AUDI A6 C5 2.8 biały dym

05 Gru 2020, 13:40

Witam,

nie byłem pewny czy powinienem umieścić ten temat w sekcji "silnik" czy "układ wydechowy".

osiadam audi A6 C5 Avant 2.8 benzyna + LPG z 1999 roku.
Problem polega na tym, że z wydechu wydobywa się biały dym, zamówiłem tester do sprawdzenia obecności spalin w układzie chłodzenia, żeby ewentualnie wyeliminować możliwość problemu z uszczelką.

Moje obserwacje:
- Po odpaleniu na zimnym silniku, dym przez jakiś czas (2-3 minuty) nie wylatuje z rury wydechowej, potem jak samochód się rozgrzeje to zaczyna stopniowo wylatywać
- Po odpaleniu na ciepłym silniku, dym zaczyna wydobywać się po około 15 sekundach
- kiedy zatrzymam rozgrzany już samochód, to dym nie wylatuje odrazu, lecz po kilku-kilkunastu sekundach
- podczas jazdy nie zaobserwowałem wylatującego dymu (może po prostu szybko mieszać się w powietrzem)
- nie ubyło płynu chłodzącego po przejechaniu 80km
- podczas jazdy po mieście, zatrzymaniu się i ruszeniu z miejsca (na przykład na skrzyżowaniu) zostaje za mną dość sporo białego dymu.
- tak samo dzieje się i na benzynie i na LPG
- nie ma żadnego problemu z odpalaniem silnika

co ciekawe, mam małą dziurkę w układzie wydechowym. Nie wiem czy ma to jakiś związek (może woda się dostała jakoś do środka i teraz paruje?), ale postanowiłem o tym wspomnieć :)

Samochód odpalony na benzynie rano o 10, na zewnątrz 9 stopni.
Przez pierwsze 3-4 minuty standardowy, delikatny dymek.
Później coś takiego:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Proszę o pomoc, czy ktoś ma jakieś pomysły co może być przyczyną?
LeRoy6
Obserwowany

05 Gru 2020, 22:05

LeRoy6 napisał(a):zamówiłem tester do sprawdzenia obecności spalin w układzie chłodzenia, żeby ewentualnie wyeliminować możliwość problemu z uszczelką.
to jak go zrobisz będzie więcej wiadomo
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...