Audi A6 C5 2.4pb kontrolka akumulatora

18 Maj 2018, 17:10

Witam. Mam pewny problem w mojej audianie (tak wiem, jeśli ktoś śledzi forum pisałem o zmianie auta, ale zapadła decyzja inwestycji w audi na grubo i zostaje w rodzinie). Otóż tak. Auto odpala normalnie, nawet po staniu przez dwa dni czy trzy. Aczkolwiek problem pojawia się podczas jazdy, lecz nie zawsze, zazwyczaj na dobrze rozgrzanym silniku. A więc tak: przy normalnej jeździe nic się nie dzieje, ale gdy but idzie do podłogi i przekraczam 4,5tyś obrotów pojawia się kontrolka akumulatora, światła przygasają itp. Odpuszczam gaz i wraca do normy, kontrolka znika :shock: :? Ładowanie w normie, aku zmieniałem kilka miesięcy temu i właściwie od tej pory się tak dzieje. Aku ma właściwe parametry dla tego motoru, także raczej nie jest niedoładowane tym bardziej, że auto odpala normalnie nawet po tygodniu stania.
Ktoś pomoże? Nie działo mi się tak wcześniej, ale zdarza się tak co jakiś czas.

Ps. Dodam, że paska wielorowkowego nie wymieniałem odkąd ją kupiłem. Być może robi się luźny?
"Prędkość nie zabija, a brak umiejętności"
Tymek93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 01 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 2.4 V6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • 18 Maj 2018, 20:10

Chyba najprosciej bedzie wlozyc inny naladowany akumulator i zobaczyc, czy dzieje sie to samo.
    wojtk
    Początkujący

Auto: Opel Corsa C
    Silnik: 1.0 58KM
    Rok produkcji: 2001

19 Maj 2018, 07:37

Ale ten jest naladowany, sprawdzałem. Parametry ma takie same jak ten stary co umarł niestety po tylu latach. Znajomy stwierdził że być może rolki w alternatorze się zaczynają kończyć i przy wysokich obrotach się slizgaja. Ktoś to skomentuje?
    "Prędkość nie zabija, a brak umiejętności"
    Tymek93
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 01 2012
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Audi A6 C5
    Silnik: 2.4 V6
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002