Podstawowe kryteria zestawienia: - sedan segmentu D premium - silnik benzynowy o mocy ok. 160KM - manualna skrzynia biegów - modele z ok. 2008r.
Wytypowane modele do zestawienia: - Audi A4 B8 1,8 TFSI - 160KM - BMW 320i e90 - 170KM - Mercedes C 180K w204 - 156KM
Zestawienie(kliknij aby powiększyć):
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Komentarz do zestawienia: Należy zwrócić uwagę na wysoki koszt amortyzatorów (Sachs) w Mercedesie oraz koła dwumasowego (LUK) w Audi. Jedynie w BMW nie zastosowano turbodoładowania. W Mercedesie rozpatrywana jest wersja z kompresorem - później stosowano turbosprężarki.
Koszty eksploatacji są windowane przez drogie w naprawie usterki oraz rozciągające się łańcuchy rozrządu, który w BMW dodatkowo zainstalowany jest od strony skrzyni biegów. Lista typowych usterek uwzględnia te najczęściej występujące. Podana obok nich kwota jest uśrednioną wartością łącznie z kosztami robocizny i nie jest zmienna w zależności od częstotliwości występowania.
edit: Dodanie ankiety
Ostatnio edytowany przez dzida, 11 Kwi 2017, 18:39, edytowano w sumie 1 raz
Jakoś nie chce mi się wierzyć w to zestawienie Koszt utrzymania kosmiczny. Celowo takie sumy padają żeby odstraszyć i nakierować na oświecenie motoryzacyjne czy taka jest smutna rzeczywistość ?
Wiedziałem o łańcuch w Mercu ale to jest koszmar a w BMW to już w ogóle... Co się stało z tą niemiecką motoryzacją. Ze w204 rezygnuje na bank.
o [...] za przeproszeniem. Dzięki dzida za robotę ! Dziękuję wszystkim siłom tego świata że trafiłem na to forum. A polowałem i na w204 i czasem nawet spojrzałem na e90(choć tu mi przeszkadza brak dojazdówki/koła zapasowego)
pirania napisał(a):Celowo takie sumy padają żeby odstraszyć i nakierować na oświecenie motoryzacyjne czy taka jest smutna rzeczywistość ?
Nie celowo - dziś pół dnia ślęczałem na forach marek i sam się zaskoczyłem katalizatorem NOX w BMW i problemem z blokadą kierownicy w Mercedesie (wątek na forum ma z 7 stron) gdzie naprawa w niezależnym warsztacie to wspomniane ok. 2000zł, a ASO 3300zł. Nie od dziś wiadomo, że Ci producenci zeszli na psy jeśli chodzi o jakość, a kosmiczne ceny napraw wynikają głównie z jednego - są to świeże modele i niewiele osób je naprawia.
Ostatnio edytowany przez dzida, 15 Paź 2016, 18:16, edytowano w sumie 1 raz
Ogólnie gdyby nie branie oleju w Audi to wyszłoby przyzwoicie także trzeba mieć nadzieję, że te wersje po 2012 będą lepsze. Późniejsze w204 z turbiną miały przerzucony łańcuch na tył i też będzie podobnie kosztowo jak w BMW z wymianą. Z zębatkami wałków była akcja serwisowa i dotyczyła każdego benzyniaka. BMW wychodzi najtaniej, bo jest to najstarszy konstrukcyjnie model. Jednak z nowocześniejszym benzyniakiem po lifcie wyszedł drożej niż diesel produkowany do 2007r (w innym zestawieniu) - też go później skomplikowali przerzucając łańcuch na tył silnika. Tutaj jednak ująłem komplet nowych wtryskiwaczy benzynowych po ok. 450zł/szt.
Panowie dziwie się że dopiero teraz do Was dochodzą pewne prawdy... jak pisałem o drożyźnie przy kapciu w208 to wszyscy stukali się w czoło a przecież im dalej w w las tym gorzej... Auta z DE premium doprowadziły już do takiej sytuacji że jak widzę coś fajnego ze znaczkiem rs/m itp. to zamiast myśleć o tym jak jedzie to myślę ile trzeba wydać kasy żeby jechało. Ostatnio rozmawiałem z Panem od M6 próbowałem go namówić na wspólne upalanie i niestety po przejeściach z tym autem jedyne na co się piszę to przyśpieszanie na autostradzie i nie do oporu... dramat
Ale chyba gorszą sytuacją jest to że użytkownicy samochodów z de twierdzą że wszystko jest ok. jest premium jest koszt
Młodzi kierowcy z najwyższym wskaźnikiem wypadków Kierujący poniżej 25 roku życa charakteryzują się najwyższym wskaźnikiem liczby wypadków na 10 tys. populacji. Choć niedawno zmieniły się przepisy związane z prawem jazdy, to wciąż nie zaostrzono zasad dla nowych kierowców, ...
Powroty z wakacji Koniec sierpnia na drogach jak co roku oznacza powroty z wakacji. Wzmożony ruch, pośpiech kierowców spowodowany powrotami na ostatnią chwilę, obniżona koncentracja oraz paradoksalnie bardzo dobre warunki na drogach ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.