Audi B4 - Pobór prądu przez radio

24 Lip 2016, 14:02

Witam. Wie ktoś może tutaj ile może pobierać prądu zegarek LED w radiu ? Kupiłem radio i nawet po wyjęciu kluczyka zegarek świeci w radiu. Dużo on pobiera prądu z akumulatora ?

Jeśli napisałem w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego.
LechuV8
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 04 1997
Auto: Nie mam

25 Lip 2016, 09:16

Myślę, że tego nikt ci nie powie. Ale jaki problem sprawdzić? Wystarczy najzwyklejszy miernik ( nawet taki za 10 zł ) i sprawdzić ile owy zegarek pobiera prądu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Lip 2016, 09:40

LechuV8 napisał(a):i nawet po wyjęciu kluczyka zegarek świeci w radiu. Dużo on pobiera prądu z akumulatora ?
To radio ma zdejmowany panel?

Miałem kiedyś w A4 B6 Blaupunkta ze zdejmowanym panelem i właśnie po wyjęciu kluczyka i zamknięciu auta zegarek na panelu świecił. Zawsze panel zdejmowałem przy wychodzeniu z samochodu, a raz zostawiłem na noc. Rano niestety nie odpaliłem. Akumulator został na tyle rozładowany że nie udało się odpalić samochodu bez kabli. Jak zdejmowałem panel nie było problemu nawet jak stał kilka dni.

Sprawdź dokładnie pobór prądu tak jak pisze MotoAlbercik.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

25 Lip 2016, 10:37

No właśnie nie ma zdejmowanego panelu :/
Skorzystam z rady i sprawdzę ile pobiera, a jeśli okazało by się że "dużo" ? W każdym radiu inny kabel odpowiada za coś innego ? Czy w każdym radiu np. fioletowy odpowiada za zegarek ? Żeby w razie czegoś odłączyć go żeby nie pobierał tyle prądu
LechuV8
Nowicjusz

25 Lip 2016, 10:49

LechuV8 napisał(a):No właśnie nie ma zdejmowanego panelu
Możesz nam napisać jakie to jest dokładnie radyjko, model?

LechuV8 napisał(a): W każdym radiu inny kabel odpowiada za coś innego ? Czy w każdym radiu np. fioletowy odpowiada za zegarek ?
Nie, przeważnie jest zasilanie +12V bezpośrednio z akumulatora plus drugi kabelek zasilający na którym znajduje się plus po stacyjce.

Sprawdź może w ustawieniach czy jest możliwość wyłączenia zegarka w trybie OFF.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

25 Lip 2016, 11:31

Nie wiem czy mogę wstawiać tutaj zewnętrzne linki.

To jest takie radio: [link do oferty na Allegro wygasł] Tylko że ja posiadam 4x25W a te jest 4x50W. Na obrazku jest ustawiona fala (91.4) a po wyłączniu radia wyświetla się tak samo tylko że godzina.

Nie można wyłączyć w opcjach radia tego zegarka :/

Edit: Na radiu jest Schemat okablowania ale tam nic nie ma o zegarku :/
Mierzyłem pobór prądu (A) i na 10, 20m, 200m i 2000u wskazuję 0 :/ Chyba że w złych jednostkach mierzę xD
LechuV8
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Superb w nowym stylu
    Nowy Superb wprowadza ŠKODĘ na kolejny poziom w wielkim stylu. Nieziemski design rozpoczyna nową erę ŠKODY, czyniąc każdą podróż wyjątkowym wydarzeniem, a klasa premium właśnie stała się dostępna. Nowa ...
    Powrót w korku
    Na powrót z wakacji lepiej wybierać czas, gdy natężenie ruchu jest jak najmniejsze. Niekiedy się to nie udaje i wtedy czeka nas stanie w korku. W takiej sytuacji kierowca powinien zachować spokój, stosować się ...