o gazie to dobrym wyborem jest właśnie 1.8T tylko ciężko porównać A4 B6 do E90.
Może lepiej pomyśl o A4 B7 1.8T w sumie to auto niewiele się różni od B6 ale jest jednak nowsze zewnętrznie. Wewnątrz różni się kierownicą i lekkimi zmianami kosmetycznymi w konsoli środkowiej. Tylko 1.8T w B7 jest stosunkowo bardzo mało ale lepiej poszukać niż pakować się w 2.0 TFSI które lubi olej i ogólnie nie należy do najlepszych jednostek.
BMW E90 to trochę inna technologia niż A4 B6 czy B7. Bardziej pokusiłbym o porównanie A4 B8 do BMW E90. Ale jeżeli interesuje Cie benzyna to szukaj BMW bo B8 nie ma żadnego godnego polecenia silnika benzynowego.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

24 Cze 2014, 13:38

Hmmm Własnie mam kilka okazji w pobliżu -/+ 100 km do obejrzenia 3 BMKI. Jedna za 31 tyś benzyna itd. Bmw bardziej podoba mi sie wizualnie z zewnątrz ale w srodku nie za bardzo :D a Audi bardzo ładne w srodku :D no kurde cięzka sprawa ale licze na jeszcze pomoc od was.. Co do tych silników czy w Bmce odrazu rozrząt trzeba zmieniac ? i na co patrzec ? W Audi to samo :) I czy wg was BMW i Audi są dobrymi autami do szkoły ? Za duzo jeździć nie bd :) dlatego w gaz się nie bede pchał
Piwo122
Nowicjusz

24 Cze 2014, 13:49

Technologicznie te auta dzieli spora różnica B7 jest oparte o B6 z 2001 roku więc już 13 lat ma ta konstrukcja. Jeżeli chodzi o BMW E90 jest to zdecydowanie nowsza technologia. Wiesz można kupić jedno i drugie wszystko zależy od egzemplarza. Na pewno większość naprawa będziesz miał droższych w BMW zwłaszcza ze względu na części. Do audi masz pełną gamę zamienników. Ja bym szukał bardziej BMW jeżeli nie myślisz o gazie. Musisz trafić na zdrowy egzemplarz wtedy będziesz zadowolony.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

24 Cze 2014, 13:57

Na pewno będę szukał coś z zagranicy tj Niemcy. A co do spalania BMW dużo więcej spali od Audi ?
Piwo122
Nowicjusz

24 Cze 2014, 14:09

Zakupy zacznij od sprawdzenia vinu, szukaj od prywatnych osób i działaj sprawnie. Teraz do zakupów w DE trzeba dodać parę % ceny od średniej z allegro oraz mieć duży refleks. W Polsce kupujemy my tam kupuje cała Europa. Tam dobre auto znika w 15 min :) co do spalania niech się wypowiedzą posiadacze bo ja tylko jeździłem na krótkich trasach i ciężko mi coś powiedzieć o spaleniu BMW z tym silnikiem.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Manewr skrętu na skrzyżowaniu
    Manewr skrętu – kierowcy często nieprawidłowo wykonują ten manewr, nie dostosowują prędkości, nie biorą pod uwagę warunków pogodowych i zapominają o zatrzymaniu się, gdy skręt jest warunkowy. "Po pierwsze, przed ...
    BMW w leasingu – o czym warto pamiętać?
    Luksusowe modele BMW cieszą się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród przedsiębiorców. Korzystne rozwiązanie stanowi szczególnie BMW leasing. Na co zwrócić uwagę, decydując się na tę formę finansowania? ...

24 Cze 2014, 14:20

Będę czekał na odpowiedzi posiadaczy którzy moze mieli i Audi i BMW i wypowiedzą się :) które auto jest bardziej komfortowe i które jest ekonomiczne :) dziękuje bardzo za odp :) na pewno będę coś szukał
Piwo122
Nowicjusz

24 Cze 2014, 14:22

Ja wybrałbym BMW e90. Audi a4 b7 ma kiepskie zawieszenie, lecz za to 1,8t dobry silnik. Ale wolę bmw e90 bo ma dobry silnik i niezłe zawieszenie.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

24 Cze 2014, 14:22

Osobiście jeździłem A4 B6 przez 5 lat a E90 sporadycznie w firmie leasingowej ale były to auta na dieslu.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

24 Cze 2014, 14:30

A jeśli chodzi o komfort jazdy ? duża różnica pomiędzy BMW a Audi ? no i najbardziej chodzi mi o spalanie :D heh Bo żeby nie było , że 15 będzie żłopała Bmka :D

Wiem , że Audi ma normalny rozrząd który trzeba wymieniać a jeśli chodzi o BMW to też ma taki sam ? I na co zwracac uwage podczas zakupu BMW a co zwracać podczas Audi ? aby nie być nabitym w " balona " bo już raz niestety zostałem nabity..
Piwo122
Nowicjusz

24 Cze 2014, 14:52

Audi ma wielowahaczowe aluminiowe zawieszenie które uchodzi za dosyć awaryjne jeżeli w czas nie reaguje się na jakieś stuki i odgłosy, jedna wada niesie za sobą kolejne. Mechanicy nie lubią tego zawieszenia bo aluminium się utlenia a jego wymiana nie jest tak prosta jak zawieszenia stalowego. Bmw jest twardszym autem a elementy zawieszenia nie należą do tanich.
Oba auta raczej do rdzewiejących nie należą jak nie są szpachlowane itp.
W audi zwracaj uwagę na zawieszenie oraz stan turbiny. Ogólnie to podstawą jest historia serwisowa i wypadkowość danego auta.
Jeździłeś autami z napędem na tył ? Prowadzenie bmw bo dobrej jakości drogach jest pewniejsze i bardziej precyzyjne niż audi.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

24 Cze 2014, 15:17

Niestety nie miałem przyjemności jeżdzenia autami z napędem na "tył " Troche sie boje zimy :) bo krążą historie , że napęd na tył jest gorszy na zime niż na przód :) ale mniejsza z tym. Co do cen napraw to wiadome jest to , że auto z 2002 roku a z 2005-2006 będzie bardziej wyeksplatowane. CO do kręcenia licznika w Audi sie da ?
Piwo122
Nowicjusz

24 Cze 2014, 15:31

Piwo122 napisał(a):Niestety nie miałem przyjemności jeżdzenia autami z napędem na "tył " Troche sie boje zimy bo krążą historie , że napęd na tył jest gorszy na zime niż na przód
Nie ma się czego bać teraz tych ESP i innej elektroniki jest pełno :mrgreen: więc bączka raczej nie wykręcisz, chociaż nie wiem jak byś się starał
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Cze 2014, 15:36

Hehe no wiadomo :) Chciałbym kupić auto na pare latek :) bo wiadomo praca i inne wydatki będą :) Dlatego chce wydać pieniądze ale już na dobry samochód ;)

Może troszczke męcze tymi pytaniami ale wiadomo jak każdy chce wiedzieć o aucie już prawie wszystko. Tak aby na miejscu tam nie było niespodzianek :D
Piwo122
Nowicjusz

24 Cze 2014, 16:07

Jeśli będziesz kupował E90 to zwróć uwagę na opony typu run-flat, to badziewie montowali w bardzo wielu wersjach, w tym 320i.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006