AUDI A4 B7 2.0 TDI 140 KM.

16 Cze 2009, 15:36

Witam. Chciałbym kupic Audi A4 2.0 TDI 140 km z 2005/2006 roku. Posiadałem kiedyś audi 80, i w tym modelu jakosc była bardzo dobra jak na audi przystało. Ale czy te nowe modele sa tak niezawodne??? Zastanawiam sie jeszcze na passatem ale jego opinia nie jest za dobra.! Proszę o porady i inormacjie dotyczące jakości, wyposarzenia, niezawodnosci, wykonczenia, silnika oraz skrzyni biegów w tym modelu audi. z góry dziękuje
sn1994
Nowicjusz

Miejscowość: salon

16 Cze 2009, 15:50

Jedyne do czego mogę się przyczepić to silnik. 2.0 TDI to nieudana jednostka napędowa.Niektóre biorą nawet 1l oleju z silnika na 1000km!Ale jeśli trafisz na auto o które ktoś dbał jak o własną "dupę" to będzie jeszcze trochę jeździł.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

16 Cze 2009, 15:55

motorro napisał(a):Jedyne do czego mogę się przyczepić to silnik. 2.0 TDI to nieudana jednostka napędowa.Niektóre biorą nawet 1l oleju z silnika na 1000km!Ale jeśli trafisz na auto o które ktoś dbał jak o własną "dupę" to będzie jeszcze trochę jeździł.

tu się nie zgodzę, co prawda biorą olej, ale jest to około 0,5-1l, ale to nie jest wada tego silnika, a jego cecha, jest to wpisane w instrukcje obsługi samochodu
VW jawnie mówi, że te silniki palą olej, bo tak musi być i tyle

mam do czynienia z takim silnikiem w Passacie i sprawuje sie swietnie, pod każdym względem
tomek84
Początkujący

Miejscowość: kraków

16 Cze 2009, 16:52

O tym silniku 2.0tdi nie są najlepsze opinie. Radze poszukać 1.9 116ps.
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

16 Cze 2009, 21:05

czyli który samochód wedłóg Was korzystniej wypada, Audi czy VW?
sn1994
Nowicjusz

Miejscowość: salon

16 Cze 2009, 21:38

Ojciec jeździ Passatem 2.0 TDi z roku 2005
przjechał prawie 170 tyś, żadnych problemów
Sam zrobiłem nim jakieś 15-20 tyś
Audi będziesz miał w zasadzie to samo, ale cena wyższa
ciężko powiedziec co wybrać,
zależy na jaki egzemplarz trafisz
jak bedzie zadbany to nawet Polonez bedzie jeździł
tomek84
Początkujący

Miejscowość: kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mistrzowskie szlify Toyoty GR Yaris
    Zaprojektowany z myślą o sporcie, produkowany w specjalnej fabryce, testowany przez gwiazdy motorsportu. Toyota GR Yaris ma wszystkie przymioty najbardziej wyjątkowego hot hatcha na rynku. Prezes japońskiego koncernu, Akio ...

16 Cze 2009, 22:46

tomek84 napisał(a):Audi będziesz miał w zasadzie to samo, ale cena wyższa

Cena wyższa bo nie masz tego samego!Audi jest lepiej wykończone!Wciśnij pierwszy lepszy plastik w VW a wciśnij w Audi.I co ?! Zdziwienie! W VW skrzeczy plastik a w Audi nawet jakbyś siadał na kokpit to nie zaskrzeczy!Niby to samo ale jednak nie.Audi od zawsze było lepiej wykończone i dlatego musisz zapłacić więcej.

Wbrew pozorom silnik 1.9 TDI 116 PS nie jest mułowaty.Umów się na jazdę z jakimś kolesiem co ma takie Audi i zobaczysz że da się tym jechać :lol: a tym bardziej się da jak przy spokojnej jeździe widzisz że pali ci 4-5 litrów na 100km.A o dolewaniu oleju do silnika zapomnij, bo są tak dopracowane, że nie ma prawa się coś zepsuć.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Cze 2009, 08:38

motorro napisał(a):
tomek84 napisał(a):Audi będziesz miał w zasadzie to samo, ale cena wyższa

Cena wyższa bo nie masz tego samego!Audi jest lepiej wykończone!Wciśnij pierwszy lepszy plastik w VW a wciśnij w Audi.I co ?! Zdziwienie! W VW skrzeczy plastik a w Audi nawet jakbyś siadał na kokpit to nie zaskrzeczy!Niby to samo ale jednak nie.Audi od zawsze było lepiej wykończone i dlatego musisz zapłacić więcej.

I tu się z tobą nie zgodzę.
W moim VW ani razu plastki nie zaskrzeczał...
Wg. mnie Audi jest droższe dlatego, że jest troche bardziej ekskluzywne i marka ma większą renomę... W końcu to jeden koncern i części są bardzo podobnej jakości...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

20 Cze 2009, 18:19

nowsze pasaty w Polsce to porażka. zawieszenie z przodu nie wytrzymuje. one są za duże. szwagier miał takiego 1.8t i zajechał nim z Hiszpanii do Polski wymienił całe zawieszenie z przodu 1600zł, pojeździł nim miesiąc w Polsce i wrócił do Hiszpanii i po tygodniu znowu było słychać pukanie. pozdro
hiszpan1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Madryt

20 Cze 2009, 19:18

Matorro prawi dobrze te silniki lubią po prostu olej ,VW twierdzi ,że to normalne ,ja sądzę że ci co twierdzą że to normalne są nienormalni! :wink: To moze się przytrafiać silnikom typu sportowe ale nie takim.Jeśli dobrze pamiętam w tych AUDI były dwa silniki DIESLA o poj 2.0,ten wadliwy miał dwa wałki rozrządu oraz 16 zaworowej glowicy ten drugi miał tylko jeden wałek i byl 8 zaworowy.Obydwa 2.0 TDI.Problem z tymi silnikami był taki ,że pękały glowice,awarie turbosprężarek,pompowtryskiwaczy oraz kół dwumasowych,silniki 2.0 TDI byly tylko rozwinięciem 1.9 TDI.Do tych silników oleje musialy spełniać spełniać pewną specyfikację VW,jaka ona jest ?Nie pamietam ale sadząc po konstrukcji silnika i wymaganiach TDI to chyba 505.01. :!: Hiszpan tak to prawda ,zawieszenia w tych Paskach to tragedia,widzialem już egzemplarz z odjętym kołem na drodze,zatrzymałem się ,facet powiedział,że on ma już przejechane ponad 160 kkm :lol: Świetny wynik gdyż :lol: w moim Mercedesie wahacz jest po prostu niezniszczalny!

[ Dodano: Sob Cze 20, 2009 21:08 ]
Audi słynie z perfekcyjnego wykonania wnętrz.VW nie podskoczy ,żadna inna firma na świecie nie podskoczy no moze MAYBACH z ROLLSEM no ale ile tamte bryki kosztują?!AUDI jesli chodzi o jakość oraz wykonanie wnętrza jest niedoścignionym wzorcem!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

22 Cze 2009, 13:06

piotreq napisał(a):I tu się z tobą nie zgodzę.
W moim VW ani razu plastki nie zaskrzeczał...
Wg. mnie Audi jest droższe dlatego, że jest troche bardziej ekskluzywne i marka ma większą renomę... W końcu to jeden koncern i części są bardzo podobnej jakości...

Otóż nie skrzeczał bo go mocno nie wciskałeś.
Pieprznij tak mocniej(nie z całej siły) w plastik to usłyszysz jak skrzeczy na łączeniu.Ja w swojej Audi nie zaobserwowałem żeby coś zaskrzeczało.

Jeśli masz VW i sobie zachwalasz to wsiądź do Audi i daje rękę uciąć że zmienisz zdanie.Wbrew pozorom ale Audi i VW to jeden koncern ale każdy klasuje się w innej randze komfortu jazdy jak i wykończenia.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Cze 2009, 18:42

AUDI dla VW to jak LEXUS dla TOYOTY czy INFINITI dla NISSANA,nawet nie starałbym się porównywać LEXUSA z TOYOTĄ,LEXUS to wyższa półka ,AUDI też,niestety taka jest prawda.AUDI 80 a analogiczny Pasek to wnętrzowo inne bieguny ,wnetrze AUDI wśród wnętrz to Faberge wśród zwykłej bizuterii.Wnętrze zwykłego AUDI 80 robi wrażenie o modelu A8 już nawet nie wspominam ,Mercedes S classe musi się schować,cóż!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

23 Cze 2009, 09:32

Że są lepiej spasowane w Audi się zgodze...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz