Audi A4 B8 jaki silnik

23 Sty 2022, 22:32

Witam zdecydowałem się na zakup Audi A4 B8 sedania lub kombi beż różnicy. Pytanie takie jaki silnik ponieważ słyszałem że benzyna jest taka SB. A diesel jest w sumie najbardziej optymalnym wyborem.
Ogólnie jest chodzi o trasy to auto będzie przez cały tydzień stało i tylko wyjazdy w weekend.
DlacEgo ? Ponieważ dojeżdżam do pracy innym autem starszym na dojazdy
A chce kupić auto nowsze na niedzielne wyjazdy i raz w miesiącu w góry lub nad morze
I co wybrać benzyna czy diesel.
Kwota to ogólnie około 30tys
DAWID9898
Nowicjusz

23 Sty 2022, 22:45

Jeśli już nie ma innych samochodów na świecie to najmniej najgorszy będzie diesel. 2.0
Benzyniaka żeby to się trzymało jakoś kupy musiałbyś kupić po 2013, 2.0/225 a kasy na to nie masz
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Sty 2022, 22:52

No niestety mam auto wybrane jechałem tym i owym i padł wybor na te auto.
Lecz przecież jest wybór np. 1.8 160km ?
DAWID9898
Nowicjusz

23 Sty 2022, 23:00

Możesz kupić, żaden problem. Tylko później żeby nie było zdziwienia, że pije 2 litry oleju na tysiąc kilometrów. Ten silnik to jedna z najgorszych konstrukcji jaka powstała w XXIw.
I już wiemy jak dobry research robiłeś "wybierając" samochód
franccc
Stały forumowicz

23 Sty 2022, 23:30

Zawsze można poszukać egzemplarza po remoncie, wtedy są papiery, brać i tyle.
Prawde mówiąc to ja nie wiem czy diesel to jest taki rozsądny wybór, w TFSI "może coś" paść, będzie brał olej, ale dolejesz i pojeździć, w dieslu z przebiegiem np 250 tys niemal jak w banku zacznie się odzywać np dwumasa, nie wiadomo jak inne kwestie typowe dla diesla, bardziej zmęczone auta itd.

No i benzyna to jest benzyna, a nie klekot, coraz więcej obostrzeń i zakazów wjazdu, chociaż przy takich autach to na razie nie grozi.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

23 Sty 2022, 23:41

Jak dla kogoś problemem jest wymiana dwumasy to niech się w "premium" auta nie ładuje, niezależnie jaki by miało silnik.

Kolejny wyjeżdża z zakazem wjazdu. W Polsce jak to wejdzie to Euro 4 pewnie, więc tylko trupy nie wjadą.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Mirage wybrany Samochodem Roku 2013
    Nowy, miejski model Mitsubishi Mirage (w Europie znany jako Space Star) otrzymał tytuł "Car of the Year " za rok 2013, podczas gdy Pajero Sport wygrał w kategorii "Najlepszy samochód typu SUV 2WD z silnikiem benzynowym", ...

24 Sty 2022, 07:25

Trevor napisał(a):Prawde mówiąc to ja nie wiem czy diesel to jest taki rozsądny wybór, w TFSI "może coś" paść, będzie brał olej, ale dolejesz i pojeździć, w dieslu z przebiegiem np 250 tys niemal jak w banku zacznie się odzywać np dwumasa, nie wiadomo jak inne kwestie typowe dla diesla, bardziej zmęczone auta itd.

Takie coś możesz pisać kiedy porownywałbyś tego diesla do wolnossaka 2.0 na pośrednim wtrysku a nie silnika, który ma dokładnie te same drogie elementy
franccc
Stały forumowicz

24 Sty 2022, 10:34

Trevor napisał(a):coraz więcej obostrzeń i zakazów wjazdu, chociaż przy takich autach to na razie nie grozi.

a gdzie konkretnie te zakazy?

że do centrum paryża nie wjedziesz czy co ? :mrgreen:

Trevor napisał(a):w dieslu z przebiegiem np 250 tys niemal jak w banku zacznie się odzywać np dwumasa

benzyniaki też mają koło dwumasowe, które jest dostępne w sklepie w razie jego wymiany.

jak słyszę to płakanie o dwumas to się niedobrze robi.
toyman40
Stały forumowicz

24 Sty 2022, 10:38

Konkrety?
proszę...

W Krakowie do końca roku 2022 powstanie strefa czystego transportu, która dwa lata później obejmie niemal całe miasto. Oznacza to z zakaz wjazdu dla kilkuletnich dziś diesli, już w 2024 roku strefa obejmie obszar wewnątrz IV obwodnicy, czyli już niemal całe miasto, a wjazd do tej strefy zabroniony będzie na przykład dla diesli niespełniających normy Euro 6, wprowadzonej w 2015 roku.

franccc napisał(a):Takie coś możesz pisać kiedy porownywałbyś tego diesla do wolnossaka 2.0 na pośrednim wtrysku a nie silnika, który ma dokładnie te same drogie elementy
czyli Twoim zdaniem 10 letni diesel a 10 letnia benzyna ma taki sam przebieg?
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

24 Sty 2022, 10:43

Skąd info o kilkuletnich diesli?
Sprawdziłem kilka stron i nigdzie wprost nie ma napisane o Euro 6, tylko że Urząd Miasta uważa, że silniki po 2006 roku trują mniej.

Poza tym najpierw niech to dojdzie do skutku, bo takie gadanie to już od kilku lat jest.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

24 Sty 2022, 10:55

a po co mam wjeżdżać do centrum krakowa jak ostatnio tam byłem 15 lat temu....ja jeżdżę w miejscach gdzie nie ma żadnych nakazów i zakazów, mogę sobie jeździć ze silnikiem parowym i nikomu nic do tego :lol:

pozatym można kupić nowego diesla z euro 6 i już mogę wtedy wjechać, albo jeżeli do tego dojdzie to wolę i tak w centrum miasta albo pieszo albo komunikacją miejską podjechać :lol:, a później przesiadam się do swojego tdi i na wioski jadę gdzie chcę, a mieszczuchy niestety muszą się podporządkować. :mrgreen:
toyman40
Stały forumowicz

24 Sty 2022, 12:04

Trevor napisał(a):czyli Twoim zdaniem 10 letni diesel a 10 letnia benzyna ma taki sam przebieg?

Czyli moim zdaniem 10 letni diesel w przypadku a4b8 jest o wiele rozsadniejszym wyborem niż 10 letni benzyniak, który potrafił gwarancji nie dojechać.
franccc
Stały forumowicz

24 Sty 2022, 12:49

franccc napisał(a):Możesz kupić, żaden problem. Tylko później żeby nie było zdziwienia, że pije 2 litry oleju na tysiąc kilometrów. Ten silnik to jedna z najgorszych konstrukcji jaka powstała w XXIw.
I już wiemy jak dobry research robiłeś "wybierając" samochód

No już bez przesady. Mamy takie auto nie od nowości na liczniku prawie 300 a i kij wie ile jest w rzeczywistości. Oleju nie bierze, kompresja bdb, turbo działa bez zastrzeżeń i śmiga już 5 rok bez jakichkolwiek napraw :D

W skrócie odpowiadając na pytanie: Który silnik wybrać w Audi A4 (B8)?
W pierwszej kolejności mamy 2.0 TDi bo to całkiem nieźle dopracowany z dużym, bezproblemowym dostępem do części zamiennych silnik. Na jego plusy przekłada się niskie zużycie paliwa i dynamika (warto pominąć wersje 120KM i 136 KM). Silnik 3.0 TDi może być również ciekawą opcją ale tylko po udokumentowanej wymianie rozrządu. Patrząc na silniki benzynowe TFSi to ciężko je polecać chyba że mają udokumentowaną dokładnie całą historię serwisową, a z tym ciężko no i nawet w takim przypadku może to być trochę ryzykowne.
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2014

24 Sty 2022, 13:05

Jeśli ktoś wcześniej zrobił generalkę likwidując wszystkie fabryczne niedoróbki to czemu nie
franccc
Stały forumowicz