Audi a4 diesel czy gaz?

16 Paź 2014, 08:37

A może takie "cudo" ? :roll:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Maska posiada inny odcień jak i dwoje drzwi. Sporo części zmienionych. Z czasem nazbierasz na gaz i jak ta niby lala będzie śmigać :yes:

Myślę, że cena do lekkiej negocjacji a jak komuś przeszkadza przebieg to również do negocjacji :D
lobuz123
Nowicjusz

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Brak
Silnik: >1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

16 Paź 2014, 14:59

Tyle części wymienionych, a jeździ na najtańszych oponach - chińskie Nankang i polskie Dębica Frigo.

"Siedzenia przednie zostały obszyte gdyż stare miały obtarcia."
Alternator, świece, turbina... Na pewno to wszystko wytrzymało mniej niż 260 tysięcy kilometrów?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Paź 2014, 15:17

Domyślam się ze używałeś tego modelu opon i masz swoja opinie ? W intrenecie znajdzie się sporo pochlebnych opinii na temat takich opon na lato i zimę. Lepsze sa Toyo ? Każda opona ma swoje plusy i minusy no nie oszukujmy się :) A do jeżdżenia wokół komina i na wakacje z rodzina nie potrzebuje profi opon, a na zimę Dębica i proszę również o poczytanie opinii na temat owych opon :yes:

Siedzenia kubełkowe maja to do tego ze boczek się wyciera i nie ma bata.. Mi to przeszkadzało i obszyte są boczki nowym materiałem. Oczywiście stare materiały do wglądu :) A wytarcie na "tyłku" cóż samochód ma 18 lat..

Ossy napisał(a):Alternator, świece, turbina... Na pewno to wszystko wytrzymało mniej niż 260 tysięcy kilometrów?

Tego trochę nie rozumiem ? To dużo czy mało km ? Czy świece i turbina i alternator powinny wytrzymać więcej ?

Polecam lekturę co najczęściej psuje się w audi b5 1.8T i odhaczać co było u mnie zmienione :yes:

Bardzo chętnie odpowiem na każde pytanie jak nie tu to na PW :roll:
lobuz123
Nowicjusz

16 Paź 2014, 15:26

Dębica Frigo są dobre na śniegu (tylko i wyłącznie), więc jeśli ktoś jeździ po nieodśnieżonych drogach to bym polecił. Ale chińskie opony w przednionąpedowym aucie ze 150-konnym silnikiem?
Zawieszenie, opony i hamulce to podstawa bezpieczeństwa w aucie.

Co do wymian to zależy jak kto jeździ. Jeśli auto jeździło na krótkich trasach w mieście to niektóre podzespoły szybciej się zużyją. Ale nie oszukujmy się. Auta ściągnięte z Niemiec po przekroczeniu granicy są cofane o 100-200 tysięcy kilometrów. Przez to panuje stereotyp w Polsce, że do auta z przebiegiem 200 tysięcy trzeba dużo dołożyć (w rzeczywistości auta te mają grubo powyżej 300 tysięcy).

Co do typowych usterek podam przykład - panuje przekonanie, że w silnikach 2.5 TDI V6 wałki rozrządu wycierają się po 200 tyś. km. Dziwnym trafem dzieje się tak w autach ściągniętych z Niemiec, a polscy użytkownicy uważają, że wytrzymują dłużej. Wniosek nasuwa się sam.

PS. Co do trwałości - w moim Mercedesie regenerowałem alternator i wymieniałem oryginalne amortyzatory z przodu przy 360 tyś. km.
Ossy
Forumowicz VIP

16 Paź 2014, 15:39

Przecież to Audi to ulep. Dostał w bok, przód i tył i chińskich opon nie skomentuję.. Do taczki bym nie założył a co dopiero do samochodu. :lol:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Paź 2014, 16:17

Ossy napisał(a):Dębica Frigo są dobre na śniegu (tylko i wyłącznie), więc jeśli ktoś jeździ po nieodśnieżonych drogach to bym polecił.

Taki jest ich cel.. w zimę jeździ sie po śniegu, a które opony są dobre na lód ? :D Przyznaje opony nie powalają na kolana jeśli chcecie porównywać marki opon.

Nie chińskie opony tylko tajwańskie - doczytajcie proszę chociaż trochę. Opinie jedne z wielu.. prosze na tacy:

[link do Oponeo wygasł]

Co do oryginalności przebiegu, reki sobie nie dam uciąć, posiadam książki serwisowe oraz wyciąg z systemu audi i potwierdza się. A to ze zmieniane przy takim przebiegu to chyba normalnie i chyba dobrze ze człowiek zmienia, dużo części które zmieniałem miały datę produkcji 1996 wiec jak by przejechały 300 tys to wtedy było by cacy ? No kaman.. :o

Inspekcja z zdjec jest najlepsza... przyznaje sie ze maska posiada inny odcień i drzwi i nie wykluczam ze mial jakas przychode, ale od razu ulep ? Wyrocznia :)

Koniu i Ossy podajcie jakie majcie opony ? :naughty:

I pózniej ludzie dziwia sie ze oszukuja inni podczas sprzedazy.. to lepiej jak skrece licznik na 180 tys km i wymienie pomalowane elementy ? Aj.. az strach szukać nowego uzywanego samochodu :yes:

Nie odbierajcie mnie proszę o jakiś podjazd do ludzi tylko dawno już samochodu nie sprzedawałem i szczerość jeszcze bije ze mnie :ok:
lobuz123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pickup ŠKODA FUNstar
    Nowy samochód marzeń 23 stażystów ze Szkoły Zawodowej ŠKODA Auto to zuchwały Pickup ŠKODA FUNstar. Koncepcja tego pojazdu, opartego na nowej ŠKODZIE Fabia, jest rezultatem projektu "samochód ...

16 Paź 2014, 16:40

We wszystkich rankingach te opony wypadają słabo. Ja używam Kleber (lato) i Dunlop (zima).
Zima w Polsce to często plusowe temperatury i dużo wody. I zimówki muszą też dobrze jeździć w takich warunkach.

Ja nie skreślam Twojego auta. Dużo części wymieniłeś. Można by je obejrzeć, może większej kolizji to auto nie zaliczyło. Ale trzeba by je dobrze sprawdzić i nie oczekiwać cudów.
Ossy
Forumowicz VIP

16 Paź 2014, 18:12

O przebiegu nic nie wspominam bo tym sie nie jeździ.. :ok:
Ale elementy malowane z jakiegoś powodu były, nie rdzy bo A4 nie rdzewieją..
Ja mam Bridgestone na lato i Goodyear na zimę w Mondeo
W Astrze Michelin i Goodyear
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Paź 2014, 20:55

A ja w trzecim aucie mam Dębice i co? Nie narzekam :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

17 Paź 2014, 22:27

Odnośnie Audi A4,moim zdaniem Audi 80 czy też A6 C4 jest dużo ładniejszym samochodem.
Starsze Audice miały "to coś" w sobie czego już w A4 brak.
Gdyby nie rocznik myśle,że większość jeździłaby dalej 80-tkami i A6 I gen,ostatnio śledziłem temat A4 i wyszło mi na to,że minimum to 10-11k na egzemplarz z silnikiem 1.8 125km.
Diesla można kupić od 13k,koszty utrzymania diesla będą większe ale jeździ się za to raczej przyjemniej.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Rok produkcji: 1993

18 Paź 2014, 07:09

A4 w dieslu od 13tys :shock: no troche przesadziłeś,fakt za te pieniądze będzie to już mega zadbany egzemplarz ale taniej da sie też kupić.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Paź 2014, 10:54

Jeśli mogę dodać parę słów.. na temat opon Kleber mam średnie opinie, bieżnik mogą mieć super ale np. u mnie zimowe kiedyś zrobiły się tak twarde ze jeździło się okropnie. Dunlopy miałem na lato i szybciutko doszedłem do ogranicznika, były miękkie i tyle z plusów. Co nie oznacza ze wasze samochody skreślam. A jak komuś przeszkadzają np. u mnie opony, kola to mogę sprzedać bez i oczywiście cenę tez obnize :yes:

Co do malowanych u mnie elementów - to z takimi kupiłem i średnio opłacac mi sie bedzie teraz kupic uzywane z takim samym kodem lakieru albo tym bardziej malowac i jednoczenie ukrywac cos. Ani to nie zwiekszy ceny samochodu ani tym bardziej bedzie atutem przy sprzedazy, jak myślicie ?

Co do ogólnie do Audi.. 80 swego czasu była naprawdę świetnym wyborem i technicznie jest lepszym niz A4 ale wygoda, estetyka, praktyczność to napewno jest lepsza w B5 no ale to i inny rocznik wiec wiesz.. 1.9 90KM w Audi A4 to fajne silniki ale w mieście wcale ekonomiczny nie będzie. Mam znajomego co ma z takim silnikiem i spalaniem w mieście prawie się równamy. W trasie jest bardzo ekonomiczny 1.9TDI. W gaz bym nie poszedł.. ale to jest moje zdanie i tylko dlatego ze robię za małe przebiegi. Pozdrawiam :)
lobuz123
Nowicjusz

19 Paź 2014, 08:56

Panowie,żeby była jasność mi chodziło od 13 tys o wersje 1.9 115km :)
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Rok produkcji: 1993

19 Paź 2014, 11:18

Wydaje mi się, że zadbane A4 zatrzymają się na 10 tysiącach i nie będą tanieć. Patrząc na jakość aut wyprodukowanych po 2000 roku i ich zaawansowanie konstrukcyjne, to takie auta z końca lat 90. o prostszej konstrukcji będą perełkami na rynku wtórnym (tak jak dziś Mercedes W124 lub 190).
Ossy
Forumowicz VIP

19 Paź 2014, 13:36

Dziś widziałem na jednym portalu wpis że A4 w świetnym stanie można kupić już za uwaga 3500zł,myślałem że opluje monitor ze śmiechu..
Barol
Awatar użytkownika