Audi a4b6

10 Lut 2017, 07:24

Witam Zastanawiam się nad kupnem audi a4 b6 z silnikiem 1.8t o mocy 190 km w quattro. Interesuje mnie głównie sedan. Co powiecie o tym modelu audi? Mam możliwość ściągnąć samochód z Szwecji. Czy polecacie auta z Szwecji? Jak wyglada teraz akcyza?
Sokol123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 07 1994
Auto: Audi

10 Lut 2017, 13:48

Nikt się nie wypowie? :unsure:
Sokol123
Nowicjusz

10 Lut 2017, 17:36

Jeżeli auto jest pewne to do samego silnika czy auta nie można mieć wielu uwag. Sprawdzaj jak wygląda podwozie i błotniki przód tył. Masz numer rejestracyjny auta ?
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

10 Lut 2017, 20:05

Póki co się rozglądam choć żaden egzemplarz mnie jeszcze nie przekonał. Zbieram informacje co do tej audiczki, szukam zalet jak i wad. A co do akcyzy dowiedziałem się że jeszcze nie weszly w zycie nowe zasady lecz nie wiem kiedy to nastąpi
Sokol123
Nowicjusz

10 Lut 2017, 22:17

Już chyba piąty taki temat w tym tygodniu. Poszukaj trochę na forum, wszystko zostało tam napisane.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Lut 2017, 10:15

Temat A4 B6 jest tak przewałkowany, że aż się nie chce opisywać ale w skrócie dekalog A4 B6:
1. drogi przedni aluminiowy wielowahacz
2. dobry silnik 1,8T
3. ocynk i nie rdzewieje jak nie bite
4. w wersji quattro droższe części z tylnej części pojazdu (hamulce, amory itp.)
5. dużo aut powypadkowych
6. dużo aut po przekrętach od handlarzy
7. dużo auto od Januszy, ktorych nie stac było na dobre części i serwisowali na chińszczyźnie lub złomie ze szrotu "bo części do Audi przecież są tanie"
8. nie, dobre części do Audi nie są tanie i niewiele różnią się od innych
9. jakość wnętrza odbiega od tego co ludzie mówią o Audi jako ekstraklasie (sam się zawiodłem)
10. auto kupują głównie (zaznaczam, że to nie znaczy, że wszyscy) ludzie, którzy nie znają się na motoryzacji (dobre opinie, często przesadzone - patrz wyżej) lub osoby zaślepione znaczkiem

Osobiście sam rozważałem A4 B6 obok BMW e46 przy poszukiwaniach swojego auta i jako, że nie jestem fanem Audi nie widziałem w tym aucie nic abym musiał je mieć za cenę tak wielkiej popularności na drodze (lubię auta wyróżniające się na drodze), co wogóle nie przekłada się w kosztach utrzymania w stosunku do Lexusa, którego kupiłem.
Oczywiście musiałem się o tym przekonać i nie zakładać "nie kupię Audi, bo to VAG", ponieważ to trochę kasy było.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    BMW serii 3 - samochód do driftu
    Kompaktowe BMW urosło już do miana legendy driftu i sięgają po nie zarówno amatorzy, jak i doświadczeni zawodnicy. Na zawodach driftingowych zobaczymy przeróżne wersje i generacje serii 3 – od już dość ...

11 Lut 2017, 10:35

Nie wiem, czy siedziałeś w tym samochodzie, ale ogólnie Audi A4 to dosyć ciasne auto. Bardzo przyjemnie wygląda, wykonane jest w dobrej jakości, Quattro to jeden z najlepszych napędów, choć w tej wersji już nie jest to czyste Quattro, bo wsadzili tam Torsena między osie, ale jeśli nie masz jakiś wygórowanych wymagań, rodem z Lancera Evo, to będziesz zadowolony (nawet bokami tym polatasz).

1,8T to sprawdzony silnik. Podniesiona moc ze 150KM pierwotnie do 190KM w nowszych modelach. Przejedziesz się, to się przekonasz o tym, co zaraz Ci napiszę... Silnik ten ma niby "jedyne" 240Nm momentu obrotowego, gdzie diesel 1,9 ma go aż 320Nm... Tylko, że 1,9TDI ma go tylko w jednym punkcje - w okolicy 1900obr/min, a 1,8T ma równiutkie 240Nm od 1950-5500obr/min, co robi z niego naprawdę mocne auto. Przyspieszanie na pełnym gwizdku z robót drogowych na autostradzie może wprowadzić w uzależnienie ;).

Spalanie niskie z pewnością jednak nie będzie. Auto jest cięższe o napęd, a jak się butuje, to silnik z turbosrężarką spala odpowiednio szybciej paliwo. Efekt jest taki, że spalanie będzie miało duże odzwierciedlenie w tym jak agresywnie jeździsz. Średnie spalanie według mojego źródła na podstawie danych 37 użytkowników będzie od 8,04-11,69l/100km.

Auto ze Szwecji nie jest takie straszne. Podobno nie walą tam tak solą, jak u nas, a niskie temperatury powodują, że powietrze jest suche, co ma pośredni wpływ np. na zawilgocenie w aucie. Grunt, żeby auto było z dobrego sprawdzonego źródła i zostało dobrze sprawdzone.

Pamiętaj, że silnik turbo, to też nieco wyższe wymagania co do stosowanego oleju silnikowego. Kanały w turbosprężarce są bardzo wąskie, a temperatury (szczególnie w benzynie) są nieco wyższe. Stąd radzę dobrze rozeznać się ws. oleju syntetycznego, który znacznie mniej koksuje w wysokich temperaturach = może pozatykać kanały; dzisiaj występuje wiele olejów pseudo-syntetycznych, tzw. hydrockraków. O ile mają one bardzo dobre właściwości jako nowe, to po kilku tysiącach potrafią zjechać z parametrami bardzo nisko.

Z silnikiem tym występuje również dwumasa, żebyś nie był zdziwiony. Trzeba sprawdzić jej sprawność przy zakupie. W benzynowych silnikach dwumasowe koło zamachowe wytrzymuje sporo więcej, ale jak ktoś lubił ostro jeździć lub nieumiejętnie obsługiwał sprzęgło (np. starsze osoby, które mało jeźdżą), to może być ono u kresu.
Autotesto
Początkujący

Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie posiadam

11 Lut 2017, 12:50

Dziękuję za opinie. Zdecydowałem się że jednak kupię ta audi. Samochodu będę szukal z Szwecji, nie ufam handlarzom. Szwedzi jeżdżą ostrożnie wg przepisów (słyszeliście o ich mandatach :o ). Ponadto od razu po zakupie pojade na szwedzka stacje diagnostyczna.
Sokol123
Nowicjusz