Audi A4 B8 czy Audi A6 B8 albo Mazda 6 III, a może coś innego?

25 Sie 2024, 18:07

Dzień dobry

Zastanawiam się nad kupnem nowego (używanego) auta do 60 tys. Moją uwagę zwróciły modele tj. w temacie czyli Audi A4 B8, Audi A6 B8 lub Mazda 6 III, biorę pod uwagę tylko silniki benzynowe lub + LPG ponieważ nie jeżdżę w długie trasy. Jak myślicie który model będzie najlepszym wyborem z "normalnymi" kosztami eksploatacji? A może proponujecie coś innego? Z góry dziękuję za odpowiedź.
eNers
Obserwowany

27 Sie 2024, 09:03

Nie mam pojęcia jak do tych założeń audi dopasowałeś :mrgreen:

Mazda technicznie świetny wybór, trzeba tylko szukać bez rdzy i uważać na ulepy ze stanów. Bardzo dobrą alternatywą jest też toyota avensis.

Zastanowiłbym się tylko czy na pewno potrzebujesz auta tej wielkości na "krótkie trasy". Może warto przemyśleć zejście segment niżej i kupić coś młodszego/z mniejszym przebiegiem
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Sie 2024, 09:39

franccc napisał(a):Mazda technicznie świetny wybór, trzeba tylko szukać bez rdzy i uważać na ulepy ze stanów.

Jestem na etapie szukania mazdy 6 i 3ki. Te europejskie to dopiero zaraza albo cena z dupy wzięte. Amerykańskie to raporcik i wsio wiadomo a nie zadajesz pytanie co i jak a tam jedna odpowiedź "proszę pana salonik Polska" ...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Sie 2024, 09:56

Co innego auto po kosmetycznej szkodzie a co innego przystanek. Pod wzgledem blachy wiadomo, że USA wypada lepiej
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Sie 2024, 10:28

franccc napisał(a):Co innego auto po kosmetycznej szkodzie a co innego przystanek

O dziwo o ostatnio brałem kilka raportów i żadne auto nie było przystankiem.

Dziś albo jutro jadę oglądać 3kę z USA za 50% ceny i w dodatku z małym nalotem. Wiem że była cały malowana ale jak tu powiedzieć :mrgreen: mi to ryba. Jak mam płacić 25k więcej za zardzewialucha nalotem x2,5 i słuchać drętwych tekstów o saloniku to mam na to wywalone.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Sie 2024, 15:57

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Przy wyborze auta sugerowałem się designem i wygoda, te egzemplarze mnie najbardziej zainteresowały. Myślałem również nad fordem mondeo Mk5. Jak myślicie jaki wybór będzie najlepszy przy zamiarze robienia ok. 20k km rocznie.

Co do wyboru silnika może powinienem się zastanowić nad wyborem diesla przy owych egzemplarzach?

Proszę o doradzenie
eNers
Obserwowany