Audi A4 b6 zalanie woda- prosze o pomoc

27 Cze 2013, 19:02

Poszę o pomoc.
Dwa dni temu podczas strasznej ulewy wjechałem w dużą kałużę taka ok 15-20 cm wysokości. Od razu poczułem ze silnik traci moc ale jechałem w końcu po jakichś 300 metrach zjechałem na parking- samochod zgasł. odpalalem - zapalał normalnie ale dosłownie przez sek. normalnie i trzęsie i gaśnie, z tłumika pojawił sie biały dym i jakby wywalał olej. samochód postał dwa dni nic nie robione. dzis odpaliłem i samochod normanie nie spada z obrotow pracuje równo reaguje normalnie na dodanie gazu. Zgasiłem samochod by jeszcze raz odpalic i odpalił ale znowu to samo co dwa dni temu trzęsi,e gaśnie i biały dym z tłumika.
Co może być? proszę o pomoc
michal2132
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 1989
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: AUDI A4 B6
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Cze 2013, 17:32

15-20 cm wody to jest średnio do połowy kół ( w osobówce ). Nie powinno nic się stać. filtr powietrza jest wyżej. chyba, że wjechałeś w tą wodę dośc szybko i rozbryzgująca woda dostała się do silnika przez filtr powietrza. Ale to mało prawdopodobne.
Jednakże zacznij od sprawdzenia filtra powietrza i ewentualnie jego wymiany. Sprawdz też stan i kolor oleju w silniku oraz stan, zapach płynu chłodzacego w zbiorniczku wyrównawczym oraz czy na jego powierzchni nie ma tłustych plam i czy podczas pracy silnika nic nie bulgota w nim.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Cze 2013, 08:10

Może zainwestuj w taką osłone jak jej nie masz i będzie po problemie.
[link do oferty na Allegro wygasł]
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak samochody autonomiczne zmienią nasze miasta?
    Samochody autonomiczne mogą całkowicie zmienić sposób przemieszczania się po miastach. Nie jest to odległa perspektywa – badanie przeprowadzone na zlecenie Renault Polska przez Kantar TNS wykazało, że większość ...
    Opony letnie gwarancją bezpiecznej jazdy
    Opony letnie należy założyć wtedy, gdy średnia temperatura przekracza 7 stopni. Tym samym warto już teraz umówić się na zamianę, aby później uniknąć stania w kolejkach. 1. Czy opłaca się samemu zmieniać opony? ...