Audi A6 4.2 Quattro Tiptr. 1999 r. - problem z automatem

27 Sty 2009, 20:11

Witam,

posiadam od pół roku Audi a6 4.2 Quattro z 1999 r. - skrzynia 5-biegowa tiptronic, przebieg 140.000 km (myśle że wiarygodny, od nowości do 2007 r. serwisowany w Audi we włoszech).

Kilka dni temu skrzynia zaczęła mi szarpać. Na zimnym silniku/skrzyni nic sie nie dzieje, jak się rozgrzeje to skrzynia sama redukuje bieg przez co powoduje szarpnięcie. Ma to miejsce w momencie odjęcia gazu oraz np przy wolnym przyspieszaniu. Przy szybkim przyspieszaniu nic się nie dzieje, zmienia biegi ładnie.

Byłem w jednym serwisie, podobno było za mało oleju - dolali, skasowali jakieś błedy - to samo (sugerowali remont generalny skrzyni - około 5-7 tyś zł)

Byłem w innym serwisie, Pan skasował jakieś błedy (błąd komunikacji ze sprzęgłem), zrobił "adaptację" skrzyni - zaczęła jeździć prawidłowo. Przjechałęm kilkadziesiąt km bez szarpnięcia. Nastęnego dnia rano, po tym jak silnik się zagrzał znów zaczęło szarpać.

Wróciłem do tego serwisu - wymienili olej, filtr i uszczelkę - podobno olej był czysty (bez wiór), skasowali błędy - lecz skrzynia nadal szarpie.

Jestem zdecydowany na naprawę tej skrzyni, chciałbym jednak wiedzieć co należy naprawić i czy to spowodowane jest uszkodzeniem mechanicznym czy też elektornicznym raczej (jakiś czujnik itp.) żeby nie robić niepotrzebnie remontu skrzyni, jeżeli nie ma takiej konieczności.

Jeszcze jedna informacja - zanim skrzynia zaczęła szarpać, jakiś miesiąc-półtora wcześniej przestał działać manualny tryb zmiany biegów (po telefonie do serwisu powiedziano mi że to nic poważnego, nie ma wpływu na działąnie całej skrzyni a spowodowane jest uszkodzeniem przy lewarku).

Bardzo proszę Państwa o jakieś sugestie i wskazania, ewentualnie o polecenie jakiegoś zakładu/serwisu (jestem mieszkańcem Krakowa). Pozdrawiam serdecznie, i z góry dziękuje.

W jednym serwisie dali mi wydruk z takimi błędami:
Transmission electronics
P/N: 4B0-927-156-BA
AG5 01L 4.2l
5V RdW 1214
Ecu Coding:00001
Serve station code:02325
Fault code
no fault code

Engine electronics
P/N: 4D0-907-558-A
4.2L V8/5V G
0002
Ecu coding:05752
Serve station code:00000
Chaczus
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      BMW E1 i E2 (1991-1993) - samochód elektryczny
      Zachęcona pozytywnymi wynikami osiągniętymi przez akumulator NaS firma BMW Technik GmbH otrzymała zamówienie na opracowanie pojazdu elektrycznego od zera, przy założeniu zbadania zalet i wad napędu elektrycznego w ...