Witam,
to zależy jakimi środkami bedziesz dysponować już po dokonaniu zakupu. (
![Question :?:]()
)
Jeżeli późniejsze koszty eksploatacji nie będą grac dla Ciebie roli to polecam również Audi. Tylko pamiętaj, że takie kilkuletnie już Audi wkrótce będzie wymagać wymiany rozrządu, itp. Nie wspomnę już o takich banałach jak wymiana żarówki, gdzie sama żarówka kosztuje w okolicach 80 zł i raczej sam prawdopodobnie jej nie wymienisz, gdy tym czasem żarówka do Skody Fabi kosztuje około 15 zł i mozna ja wymienic samemu w ciągu 5 minut. Wszystkie inne części porównując Skodę i Audi są kilkakrotnie droższe dla Audi - ale coś za coś - wyższe koszty przy utrzymaniu Audi kompensuje na pewno komfort tej marki.
Co do Toyoty i VW to jest podobnie jak w Audi z tym, że cieszą sie one większą bezawaryjnością niz Audi i niestety większym zainteresowaniem złodziei
![Exclamation :!:]()
(gdy pracowałem w serwisie VW/Audi takie ponad 8 letnie Audi to była codzienność na podnośniku - gdy tymczasem 7-8 letnie VW pojawiały się raczej sporadycznie i poza naturalnie zużywającymi się podzespołami rzadko coś tam w nich nawalało).
Wracając jeszcze do Skody - to od momentu gdy na przełomie 2003/2004 zakłady Skody zostały przejete przez koncern VW jakość podzespołów (szczególnie silników montowanych w skodach znacznie uległa poprawie, tak naprawdę są to prawie takie same silniki jakie są montowane w VW z tym, że mają trochę uboższą wersję wyposażenia, elektroniki, itp.)
Ja osobiście mając do dyspozycji 30tys. + stałe miesięczne dochody na rozsądnym poziomie
![Arrow :arrow:]()
zastanawiałbym się nad Volkswagenem lub dobrze utrzymaną Skodą Fabią (co najmniej z silnikiem 1.4 i
obowiązkowo w benzynie bez gazu ![Exclamation :!:]()
) za te pieniądze może znajdziesz juz nawet coś z rocznika 2005/2006 (tylko trzeba uważać żeby nie kupic jakiegos powypadkowego) więc po co pchać się w zakup starego 8-letniego samochodu
![Question :?:]()
.