Audi a4 , Mazda 6 , Bwm 3

31 Sty 2011, 23:54

Witam!
Od dziesięciu lat użytkuje Volkswagena Polo 1.4 z 2000 roku. Z auta jestem bardzo zadowolony, ale uważam że w końcu nadszedł czas wymienić auto na coś większego.
Mam do wydania ok 30 tys zł. Zastanawiam się pomiędzy trzema modelami :
1. Audi A4 1.9 TDI
2. Mazda 6 2.0 diesel
3. Bmw serii 3 ( e46) 318/320d
4. Biorę również pod uwagę Forda Mondeo również w dieslu
Chciałbym auto w dieslu, i tutaj pojawia się problem ponieważ co do Mazdy to czytałem że jest problem z tym silnikiem. Podobno kupując auto używane z przebiegiem ponad 100 tys km można naciąć się na niezadbany egzemplarz w którym oleje nie były wymieniane na czas co skutkuje zatarciem silnika i wymianą na nowy. Czy ktoś z Was słyszał o takich usterkach?
Do tej pory byłem zdecydowany na Mazdę lecz po poszperaniu w internecie zaczynam podchodzić do niej z dystansem.
Dodarcie coś.
kingquad750
Nowicjusz

Miejscowość: Przędzel

01 Lut 2011, 17:24

Jak z każdym dieslem szczególnie sprowadzanym trzeba liczyć że w tej cenie będzie miał przebieg kilkaset tysięcy kilometrów skręcony na 100-200 tys. Można trafić na auto gdzie właściciel nie wystudzał turbiny po ostrej jeździe, że ostro dociskał zimny silnik, więc z dieslem różnie moze byc i tym samym jak cos padnie koszty mogą być ogromne.
Mondeo w dieslu absolutnie nie polecam. Bardzo awaryjne. Z tych wszystkich jeśli juz musi byc diesel polecam BMW. Napęd na tył, dobre wyposażenie i fajne prowadzenie.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

01 Lut 2011, 17:47

J.w., jeżeli to ma być auto jak najmłodsze i tańsze w utrzymaniu to SuperB, a jak coś więcej to BMW. Opcji pośrednich, typu przepłacanie za Audi bym raczej nie brał pod uwagę.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

01 Lut 2011, 18:57

Również jestem za BMW :smile: jeździ najlepiej z wyżej wymienionych aczkolwiek będzie najstarsza lub w najgorszym stanie.
Jeśli trudno będzie znaleźć BMW godne uwagi to Mazda też powinna Cię zadowolić.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Lut 2011, 19:11

kingquad750 napisał(a):przebiegiem ponad 100 tys km

ponad 400 realnego chyba. licznikowego ponad 160 :wink: POLSKA :lol:
kingquad750 napisał(a):Chciałbym auto w dieslu, i tutaj pojawia się problem ponieważ co do Mazdy to czytałem że jest problem z tym silnikiem. Podobno kupując auto używane z przebiegiem ponad 100 tys km można naciąć się na niezadbany egzemplarz w którym oleje nie były wymieniane na czas co skutkuje zatarciem silnika i wymianą na nowy. Czy ktoś z Was słyszał o takich usterkach?

odpowiedni dzial na forum Mazdaspeed.pl. Polecam lekture :mrgreen:
Opinie o awariach MZR-CD pochodza od ludzi ktorzy "okazyjnie" kupili auta za 20 tys PLN. Ci ktorzy dali normalne pieniadze za 6tke jakos nie narzekaja :mrgreen:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

01 Lut 2011, 23:26

Z racji tego ze jestem mlody wybralbym BMW 3, najlepiej sie prezentuje.
Ostatnio edytowany przez atis700, 02 Lut 2011, 01:21, edytowano w sumie 1 raz
atis700

02 Lut 2011, 10:26

Jeśli z dieslem to BMW E46, a z benzynowym silnikiem warto zainteresować się Mazdą 6 - jest mniej awaryjna i równie fajna jeśli nie musisz mieć RWD (a patrząc na twoją listę raczej nie musisz ;) )

Tak jak koledzy piszą - kupując diesla licz przebieg "ilość lat razy 30tys. km" - bo te podawane w ogłoszeniach i na wyświetlaczach są nieprawdziwe (taki standard na polskim rynku używanych samochodów, jednak nie wszyscy o tym jeszcze wiedzą). Benzynowe auto będzie miało szansę na mniejszy przebieg.

Oczywiście przebieg nie zawsze świadczy o stanie technicznym auta, więc nie sugerowałbym się nim tak bardzo.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

03 Lut 2011, 17:15

Diesla chciałem ze względu na małe spalanie, ale jednak widzę że nic z tego nie będzie bo go przed jazdą trzeba rozgrzać, po jeździe dać mu chwile na ochłonięcie i nie wyłączać od razu. Ja głównie poruszam się na krótkich dystansach a tutaj chyba diesel się nie sprawdzi.
Szukam auta w benzynie+LPG. Stawiam na BMW i Mazdę. Dzięki za odpowiedzi
kingquad750
Nowicjusz

Miejscowość: Przędzel

04 Lut 2011, 11:13

Popytaj na forach Mazdy jak konkretne silniki znoszą gaz - niektóre bardzo go nie lubią.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

04 Lut 2011, 20:42

Ja bym wybrał mazde dobre silniki i ogólnie całóśc ale trochę małych problemów z korozją jest
mariusz
ontegoniewie91
Początkujący

Miejscowość: siedlce
Prawo jazdy: 07 09 2009
Auto: opel astra 1.7d