Audi a6 do 25k zł

08 Wrz 2009, 18:09

Witam.
Już się prawie zdecydowałem na zakup w/w auta z rocznikiem 2001 - 2003. Chciałem jednak dowiedzieć się co Wy o tym myślicie. To dobry wybór, opłacalny ? Słyszałem, że każda nawet najmniejsza awaria jest dość kosztowna, jak to wygląda ? Który silnik najlepiej brać ? Dużo jest 2.5TDI ale słyszałem, że są awaryjne, może lepiej 1.9TDI i czipować do 160 ( ile to kosztuje) ? I czy jak znajde takie audi z przebiegiem 180tys to jest mozliwe aby tyle w rzeczywistości miało ?

Duzo pytań, ale wole być pewny w 100% przed kupnem :)

Pozdrawiam.
Green
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

08 Wrz 2009, 19:20

ja bym mierzył w inny rocznik , bo z 2001r jak trafisz do 25tys to zapewne jej stan będzie dramatyczny , co do silnika 2.5TDI to były one wadliwe , lecz jak ktoś o nie dbał nie sprawiałby problemów , nie należą też do najbardziej oszczędnych silników , ich wada została poprawiona pod koniec 2001r . Chip kosztuje koło 500-1000zł zależy w jakim rejonie i u kogo robisz . Co do przebiegu to raczej takie auta mają grubo ponad 200tys szczególnie z zachodu
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

08 Wrz 2009, 20:30

Mimo wszystko nadal pewniejszy będzie silnik 1.9 tdi. Dość słaby, ale po chipie 150-160 KM będzie miał. Spali mniej.
2.5 TDI jest zbyt niepewny ze względu na układ wtryskowy i rozrząd. Unikać jak ognia skrzyń Multitronic!
A jeśli chodzi o to że po lifcie w 2001 roku poprawiono 2.5 TDI to raczej bajeczka bo widziałem A4 B7 2.5 TDI ( około 120tyś miało )które miało wymieniane pompe wtryskową razem z rozrządem.
180 tyś.km przy "średnio" zadbanym A6 z około 2000-2001 roku to bardzo mało. Aut przy taki przebiegu mogło mięć wymienione wahacze z przodu, drobną awarie elektryki i ewentualnie awarie układu wtryskowego/turbiny w dieslu. Benki są na ogół bezawaryjne. Ale palą strasznie.
Generalnie części, nawet zamienniki są dość drogie i ubezpieczenie też wypłukuje.
Ciupelek
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław