Audi a4b7 lub passat b6 w benzynie

02 Lis 2013, 11:26

witam, planuje zmienic samochod, obecnie jezdze audi a4b5 1.8 w benzynie, rocznik 2000 po pelnym lifcie w sedanie, zastanawiam sie nad audi a4b7 w benzynie, tutaj w gre wchodzi 1.8T lub 2.0T, idelanie by bylo jakby byla to wersja s-line bo taka mi sie podoba, standard wersja jakos mi sie tak srednio podoba, niewiem czy ja mam tylko takie wrazenie ze ten model audi A4 srednio ladny jest, dlatego alternatywa jest passat b6 motor 2.0 TFSI lub 3.2 FSI, z tego co czytalem spalanie niewiele sie rozni a moc i odczucia na korzysc 3.2 FSI, co sadzicie o tych motorach? troche czytalem o tym zbierajacym sie nagarze ale mozna to czyscic, i czy to naprawde az takie uciazliwe i nagminne? ewentualnie motor 2.0 FSI ale ten wydaje mi sie za malo mocy i spalanie pewnie prawie takie same co 3.2, nigdy nie mialem passata obawiam sie ze pogorsze sobie w stosunku do audi, ale passat b6 wydaje mi sie wizualnie nowsze niz b7 i w srodku tez jakos bardziej nowoczesne no i troche obszerniejsze niz audi a4, auto rocznikowo celuje cos kolo 2005-2006, cena okolo 35 tys raczej mniej niz wiecej, ewentualnie moze audi a6c6 3.2 FSI, ale to mysle ze ta kwota moze byc mala na a6, jakie sa wasze sugestie? aha w gre wchodza tylko wersje sedan
granitex
Nowicjusz

Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.8 125KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

02 Lis 2013, 12:28

Przy Twoich typach akurat nie rozumiem silnika 3,2 FSI w passku ponieważ uzbrojenie czegoś co jest zwykłym stołkiem w coś co dużo pali i nie jedzie jest średnio opłacalne. Jezeli szukasz duzego silnika n/a to passek jest kiepskim rozwiązaniem.

Kup sobie zwykłe 1,8t albo 2,0t i odpuść kombinowanie jak duże pojemności to pomyśl o czymś co da Ci naprawdę frajdę i komfort a nie tylko imitacje tego.

Co do nagaru niby nie problem bo auto jedzie ale np: s4 fsi zamiast 355KM miało 310 i dostawało po tyłku od 220Km.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

02 Lis 2013, 12:45

tez bardziej sklaniam sie do 1.8T lub 2.0T, wiec moze passat wogole odpada? brac audi a4b7?, bardziej mnie ciagnie do audi, obecnym dobrze mi sie jezdzi, prawie calkowicie bezawaryjny, i zawsze to audi, ale to s-line jakby musowe bo w wersji standard czegos mi brakuje wizualnie, a moze szukac a6c6, ta mi sie najbardziej podoba, ale roczniki 2004-2006 jaki silnik benzynowy ?

ewentualnie moze bmw 5e60 z pierwszych rocznikow?
granitex
Nowicjusz

02 Lis 2013, 14:44

słowo "musowe" pasuje do właściciela Ałdi lub VW no i argumentowanie, że "to zawsze Audi" to żaden argument ;)
A4B7 to tak na prawdę B6. Za tą cenę kupisz ładnego Accorda, lub e46 po lifcie z rzędówką a nie przepłacać za wynalazki VW
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

02 Lis 2013, 15:18

no ten accord bardzo fajny, wiem ze b7 to praktycznie b6 dlatego tez srednio mi sie widzi to auto ale nic innego sensownego nie widzialem w tej cenie, a jak silniki w hondzie, te benzynowce nie do zdarcia?
granitex
Nowicjusz

02 Lis 2013, 15:45

Dokładnie benzyniaki Hondy są całkowicie bezawaryjne. 2,0 z początku produkcji miał coś tam z wałkami rozrządu ale po lifcie wyeliminowano. 2,4 bezproblemowy. Obydwa typowo hondowskie czyt. wysokoobrotowe wolnossące
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Czy tempomat w samochodzie oszczędza paliwo?
    Używanie tempomatu może przyczynić się do oszczędności paliwa w pewnych okolicznościach, ale nie zawsze i o tym trzeba pamiętać. Jazda z wykorzystaniem tempomatu umożliwia utrzymanie stałej prędkości pojazdu, co pozwala na ...

11 Lis 2013, 20:05

odswiezam temat, wybor juz padl, celuje w audi A4b7 2.0T benzyna w s-line sedan, zakup planuje na lato 2014 wiec narazie tylko ogladam a nie szukam jeszcze, budzet 35 tys do max 40 tys
granitex
Nowicjusz