Audi A6 1.8t 1998 przegrzewanie silnika

31 Lip 2009, 18:53

Mam problem z niesprawnym układem chłodzenia silnika, gdzie temperatura wody dochodzi do 120 C, przy jednoczesnych problemach z ogrzewaniem , Nie ma ubytków mocy więc wykluczam zatarcie silnika. W samochodzie wymieniona była uszczelka pod głowicą i wiatraki chłodzące, według fachowca audi posiada sprawny czujnik temperatury, pompę i nagrzewnicę a sama głowica została skrupulatnie sprawdzona. Istnieje hipoteza że przyczyną może być zapowietrzenie układu a największym problemem jest jego odpowietrzenie bo żaden z mechaników do których się zgłaszam nie potrafi zrobić tego jak należy. Czy może ktoś zna sposób odpowietrzenia Audi A6 1.8t rocznik 1998. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Thx
sirsnal
Nowicjusz

Miejscowość: włocławek
  • 01 Sie 2009, 00:25

jeśli jest hipoteza że układ jest zapowietrzony to należy to sprawdzić, po pierwsze czy chłodnica jest gorąca czy tylko ciepła? jak temperatura sięga ponad 100 C to powinna być równie gorąca, wymieniałem w tym silniku głowicę i nie miałem problemu z odpowietrzeniem, napełniasz układ chłodzenia do max i odpalasz silnik pompa powinna przetoczyć powietrze z układu, możesz też energicznie pościskać gumowe węże powinno być słychać jak powietrze się przemieszcza.
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia