Audi a5- chciałbym kupić takie auto.

29 Sty 2018, 17:48

Zastanawiam się nad kupnem tego auta, więc chciałbym prosić o jakieś rady.Moze ktos poda wady ,zalety tego auta ,czy w ogóle warto wybrać ten model Proszę o pomoc
Ostatnio edytowany przez mike, 29 Sty 2018, 18:52, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Temat przeniesiony w odpowiednie miejsce. Zwracaj większą uwagę gdzie zakładasz swój wątek
bart22
Nowicjusz

Auto: nie mam

29 Sty 2018, 21:11

Nie napisałeś nic o swoich oczekiwaniach jak i preferencjach, nie wiadomo nic, ile masz kasy, jakiej wersji nadwozia szukasz z jakich lat i rodzajem paliwa. Ogolna moja Opinia jest taka że to ładne auto ale niestety tylko ładne chyba wszystkim znane są silniki benzynowe FSI TFSI i ich problemy z rozrządami, nagarami i cewkami. Według mnie najoptymalniejszą jednostką do tego będzie 3.2 ale też nie jest to silnik bez wad. Silniki Diesla no to wiadomo do czasu kiedy nie są wysłużone (ok.250tyś) to wszystko jest ładnie pięknie a potem płać i płacz.
Można jeszcze powiedzieć coś o skrzyniach a raczej o jednej "Multitronic" ogolnie bardzo nietrwała i multidroga i problematyczna w naprawach, od siebie polecam omijać.
Zawieszenie też jest w niej delikatne także warto to zweryfikować przed zakupem w jakim jest stanie. Jak chcesz kupić to auto a długo na nie zbierałeś to lepiej odpuścić ten model bo potrafi w ciągu eksploatacji pochłonąć dodatkową górkę pieniędzy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Sty 2018, 12:21

No właśnie,zbierałem dosyć długo na to auto ,ale teraz już wszystko wiem dziękuję za pomoc,a jeśli miałbyś polecić jakieś auto dla mnie ,to co byś zaproponował tak do 60 k.
bart22
Nowicjusz

30 Sty 2018, 12:57

Nie wiem co Ci polecić ja jak kupowałem e60 (którą polecam) liczyłem się z wysokimi kosztami napraw ale miło się zaskoczyłem bo przez prawie 2 lata auto nie wymagało żadnych napraw poza eksploatacyjnymi rzeczami oczywiście.
Powiem krótko jak liczysz na zakup auta premium i bezawaryjność wyjętą z Passata B4 jak i naprawy za kilka złotych to lepiej darować sobie świecenie ładnym autem i postawić na starszą sprawdzoną technologię za mniej kasy.
Lub kupić premium i zaakceptować jego ew. koszta napraw, nikt nie mówi że się odrazu będzie psuło bo możesz jeździć kilka lat i przysłowiowo nie otwierać maski ale możesz też trafić na wyeksplatowany egzemplarz i przez rok włożysz połowe wartości auta bo ktoś się pozbył bo wiedział co się szykuje
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

30 Sty 2018, 15:10

Rozumiem też się zastanawiałem nad e60,ale właśnie każdy doradzał bo droga w utrzymaniu,w takim razie jaki silnik w tej e60 byłby najlepsza opcją???
bart22
Nowicjusz

30 Sty 2018, 15:15

Jeśli auto nie będzie się psuć, to nawet A8 wyjdzie "tanio".
Drogość E60 wynika z tego, że jak się zepsuje, to kosztuje. Sam olej, paliwo itp to jest pikuś i tego się pod uwagę nawet nie bierze (a jak kogoś boli 6-7 litrów oleju, to go nie stać na SC nawet).

Choć tutaj jeszcze elektronika potrafi zaskoczyć, zwłaszcza jak był składany, lub łatany drutem.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Renault ZOE - limitowana seria STAR WARS
    Renault świętuje partnerską współpracę z producentami STAR WARS™ i prezentuje limitowaną serię swojego najbardziej awangardowego samochodu ZOE, który jest liderem wśród samochodów elektrycznych ...

30 Sty 2018, 15:18

Każdy narzeka że droga e60 a przy a5 napewno wyjdzie taniej.
Najoptymalniejszy silnik w e60 to 3.0 benzyna i diesel. Z tym że diesle mają natłuczone km, o sam silnik nie ma co się martwić bo i milion klepnie ale osprzęt ucierpi szybciej
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Sty 2018, 12:19

Panowie a co myślicie o audi a7 ???jeśli była by spoko opcja,wolał bym poczekać jeszcze i kupić takie auto,gdyż a5,a7 bardzo mi się podobają,orietujecie się jak jest z a7 ,jaki silnik byłby spoko jak już,czy to wgl dobru pomysł????
bart22
Nowicjusz

31 Sty 2018, 13:22

Sporo osób poleca w A7 3,0 TFSI, co prawda jest z tej kiepskiej rodziny ale ch...a wie jaki on jest, mało osób go ma.
Natomiast jest mocny, podatny na mody, auto staje się mega dynamiczne i zasuwa ostro.

Ale możesz też pomyśleć nad 2,8 ma tam jakieś wady ale nie ma doładowania więc będzie bardziej lajtowy w użytkowaniu. Tutaj to rozrząd może być problematyczny.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

31 Sty 2018, 14:01

Skoro wszystkie silniki są kiepskie, to najlepiej wybrać ten, którego ewentualny serwis \ wymiana da najmniej po kieszeni.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi