Audi A4 B8 Avant - Jak sprawdzić poziom oleju

17 Lis 2019, 08:27

Samochód to Audi A4 B8 Avant Quattro 2.0 TDI 177KM 2012r. Jak sprawdzić poziom oleju bo tu nie ma bagnetu tylko jest opcja w komputerze Car/ Oil level , ale tam idzie wejść tylko jak silnik chodzi czyli jak może dobrze pokazać poziom oleju. Wczoraj w trakcie jazdy jak wchodziłem w opcję to w ogóle już nie pokazywało jakby było już za mało oleju. 500 kilometrów temu wymieniałem olej - to co bierze litrę oleju na 500km - absurd jakiś. Absurdem też żepokazuje ile jest oleju w trakcie jazdy tylko. Nie wiem czy dolewać bo kupiłem litrówkę. Niewiem może ja coś źle sprawdzam?
Berserker1982
Początkujący

Zdjęcia: 0

17 Lis 2019, 16:26

Berserker1982 napisał(a):ale tam idzie wejść tylko jak silnik chodzi
musisz uruchomić zapłon, poprostu docisnij kluczyk bez wciskania sprzęgła i wtedy masz dostęp do pełnego menu.
Procudura jest taka,
Rozgrzać silnik
Zgasic i odczekać 2 min
Włącz zapłon
Sprawdź poziom
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Kwi 2021, 15:59

Witam i dziękuję w końcu udało mi się wejść i odczytać poziom oleju - problem był taki że ja zawsze wciskałem pedał sprzęgła i po niemiecku coś mi wyświetlało że trzeba włączyć zapłon za każdym razem jak wciskałem kluczyk aby zapłon włączyć odpalał mi się silnik i i brak wejścia do odczytu poziomu oleju - jeszcze raz dziękuję Pozdrawiam Zbyszek
Olekol22
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skąd się biorą zniżki na OC?
    Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...
    Na wybojach przede wszystkim płynnie
    Jeśli kierowca znajdzie się na jezdni o nawierzchni nierównej, zniszczonej czy po prostu na polnej drodze pełnej wybojów, powinien przede wszystkim zastanowić się, czy do celu może dojechać inną trasą. Gdy nie ...