Audi A4 używany automat-kobieta potrzebuje pomocy w zakupie :-)

14 Lip 2016, 16:14

Witam,
jako, że niedawno zrobiłam prawo jazdy, pilnie poszukujemy samochodu, który ma pełnić funkcję samochodu dla 4 osób (2 dzieci), ale chciałabym napisać, gdzie i jak samochód będzie użytkowany, ponieważ audi a4 z reguły raczej nie jest autem rodzinnym, ale spodobało nam się, no i opinie o nim są bardzo dobre, a raczej nie chcemy typowego kombi, albo minivana- bynajmniej na początek :)
Samochód będzie głównie do miasta, odległości w tygodniu to jakieś 15 km do i z pracy, czasem dojdzie jakiś sklep itp, to może w miesiącu wyjdzie +/- 300 km, 1 raz- max.2 razy do roku może się zdarzyć wyjazd w dalszą trasę ok.1000 km w 2 strony, więc nasuwają się najważniejsze pytania, bo ja już głupieję, nasłuchałam się tyle z każdej strony i naczytałam, ale liczę na Wasze podpowiedzi, bo w tej kwestii jestem typowym januszem :roll: Auto ma być po prostu niedrogie w utrzymaniu i w miarę (najlepiej) bezawaryjne, z racji tego, że to ma być mój 1 samochód i chcielibyśmy być w miarę zadowoleni
- musi być w automacie-warunek konieczny, gdyż takie prawko jest zrobione;
- budżet ok.8-9 tyś.;
- benzyna czy diesel (głównie na to miasto i krótkie dystanse-jeśli benzyna, to jak pali ok.12 to normalne? );
- auto raczej do 2000r. (chodzi o koszty no i te silniki, niby że lepsze są te starsze);
- co z tą mocą, ile KM;
Czy takie ogłoszenie jest warte uwagi: Audi A4 B5, 1.8, 125KM, przebieg 147 tyś.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Brat, który zna się na temacie, był, oglądał, jechał, to mówi, że przebieg potwierdzony, oryginalny, widać że nie jest wyjeżdżone, podczas jazdy nic nie stuka, nie puka, fajnie się prowadzi, ale to spalanie podobno w mieście ok.12 może być-czy to jest normalne?? Przeraża mnie to....Czy może szukać coś innego w automacie, podobno Skoda Octavia też jest dobrym pomysłem, albo VW….Już sama nie wiem, mam mętlik w głowie…Pomóżcie :lol:
victoria221
Nowicjusz

Auto: nie mam

14 Lip 2016, 19:49

Wg mnie to małe auto dla rodziny 2+2, tym bardziej mało praktyczny sedan. Lepiej szukać kombi/liftbacka albo minivana.
Dobre automaty ma Mercedes, w utrzymaniu będzie tańszy niż A4B5, w ostateczności może być taki diesel (nie ma DPF-ów i innych problematycznych w mieście nowoczesnych bajerów), spali po mieście max. 7-8l:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Taniej wyjdzie benzyna z LPG, jeśli znajdziesz zadbany egzemplarz:

Ciekawą opcją jest Citroen C5 I-generacji, z 4-biegowymi automatami (do miasta wystarczą) np.

Linki poglądowe, żeby uświadomić jak wyglądają te auta, konkretne egzemplarze warto szukać w Twojej okolicy.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Lip 2016, 20:34

Kurczę, jakoś te mercedesy i ten citroen c5 do mnie nie przemawiają, wydają mi się po prostu ogromne...Druga sprawa to kombi, też mnie przerażają jak na niedoświadczonego kierowcę...Wiem, że najpierw powinno się patrzeć na specyfikacje techniczną itd. ale chciałabym żeby samochód w miarę się nam podobał, a kwestia że Audi a4, no cóż zawsze nam się podobało, a że nie jest to typowy rodzinny samochód..wiem, ale nie jest też malutki, a w mega trasy nie będziemy się wybierać, a nawet gdyby, to zapakujemy się i w taki, tylko pytanie (czytałam też na forum, że jest dość dobre), czy możecie polecić to auto (podobno względem automatów dobre są właśnie audi, vw, to prawda?) I czy to normalne że takie audi tyle spala w mieście? Czy wszystkie takie sedany 1.8 tyle spalają?Nie mam wgl. rozeznania..
victoria221
Nowicjusz

14 Lip 2016, 21:08

victoria221 napisał(a):Druga sprawa to kombi, też mnie przerażają jak na niedoświadczonego kierowcę
to ja jestem jakiś dziwny, bo zaraz po zrobieniu prawka wsiadłem do kombi i ogarniałem, czego nie można powiedzieć o sedanach i ich widoczności do tyłu. Po prostu potrzebne jest lepsze wyczucie sedana, bo po prostu nie widać gdzie się kończy.
victoria221 napisał(a): czy to normalne że takie audi tyle spala w mieście? Czy wszystkie takie sedany 1.8 tyle spalają?
tak, benzyniaki VW/Audi palą sporo
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

14 Lip 2016, 21:10

Te silniki 1.8 w Volkswagenie/Audi/Skodzie mało nie palą, do tego spalanie zwiększa 4-biegowy automat. Rozwiązaniem jest założenie instalacji LPG, ale to koszt 2500zł i pomniejsza bagażnik. 12l na 100km to realny wynik, dlatego może coś oszczędniejszego?

Z punktu widzenia świeżego kierowcy - sedan jest najgorszym typem auta. Nie widzisz gdzie się kończy i bez czujników parkowania ciężko wyczuć auto. Kombi jest łatwiejsze do ogarnięcia.

Tutaj Octavia z tym samym silnikiem i LPG:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

14 Lip 2016, 21:39

Czyli potwierdza się opcja, że wizualnie kombi (chociaż pewnie w rzeczywistości tak nie jest ) jest po prostu łatwiejsze do zaparkowania? Przyznam, że mówili mi o tym, że będzie mi łatwiej, ale ja od razu na nie, ale może rzeczywiście lepiej by było...A to spalanie w benzynie to trochę dużo, nawet na małe odległości po mieście nie? A co wtedy moglibyście powiedzieć o tym ogłoszeniu-skoda w dieslu? Macie jakieś doświadczenia, wiedzę?Ja już głupieję, a samochód trzeba kupić :o . Może diesel jest wyjściem, ma czujniki, ale ta cena, taka wysoka czy raczej dobra?
victoria221
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek ciśnienia
    Najczęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ciśnienia jest jednostka "bar" lub "psi", ale warto wiedzieć jak przeliczamy pozostałe jednostki z którymi możemy się spotkać przy obsłudze samochodu.

14 Lip 2016, 22:46

Moja żona widząc pierwszy raz kombi jakie chcę kupić była przerażona, wsiadła i powiedziała że nie będzie jeździć kombi, po 2 minutach już nie chciała z niego wysiąść, teraz śmiga wszędzie :) co prawda mamy czujniki parkowania, ułatwiają życie.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

14 Lip 2016, 22:57

Ja miałem podobnie też po zdaniu prawka wsiadłem do kombiaka i pomyślałem "o matko jak tym cofać/parkować,za duży dla mnie itp".Jezdziłem,nabierałem wprawy i nie było problemu.Potem przesiadłem się na sedany,które są jeszcze dłuższe i też dałem rade,choć było trochę trudniej.
W kombi widoczność przez tylną szybę jest wg mnie lepsza niż sedanach (w sedanach szyba jest bardziej ścięta i to utrudnia widoczność).
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi

14 Lip 2016, 23:23

No dobrze, macie doświadczenie, więc wiecie co mówicie :) To jeśli kombi na miasto głównie i krótkie odległości, to co powiecie o tym ogłoszeniu, co zamieściłam? Warto, jeśli wszystko by było ok?Skoda jak VW chyba...
victoria221
Nowicjusz