Audi A5 2.0 vs. E90/E92 325i

07 Maj 2017, 13:26

Cześć wszystkim!

Przyszedł czas na zakup pierwszego samochodu. Mam przeznaczoną kwotę 50 tysięcy + ewentualnie 5 tysięcy.

Od długiego czasu przymierzam się do zakupu, ale wciąż cięzko mi wybrać. Przebrnąłem przez mnóstwo modeli, przez długi czas faworytami były Scirocco i Golf VI GTi, jednak ze względu na awaryjność DSG trochę spadła moja atencja. Mimo wszystko, wciąż są w obiegu zainteresowań.

Jestem studentem, nie robię długich tras, praktycznie zawsze użytkuje samochód sam. Rocznie robię maksymalnie 10 tysięcy kilometrów. Chciałbym samochodu, który ładnie wygląda zewnątrz, a jednocześnie bardzo ciekawie jest wyposażony w środku. Mocy + 200KM oraz najlepiej automat. Tak naprawdę, chcę auta, którym pojeżdże 2 lata i wiele także nie straci na wartości.

Na chwilę obecną po naprawdę wertowaniu wielu modeli (Megane RS, Mini Coopery, Lancery, nawet New Beetle) wybór padł na dwa modele
Audi A5 oraz BMW E90 lub E92.

Sprawa wygląda tak, Audi ma nieco ładniejsze wnętrze oraz ciekawszy wygląd zewnętrzny (jednak to jedynie opinia subiektywna), natomiast bolączką są silniki TFSI, które mówiąc krótko nie do końca są udane. Pytanie podstawowe, czy Tiptronic czy Stronic? Czy warto Quatrro, czy raczej rodzi to nowe problemy? Na co najbardziej uważać?

E90/E92. Na pewno aspekt trwałości silnika i skrzyni biegów przemawia za BMW. Wersje silnikowe jakie mnie interesują to raczej jedynie 325i, ewentualnie 330i, 320i wydaję się trochę za mały. Jednak kolejne pytanie, wydaje się, że koszty eksploatacji mogą być napewno wyższe. Na co uważać w tych modelach? Słyszalem, że problematyczne mogą być wtryski.

Wiem, że na forum Golfy i Scirocca nie mają dobrej opinii, jednak czy w ostatecznym rozrachunku nie będą mniej kosztowne?

W grę wchodzi także BMW 1 F20 120i 170KM automat, jednak tutaj potrzebą byłoby zwiekszenie gotówki przynajmniej do 60 -65 tysięcy, co zaraz praktycznie wchodzi w granicę F30.
Filip955
Nowicjusz

Auto: brak

07 Maj 2017, 13:38

e90 będzie najlepsze ze wszystkich, lepiej szukać bardzo ładnego przedlifta w mocnej i dobrze wyposażonej wersji.

Powstaje jednak pewne pytanie (choć to zasadniczo nie nasza sprawa) - kupujesz swoje pierwsze auto, celując przy tym w mocne auta. Jakie masz doświadczenie za kółkiem?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Maj 2017, 13:40

Mam ponad 4 lata prawo jazdy. Regularnie, praktycznie codziennie jeżdzę autem któregoś z rodziców (F10 albo F82)
Filip955
Nowicjusz

07 Maj 2017, 13:43

:ok:
Tak jak mówię, lepiej celować w późne przedliftowe e90/92, bo masz lepsze silniki bez bezpośredniego wtrysku paliwa.

Z podobnych przychodzi mi jeszcze do głowy 350z (na 370 raczej mało)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

07 Maj 2017, 13:50

A np Lexus / Infiniti?
Automaty na duży plus,niski spadek wartości
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tutaj akurat manual

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Linki przykładowe
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

07 Maj 2017, 13:52

Filip955 napisał(a):Pytanie podstawowe, czy Tiptronic czy Stronic

tam jest Tiptronic (z quattro i dobry) i Multitronic (przedni napęd i lipny)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lakiernia powłok zewnętrznych
    Audi uruchomiło w swojej fabryce w Ingolstadt nową lakiernię powłok zewnętrznych. Prof. dr Hubert Waltl, członek zarządu Audi AG ds. produkcji, razem z dyrektorem fabryki Albertem Mayerem i przewodniczącym Rady Zakładowej ...

07 Maj 2017, 14:04

Bardzo ładne te 3 samochody, ale chyba mam wrażenie, że zbyt powazne jak na mnie :P

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] co myslicie?
Filip955
Nowicjusz

07 Maj 2017, 14:11

nie widać nic niepokojącego

Szkoda, że w tych TSI nie da się sprawdzić od tak brania oleju przy zakupie, bo byłby to jeden z mocniejących graczy na jedno z moich kolejnych aut
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Maj 2017, 14:16

Mowiac szczerze z tym olejem to już czasem trzeba przeżyć. Co prawda, olej wcale tani nie jest, jednak czasem jak ma to być tylko branie oleju bez większych konsekwencji, to z przymrużeniem oka można to zdzierżyć. Koleżanka ma Q5 w 2.0 TFSI, od 3 lat nic się nie wydarzyło, a co 1000km leje litr oleju..
Filip955
Nowicjusz

07 Maj 2017, 14:34

Tak, tylko powstaje pytanie - czy ktoś kupując auto tej klasy za taką kase chce powrócić do czasów Trabanta :?: Wszystko tak sobie można wytłumaczyć :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

07 Maj 2017, 14:34

Nawet stara chąda nie spala tyle oleju...a przypominam, że mówimy o nowoczesnym silniku w aucie za grubą kasę. Noooo i olej nie jest jedyną bolączką tych silników
Nie wiem ile kosztuje ten dedykowany olej do ałdi ale przekładając to na moje przebiegi przepaliłbym go dobre 50L rocznie, kurrr 3 klocki na olej w nowym aucie :mrgreen: :ok: :unsure:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Maj 2017, 15:21

1l na 1000km to jest jakaś porażka. Ja nie dolewam nic na dystansie 10tys. km.
Rozumiem Cię, bo też mi się bardzo podoba A4 B8 i A5 8T ale jednak trzeba sobie powiedzieć jasno, że trwałościowo to lipa (szkoda, bo do tego osiągi są niezłe).

No i jest kwestia, że jak silnik pali olej to gdzieś te produkty spalania musza się odkładać.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika