Audi A4 lub A6 do 40 000 zł - szukam

22 Maj 2013, 19:53

Witam,
Prowadzę od niedawna swoją własną firmę. Jako szef muszę jeździć dobrze wyglądającym autem.
Chciałbym kupić auto w rozsądnej cenie do 40 000 zł które wygląda ładnie i posłuży mi jeszcze przez minimum 5 lat.

Myślałem nad leasingiem, ale w kwocie 40 000 najlepiej jakby auto było nie starsze niż 2010r - z takich ofert najciekawszych mogę wziąć Volvo s40 lub Chevrolet Cruze.

Jednak ja wolałbym kupić coś starszego (2005-2008) jednak bardziej znanego jak np Audi A6

I tutaj moje pytanie, czy Audi A6 są samochodami awaryjnymi? Kolega mojego kolegi kupił niedawno Audi A4 z 2007 r. i po miesiącu spalił mu się jakiś czujnik i coś jeszcze - naprawa wyniosła go ok 6 000 zł. Chciałbym uniknąć takich sytuacji.

Oferty, które wpadły mi w oko:
[link do oferty na Allegro wygasł]

w leasing mógłbym wziąć takie auta:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Interesuje mnie:
czarna limuzyna
z jasną skórą
DIESEL
silnik 1.9 do 2,2 (najlepiej 2.0)
elegancko wyglądający

chciałbym aby autko nie paliło więcej niż 8l (średnio)

Czy możecie mi pomóc w wyborze?
Co lepsze? A4 czy A6?
Jak długo pojeżdżę takim Audi A6 z 2006 i przebiegiem prawie 200k?

Pozdrawiam
rafus666
Nowicjusz

Auto: Opel

22 Maj 2013, 20:18

To Ci od razu zniechęce, bo 2,0 TDI to jeden z najjgorszych silników na rynku. A jak nie chcesz uniknąć drogich napraw to na pewno nie A6, bo tam wszystko tak kosztuje w byle jakim dieslu, a poza tym kupić Audi poniżej 200tysięcy przebiegu to spory wyczyn, bo wiekszość ma taki tylko na liczniku a nie w kondycji.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

22 Maj 2013, 20:21

a no właśnie te koszty napraw są duże...

mówisz że silniki DIESEL 2.0 są złe... ale ogólnie czy tylko w Audi?
Volvo z takim silnikiem również nie polecasz?

Więc jaki silnik wybrać ?
rafus666
Nowicjusz

22 Maj 2013, 20:26

Chodzi o silnik 2,0TDI całego koncernu VAG czyli w Audi Skodach VW i Seatach. Sam producent się przyznał, że to kompletna wpadka jakościowa.

Volvo jak najbardziej ok, bo ten silnik jest konstrukcji koncernu Peugeot/Citroen i jest uważany za jeden z lepszych.

Silnik to jak już 2,7TDI i 3,0TDI aleee tam naprawy są bardzo drogie i skomplikowane. W A4 jest możliwośc kupienia 1,9TDI i ewentualnego zachipowania na wyższą moc jeśli będzie nie wystarczająca.

Jako alternatywa dla A4 i jeśli musi być diesel polecam Alfę 159 z jednym z najlepszych diesli na rynku czyli 1,9JTD najlepiej w wersji 120KM
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Maj 2013, 22:44

hmm...
alfa mnie nie interesuje

ale dziękuję za informacje...
Audi A4 z silnikiem 1.9 TDI byłoby dla mnie wystarczające...
Jutro podam jakąś ofertę, którą znalazłem - A4 B7 jeśli już.
rafus666
Nowicjusz

22 Maj 2013, 22:47

no a np ta oferta:

1.9 TDI
przebieg mały

tutaj silnik jest okej?

ile bym nią jeszcze pojeździł?
rafus666
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Supersamochód Lexus LFA sprzedany w Krakowie
    To drugi egzemplarz supersamochodu Lexus LFA w Polsce . Pierwszy znalazł swojego entuzjastę w Poznaniu, drugi będzie jeździł w Krakowie. Uroczyste przekazanie kluczyków do samochodu, z udziałem przedstawicieli Lexus ...
    Silnik z Lexusa RC F będzie napędzany wodorem?
    5-litrowy silnik, który napędza Lexusa RC F, jest przebudowywany po to, by mógł być zasilany wodorem. To sposób na to, by silniki spalinowe, zwłaszcza pięknie brzmiące motory jak lexusowe V8, jeszcze ...

