Audi a8zalozenie paska klinowego???

19 Gru 2007, 20:34

kupilem samochod po wypadku wlasnie bes tego paska , teraz chcialbym go zalozyc czy ktos wie na co musze wzrocic uwage , na jakie rolki go nalozyc to z tym nie mam problemu bo kolega ma taki sam model , ale to chyba sie nie zaklada jak sie chce z gory dziekuje
Bartek
Początkujący

Miejscowość: szczecin obecnie Minden
  • 26 Gru 2007, 12:40

jeżeli masz na myśli pasek napędu alternatora to nie jest takie trudne.musisz mieć odpowiedni pasek i kilka kluczy.pasek powinien znajdować sie w kole pasowym alternatora oraz w kole pasowym wału korbowego.zajrzyj pod maskę i zobaczysz te koła gołym okiem.musisz poluzować śruby mocujące alternator tak aby sie dał swobodnie przesuwać załoz pasek na oba koła pasowe.za pomocą jakiegoś przyżądu np jakiś łomik odepchnij alternator tak aby pasek został naciagniety.tylko nie za słabo bo bedzie sie ślizgał i nie za mocno i dokręć śruby mocujące.odpal silnik i sprawdz czy kontrolka ładowania zgasła.jezeli tak to niech chwilkę pochodzi.nastepnie zgaś silnik i ponownie sprawdz czy pasek nie jest za luzny
    chicken19
    Zaawansowany

26 Gru 2007, 14:59

bardzo dziekuje , jest to opis jaki potrzebowalem . Jeszcze raz dziekuje
    Bartek
    Początkujący

Miejscowość: szczecin obecnie Minden

26 Gru 2007, 15:10

W nowszych silnikach VW masz napinacz paska.Alternator jest przykręcony na stałe.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

29 Gru 2007, 18:48

kolega pisał o pasku klinowym wiec podałem mu opis wymiany taki jak ja stosuje.moze to starsza generacja audi i ma pasek klinowy jeszcze?
    chicken19
    Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Mitsubishi Lancer Evolution - historia
      Lancer Evolution, często określany po prostu jako Evo, to ponad 23 lata pięknej historii mocarnego sedana zbudowanego na bazie modelu Lancer. Na przestrzeni lat powstało dziesięć generacji tego auta, a jego żywot zwieńczyła ...