Audi A4 B8 Avant - Jak sprawdzić poziom oleju

17 Lis 2019, 08:27

Samochód to Audi A4 B8 Avant Quattro 2.0 TDI 177KM 2012r. Jak sprawdzić poziom oleju bo tu nie ma bagnetu tylko jest opcja w komputerze Car/ Oil level , ale tam idzie wejść tylko jak silnik chodzi czyli jak może dobrze pokazać poziom oleju. Wczoraj w trakcie jazdy jak wchodziłem w opcję to w ogóle już nie pokazywało jakby było już za mało oleju. 500 kilometrów temu wymieniałem olej - to co bierze litrę oleju na 500km - absurd jakiś. Absurdem też żepokazuje ile jest oleju w trakcie jazdy tylko. Nie wiem czy dolewać bo kupiłem litrówkę. Niewiem może ja coś źle sprawdzam?
Berserker1982
Początkujący

Zdjęcia: 0

17 Lis 2019, 16:26

Berserker1982 napisał(a):ale tam idzie wejść tylko jak silnik chodzi
musisz uruchomić zapłon, poprostu docisnij kluczyk bez wciskania sprzęgła i wtedy masz dostęp do pełnego menu.
Procudura jest taka,
Rozgrzać silnik
Zgasic i odczekać 2 min
Włącz zapłon
Sprawdź poziom
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Kwi 2021, 15:59

Witam i dziękuję w końcu udało mi się wejść i odczytać poziom oleju - problem był taki że ja zawsze wciskałem pedał sprzęgła i po niemiecku coś mi wyświetlało że trzeba włączyć zapłon za każdym razem jak wciskałem kluczyk aby zapłon włączyć odpalał mi się silnik i i brak wejścia do odczytu poziomu oleju - jeszcze raz dziękuję Pozdrawiam Zbyszek
Olekol22
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nadwozie koncepcyjnej Kia Sportspace
    W przeciwieństwie do klasycznych pojazdów typu kombi, station wagon czy nawet shooting brake – Kia Sportspace wyróżnia się zdecydowanie odmienną i wyszukaną architekturą w stosunku do tradycji. Wydłużoną ...
    Bezpieczna zmiana pasa ruchu - martwe pole w lusterku
    W ubiegłym roku nieprawidłowa zmiana pasa ruchu była przyczyną 480 wypadków drogowych spowodowanych przez kierujących(1). Manewr ten wykonujemy tak często, że łatwo możemy zapomnieć się i nie skontrolować wcześniej ...