23 Maj 2013, 07:55

Pomogę Ci trochę z Volvo. Silnik 2.0 od PSA rewelacyjnie radzis obie w Volvo, jeśli jechałeś peugeotem z tym silnikiem to tytaj go nie poznasz. Skrzynia 6 biegów + 2.0 silnik i masz 136KM które w zupełności wystarczy na ten samochód. Komfort jest duży, auto jeździ jakby przyklejone do drogi, można szybciej przejeźdzać przez zakręty. W środku może rewelacji nie ma, jednym się podoba innym nie, mi pasauje bardzo, wszystko pod ręką, obsługa intuicyjna. Poziom bezpieczeństwa jest wysoki nawet w podstawowej wersji wyposażenia. Dodatki takie jak czyjniki cofania czy nawigacja fabryczna też działa dobrze. Koszty eksploatacji nie są takie ogromne jak się powszechenie twierdzi, ceny porównywalne/minimalnie niższe do marek niemieckich. Oczywiście jeśli będziesz opierał się tylko na ASO to przygotuj się na duże koszty ale tak jest w każdej marce. Jest sporo dobrych niezależnych serwisów specjalizujących sie w Volvo więc można znacznie obniżyć koszty przy zachowaniu oryginalnych części i jakości napraw. Spalanie nie powinno wyjść powyżej 7 litrów w mieście, 5-5,5 w trasie, cykl mieszany ok 6 litrów.
Polecam wersję momentum lub summum, mają już pełne wyposażenie a jak lubisz sportowy design to można znaleźć wersję "r-design".
Co do auta z linku:
- to jest tapicerka Dalaro czyli welur+ekoskóra, dobra, wytrzymała tapicerka, czasem lubi pękać element skóry na siedzeniu kierowcy i pasażera ale to można za parę złoty naprawić.
- przydałoby się jeszcze podgrzewane siedzenia i czujniki cofania.
- mapy do navi możesz dostać w necie za 250zł.
- według mnie jest to wersja momentum
Ładna sztuka, gdybyś był zainteresowany to dokładnie go sprawdź, najlepiej w ASO (koszt 500zł) dużo krąży opinii o samochodach z tych rejonów.
Gdybyś miał jakieś pytania odnośnie jakiegokolwiek Volvo, pytaj śmiało.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

23 Maj 2013, 08:12

dzięki bardzo za opinię...

jeśli chodzi o r-design to znalazłem 2 sztuki na allegro.
Srebrna i biała. [link do oferty na Allegro wygasł]. Jednak potrzebuję czarnego auta.

Jeśli mówimy o Vv 2.0 TDI to jaki rocznik mam wybrać?
za autoko z 2010 zapłacę więcej niż 40 000.
Czy starsze wersje też będą "twarde"?
rafus666
Nowicjusz

23 Maj 2013, 11:04

Raczej nie znajdziesz 2010 roku za 40tysięcy, chyba że jakiegoś golasa w 1,6D.
Spokojnie możesz się rozejżeć za 2008-09 mechanicznie nie różnią się niczym od 2010r.
Oto kilka godnych uwagi samochodów, jest też 2,4D co prawda cany są różne i koniecznie trzeba sprawdzać stan auta w ASO:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jeśli chcesz podeślę Ci adresy gdzie dobrze sprawdzą Ci samochód.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

23 Maj 2013, 11:10

Zacznijmy od tego że nie sugerowałbym się rocznikiem, a bardziej stanem pojazdu.

