Audi A6 - wersja z silnikiem 3.0 TDI, automat

13 Mar 2008, 16:38

Przymierzam sie do kupna A6. powiedzcie mi coś na jego temat(silnik,skrzynia biegów, usterki itp.) szczególnie interesuje mnie wersja z silnikiem 3.0 tdi oczywiście w automacie.
Pozdrawiam.
zawa
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

13 Mar 2008, 18:28

dobry silnik diesla dynamiczny i w miarę oszczędny jak to w limuzynie skrzynia w pełni niezawodna auto bez najmniejszych usterek fabrycznych ale jak w każdym aucie pojawia sie one zraz ze złą eksploatacja samochodu. :D
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

13 Mar 2008, 18:29

zapraszam na PW
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia

13 Mar 2008, 19:26

mistrzu567 napisał(a):dobry silnik diesla dynamiczny i w miarę oszczędny jak to w limuzynie skrzynia w pełni niezawodna auto bez najmniejszych usterek fabrycznych ale jak w każdym aucie pojawia sie one zraz ze złą eksploatacja samochodu. :D

takie informacje można udzielić nie siedzą nawet w tym samochodzie w salonie.Pozatym było seria a6 3.0 TDI z automatem które miałem problem ze skrzynią biegów.Serwis długo się z tym uporać nie potrafił ale chyba sobie już z tym poradził bo model z którym mam do czynienia narazie bez zarzutów.
michalmanu
Zaawansowany

13 Mar 2008, 19:34

no wiesz jak pójdziesz do salonu i siądziesz do audi a6 to tez sie nic nie dowiesz.tak sie skalda ze siedziałem w tym aucie i wiem co mowie z własnego doświadczenia.
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Mar 2008, 19:39

rany... :shock: zarzucasz jakimś ogółem,który sobie może napisać każdy.(fajnie się prowadzi i wszystko cacy).Opisz dokładne wrażenia z jazdy takim Audi to pogadamy.Pozatym kliknąłem z ciekawości w numer gg który podałeś,w katalogu przy wieku widniała liczba 14.;)Ale to taka informacja na marginesie.
michalmanu
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Fabia: komfort i ponadprzeciętna przestronność
    Nowa Skoda Fabia może pochwalić się ponadprzeciętną przestronnością. Kompaktowy, niespełna 4-metrowy samochód posiada miejsce dla pięciu pasażerów i wyposażony jest w jeden z największych bagażników w ...
    BMW Zagato Roadster 2012
    BMW Zagato Roadster to eleganckie wcielenie BMW Zagato Coupé, Koncept jest niezwykle trójwymiarowy, szeroki i odznacza się masywnie wyprofilowanym przodem. Przednia sekcja została dynamicznie pochylona i osadzona ...

13 Mar 2008, 19:46

jak mam 14 lat to nie mogę uznawać audi a6 za auto bezawaryjne i luksusowe a jeżeli tobie sie popsuła skrzynia to widać ze dostałeś wadliwy egzemplarz.i po co sie kłócić?
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Mar 2008, 19:50

wiesz co to czytanie ze zrozumieniem?
napisałem bardzo wyraźnie model który użytkuje jest wolny od tej wady...ale było parenaście modeli które z automatem miały kłopot,baaa przez pewien okres czasu serwis Audi nie wiedział co poradzić na tę awarie.
michalmanu
Zaawansowany

13 Mar 2008, 19:52

no chyba napisałem ze jak ci sie skrzynia zepsuła to masz awaryjny egzemplarz i nie napisałem ze nie ma innych awaryjnych a6.a ty nie masz problemów ze wzrokiem?
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Mar 2008, 19:56

brniesz w ślepy zaułek.
a autora wątku przepraszam za tego "off topa" i jeszcze raz zapraszam na PW.;)
michalmanu
Zaawansowany

13 Mar 2008, 19:58

robisz problem tam gdzie go nie ma.
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

