Audi A6 C4 1.9TDI, czy Mercedes W124 (2.0, lub 2.5 disel)

18 Wrz 2012, 20:38

Zastanawiam się nad zakupem dość dużego, komfortowego, niedrogiego w cenie, eksploatacji i "niezniszczalnego" samochodu z silnikiem disla i klimatyzacją.

Teraz mam Golfa II i jestem z niego bardzo zadowolony, koszty utrzymania świetne - dolewam tylko płynu do spryskiwaczy a silnik pracuje świetnie. Wymiana hamulców, czy nawet rozrządu to śmieszne pieniądze, 0 korozji, mało pali niczym nie trzeba się martwić. Przyznam, że początkowo wstydziłem się tego samochodu, ale teraz wiem, że nic lepszego za te pieniądze nie dostał - koledzy też się śmiali, ale już ich podejście się zmieniło jak ich nowsze samochody gniją, czy trzeba włożyć ponad 1000 w rozrząd, czy sprzęgło.
Tak czy inaczej pomimo zadowolenia, chciałbym mieć w samochodzie większy komfort - więcej miejsca, klimatyzację. Kierowcą jestem spokojnym, nie szaleję, nie jarają mnie wyścigi na ulicach i wydaje mi się, że jeżdżę ekonomicznie, choć na autostradzie lubię przycisnąć.
Mój Golf służyłby mi pewnie jeszcze kilka lat i takiego samochodu szukam, który jeszcze przynajmniej 5 lat bez własnego wkładu (oczywiście nie licząc tego co się eksploatuje) - nawet po drobnym remoncie - będzie jeździł.

Zainteresowałem się Mercedesem W124, ponieważ jest to komfortowe auto i ma niezniszczalny silnik o którym krążą legendy. Silnik preferowałbym 2.0, albo 2.5 - tyle, że przy 2.0 boję się, że 75KM to za mało, a przy 2.5 będzie dużo palił (3.0 mnie odstrasza). Ogólnie przekonał mnie jeden mechanik, który sam ma taki samochód - oczywiście wiem, że każda foczka swój ogonek chwali, tyle, że tamten mechanik miał opinię o każdym samochodzie i kolejki do niego przemawiają raczej za jego fachowością.

Do Audi A6 C4 przekonali mnie internauci, choć zawsze taki samochód chciałem mieć - mój ojciec miał kiedyś Audi 100 i komfort był w nim niesamowity. Ogólnie przekonuje mnie do niego blacha - podwójny ocynk, od którego nawet jak odpryśnie lakier to i tak korozja nie ma prawa się pojawić, oraz 1.9TDI - ekonomiczny i wytrzymały silnik. Słyszałem jeszcze, że ma bardzo dobre podwozie.

Mam nadzieję, że wystarczająco opisałem swoje wymogi i sytuację i preferencje.
Cena - rozsądna 5-10tys, ale im mniej tym lepij
lufix
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 11 2008
Auto: Golf II
Silnik: 1.6
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1988

18 Wrz 2012, 21:27

Osobiście nigdy nie miałem Mercedesa choć ogólna opinia o nich jest bardzo dobra ale o Audi wypowiedzieć się trochę mogę bo już mam 3 z kolei są to niezawodne auta jeżeli trafisz zadbany model to na pewno trochę nim pojeździsz. A6 C4 to pewnego czasu było moje marzenie :D także ja wybrałbym audi ale obawiam się że 1.9 to za mały silnik do takiej budy ja bym stawiał na 2.5 TDI. pozdro
Nie kłóć się z głupim. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem..
stempel87
Nowicjusz

Miejscowość: Elbląg

19 Wrz 2012, 20:03

No właśnie właściciele Audi będą chwalić Audi, a Mercedesa pewnie Merca. Może Ci, którzy mieli takie samochody wypowiedzą się o nich, o ich wadach.

A może polecicie mi coś innego?
lufix
Nowicjusz

19 Wrz 2012, 20:08

lufix napisał(a):A może polecicie mi coś innego?

Omega typu C - komfort extra i o ile się nie mylę to blachy już ma z ocynkiem ale nie jestem pewien
Nie kłóć się z głupim. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem..
stempel87
Nowicjusz

20 Wrz 2012, 08:34

A co z silnikiem?
Jakoś nie jestem przekonany do tego samochodu.
lufix
Nowicjusz

20 Wrz 2012, 20:23

jeżeli chodzi o silniki to trudno mi powiedzieć nigdy się nie wgłębiałem w ten temat ale znajomy ma właśnie taką Omegę C z silnikiem 2.2 + lpg i bardzo sobie chwali, tylko wiesz jak jest samochód samochodowi nie równy, a poza tym jak to w życiu każdy swoje chwali :yes:
stempel87
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

20 Wrz 2012, 20:54

No właśnie, osobiście wolę disla - bo tylko takim starym silnikom ufam. Co do Omegi to po pierwsze samochód mi się nie podoba, a po drugie 90% ofert to samochody na gaz - ja szukam samochodu na kilka, może więcej lat, więc boję się tych z gazem.

Osobiście jestem coraz bardziej przekonany do mercedesa z silnikiem 2.5. Czy ktoś z was miał z takim do czynienia?
lufix
Nowicjusz

20 Wrz 2012, 22:05

Ja wprawdzie mam C5 ale C4 to również udany model A6,ma ducha,elegancki design i prestiż.
Z koleji Mercedes będzie bardziej wytrzymalszy tylko ta przestarzała konstrukcja no ale coś za coś.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

20 Wrz 2012, 22:07

Mercedes przestarzała konstrukcja? Pod jakim względem?
lufix
Nowicjusz

20 Wrz 2012, 22:19

Mówie tutaj o wyglądzie ale wiadomo co sie komu podoba a druga sprawa obydwa auta będą miały już sporo kilometrów za sobą.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

20 Wrz 2012, 22:23

akurat wygląd mercedesa mi bardzo odpowiada.

Jak porównywałem to na korzyść merca jest zdecydowanie bezpieczeństwo cena. W Audi prócz spalania nie widzę jakichś wielkich atutów.
lufix
Nowicjusz

24 Wrz 2012, 15:46

ktoś coś jeszcze doda?
lufix