Audi a4 poj.1.6 problem z ukladem chlodzenia

20 Gru 2009, 20:17

Witam.posiadam audi a4 95r.benzyna czy ktos moze wie jak dobrze odpowiedszyc uklad chlodzacy?prosze o porade i dokladny opis co robic.
krzys8313
Nowicjusz

Miejscowość: sulechow
  • 20 Gru 2009, 20:46

Jeśli nie masz samoczynnego systemu odpowietrzenia to przekręcasz pokrętła na maksymalne ogrzewanie,potem szukasz śrubki odpowietrzającej na termostacie lub w jego okolicach odpalasz silnik i delikatnie odkręcasz śrubkę aż do momentu gdy powietrze przestanie uchodzić.Ja ci mogę tylko podać w jaki sposób ja sobie odpowietrzam układ szybko i pewnie czyli,odpinam przewód gumowy biegnący od głowicy silnika do nagrzewnicy od jej strony,otwieram wlew zbiorniczka wyrównawczego a płyn nalewam do przewodu gumowego do momentu przelania,musisz mieć pewność,że wejdzie tyle płynu ile należy.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

21 Gru 2009, 17:24

A więc tak zaczynasz od odpowietrzenia chłodnicy ( jak spojrzysz na zderzak to odkręcasz tą małą kratke z prawej strony za nią jest duza plastikowa śróbka z krućcem spustowym w narożniku chłodnicy-lekko ją odkręć aż poleci płyn).
    Później odkręć lewy wąż przy nagrzewnicy i lekko go zdejmij tylko nie do konca bo jest w nim otwór do odowietrzania i w tym samym czasie odkręć zbiornik wyrównawczy i lekko go unieś jak poleci płyn nasuń wąż i włącz silnik niech pochodzi około 10min.
    Ogólnie jest problem z odpowietrzaniem tych układów w Audi i moze byc tak że tą czynność trzeba powtórzyć kilka razy.
    Jak juz ci temp. dojdzie do 90*C powoli odkręć korek na zbiorniczku wyrównawczym i poczekaj aż silnik ostygnie.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, nie bądź drogowym recydywistą
      Ryzykowne zachowania użytkowników dróg mają negatywny wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego i powodują wypadki ze skutkiem śmiertelnym. Jednak wciąż się zdarzają, często świadomie popełniane wielokrotnie. ...