17 Mar 2008, 13:59

widzie że kolega nie pisze nic na PW,więc wreszcie się zmogłem żeby coś o tym aucie napisać....
Samochód z którym mam doczynienia to Audi a6 Avant 3.0 TDI quttro tiptronic rocznik modelowy 2007 przebieg 17 tys.W wyposażeniu samochodu są el regulowane fotele przednie + pamięć,4 podgrzewane siedziska,system MMI z kolorowym 7 calowym wyświetlaczem (z funkcją Navi) zmieniarka CD,oraz el.otwiera klapa bagażnika + regulacja kąta otwarcia klapy,oraz system audio 10 głośników 160 w.+ to co w każdym A6.
Zaczne może o ilości miejsca w środku.
Drzwi przednie otwierają się szerko co ułatwia wsiadanie nawet osobą które mają po 200 cm wzrostu.Z tyłu pasażer ma do dyspozycji wygodne siedzisko.podegrzewane oraz nawiew o klimatyzacji umieszczony między fotelami przednimi i w słupkach,oprócz tego boczne szyby można zasłonić roletą.
Kierowca zasiadając w fotelu ma przed oczami dwa zegary oraz centralnie umieszczony wyświetlacz komputera pokładowego.Dobrze umieszczony wyświetlacz systemu MMI.Jedyne do czego mogę się przyczepić to guziki na kierownicy,właściwie nie guzki a pokrętła,troszke trudno się nimi operuje.
Mieszane uczucia miałem co do systemu MMI,na początku sprawiał mi dużo problemów i często odrywał od jazdy.System właściwie pokazuje wszystko(stan akumulatora,ile dni i km zostało do następnego przeglądu) oraz można w nim ustawić praktycznie wszystko(nateżenie lampek w wnętrzu samochodu czy kąt otwarcia klapy bagażnika).Po paru miesiącach obcowania z MMI opanowałem intuicyjnie podstawowe funkcje.;)
A teraz najlesza rzecz w tym samochodzie...silnik 3.0 TDI o mocy 225 koni.Wydaje mi się że to najlepsze jednostka w tym samochodzie zapewnia sportowe osiągi,a oprócz do tego,średnio spala ok.9 l ropy.Automat w tym samochodzie ma możliwość zmiany z łopatek ale przyznam się bez bicia nigdy nie korzystałem,podobnie jak z tryby sport.Wole się spokojnie toczyć tym wielorybem,zwłaszcza że charakterystyka układu kierowniczego jest nastawiona bardziej na komfort.Kolejną świetną rzecz jest system quttro,przydaje się zwłaszcza w zimie czy deszczu.Nawet podczas szybciej jazdy po mokrej nawierzchni zapewnia stabilność.Na koniec podsumowanie
+
silnik
bogate wyposażenie
świetna pozycja za kierownicą i dobrze leżąca w dłoniach kierownica
quttro
system audio
dźwiękoszczelne szyby(o których zapomniałem wspomnieć w teście)
-
widoczność do tyłu(na szcześćie są czujniki parkowania przód tył)
no i te nieszczęsne pokrętła na kier.
To tyle jeśli chodzi o mój krótki wywód.;)Jeżeli ktoś ma pytania to zapraszam na PW.
ps:samochód niestety nie mój...:(
michalmanu
Zaawansowany

21 Mar 2008, 14:58

Audi zawsze robiło dobre samochody i A6 nie jest wyjątkiem samochód solidny raczej bezawaryjny ale zawsze coś wyskoczy :) Choc nie powinno za te pieniądze.Polecam kombi :D
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

21 Mar 2008, 15:14

aha i jeszcze,broń Boże przed wersją 3.0 TDI z manualną skrzynią.
michalmanu
Zaawansowany

23 Mar 2008, 16:25

Ja bym napisał do Łukasz789 bo jeśli sie nie myle on ma audi a6 i dość długo nim jeździ.
astro007
Aktywny