Audi A4B7 2.0 tdi przeładowna turbo sprężarka

09 Gru 2018, 05:34

Witam, mam problem ze swoim autkiem.
Mam dość jeżdżenia po warsztatach i wymieniania części na chybił trafił bo nikt nie może dojść o co chodzi.

Problem polega na monotonnym przeładowaniu turbo sprężarki, komputer pokazuję następujący błąd "Przekroczono dopuszczalną wartość regulacji ciśnienia doładowania ( stan zbyt wysokiego ciśnienia doładowania). kod usterki P0234 przejściowy"

każdy mechanik u jakiego byłem twierdzi że to wina złej geometri turbiny.
Sprężarka była regenerowana, sprawdzana była już dwa razy i wszystko jest idealnie, wszystko jest w normie a sprężarka jest jak nowa.
wymieniłem również pompę podciśnieniową która również się zepsuła, pompa jest nowa. Wymieniłem również czujnik doładowania na nowy jak i zaworek regulacji podciśnienia ( czy jakoś tak ).
jazda przy większej prędkości to ruletka, raz pojawia się błąd raz nie, po pojawieniu się błędu auto momentalnie traci moc i mryga kontrolka od świec żarowych, po zgaszeniu i odpaleniu silnika wszystko wraca do normy i autko leci dalej do momentu kolejnego błędu i tak w kółko.

Jest może ktoś kto miał taki problem ? bądź wie co to może być??
Z góry dziękuję za pomoc
norek488
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co czeka branżę warsztatową w 2023 roku?
    Najnowsze dane wskazują, że w 2022 roku w Polsce zarejestrowano niemal 383 tysiące nowych aut osobowych oraz ponad 700 tysięcy samochodów używanych importowanych z zagranicy. Mniejsza dostępność nowych pojazdów, ...