Rzeczywiście słyszałem bardzo dobre opinie o silnikach 2.0 w s/v40, świetny komfort jazdy i dynamika też niczego sobie.

Jeśli chodzi o audi to tylko silnik 1.9TDI, a mocniejsze, szczególnie 2.5 omijaj szerokim łukiem.

Na twoim miejscu zerknąłby w strone skody octavi albo superb'a
Autola
Obserwowany

Auto: Bmw E46
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2003

23 Maj 2013, 15:29

rafus666 napisał:
no a np ta oferta:

1.9 TDI
przebieg mały

tutaj silnik jest okej?

ile bym nią jeszcze pojeździł?

to nie 1,9TDI tylko 2,0 TDI, a o nim już mówiłem, że jest beznadziejny, przebieg pewnie z 320 tysięcy
wogóle ta oferta niewarta zachodu, bo wygląda jakby była o jakiegoś cygana z jakimiś "duperelkami" przy zdjęciach i napisach LUX AUTO jakby to był rumuński dywan - daj z nim sobie spokój
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Maj 2013, 15:17

To może ja jeszcze coś podpowiem z innej strony
Jeśli myślisz o leasingu auta to musisz wiedzieć że większość firm zrobi auta max 4-letnie, wiem bo zajmuję się leasingami.
Starsze też się da ale zostaje tylko 2-3 firmy, które ruszą z tematem

Jak trzeba coś podpowiedzieć w temacie leasingu to mogę pomóc

Jeśli chodzi o audi to polecam z silnikiem 3.0 TDI najlepiej w automacie
jak dobrze poszukasz to znajdziesz z zawieszeniem pneumat - niesamowita wygoda i komfort jazdy, no ale te modele 3.0TDI to już jakis szrot będzie w tej cenie, ewentualnie dołożyć - lub po prostu mniejsza opłata wstępna na leasing i wyższe raty tym samym koszt leasingu się podniesie.
leasing
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: AUDI

24 Maj 2013, 17:14

bardzo dużo czasu zajmuje znalezienie odpowiedniego auta i w dodatku nieoddalonego o 500 km od mojej miejscowości.

Ofert jest sporo ale każde auto trzeba obejrzeć na miejscu a to zabiera czas.
Czy może są osoby które zajmują się szukaniem aut? Mógłbym komuś zapłacić jeśli pokazałby mi sprawdzoną ofertę, której ja nie muszę już sprawdzać.

Chyba lepiej będzie nie szukać ofert na allegro/otomoto tylko pojeździć po komisach w moim województwie - a jeśli tam nic nie znajdę to dopiero wtedy szukać czegoś dalej.

Vv 2.0 TDI bardziej wolałbym wziąć w leasing ponieważ cena to ponad 40 000.
Jednak audi A4 nie wezmą mi w leasing ponieważ za 40 000 nie kupię sztuki z 2010r.

Chyba jednak pozostanę przy Vv 2.0 TDI z 2010r choć osobiście bardziej podobają mi się audi.
rafus666
Nowicjusz

24 Maj 2013, 17:33

Nie ma co robić paniki temat leasingu starszego auta nie jest spalony.
Napisałem większość banków - firm leasingowych ale nie wszystkie
możemy podejść w jednym z banków do tematu np z autem 7-letnim na 3 lata, 6-letnim na 4 lata leasing; 5-letnim na 5 lat (60 miesięcy)
no i będzie to dobry leasing, tylko ten bank który to zrobi na dobrych warunkach chciałby żeby klient miał dobry BIK i przejdzie :naughty:
leasing
Początkujący

02 Cze 2013, 01:19

jeśli chcesz audi A6 w dieslu to poszukaj z silnikiem 3.0 Tdi ale żeby ładną sztukę wyhaczyć to raczej będziesz musiał dołożyć jeszcze do tych 40k. Z tym 3 litrowym motorem to naprawdę warto
leasing
Początkujący