Audi b4 problemy z iskrą i odpalaniem

11 Gru 2008, 23:15

witam mam audi b4 80 z 95r 2.0 115km na digifancie od pewnego czasu są problemy z odpalaniem rozrusznik kręci dość mocno ale niema iskry co dziwne z popychu auto odpala bez problemu coś dziwnego dzieje się też z kontem wyprzedzenia zapłonu niby jest dobże ustawjony ale co kilka cykli przeskakuje o kilka stopni i szarpje silnikem prosił bym o pomoc za kturą z gury dziękuje
kuba369
Nowicjusz

• 13 Gru 2008, 20:24

najprawdopodobniej czujnik halla w aparacie
    człowiek wymyslił człowiek naprawi
    specjal ford
    Nowicjusz

Miejscowość: dębica

13 Gru 2008, 21:35

czujnik hala wymieniałem w zeszłym roku na bosza bo też mi niechciał odpalać ale wtedy okazało się że było to z winy uszkodzonego immobilajzera
    kuba369
    Nowicjusz

14 Gru 2008, 08:42

cewka z modułem
    człowiek wymyslił człowiek naprawi
    specjal ford
    Nowicjusz

Miejscowość: dębica

14 Gru 2008, 17:23

czy można w jakiś wmiare prosty sposub sprawdzić czy są one uszkodzone czy tylko na zasadzie wymiany podzespołów na nowe bo z tego co się orientuje to cewka kosztuje około 500zł a zwrotów nie przyjmują
    kuba369
    Nowicjusz

15 Gru 2008, 11:18

Szczerze mówiąc,to forum jest po to,by pomagać coś naprawić samemu.Ale w twoim przypadku,wydaje mi się,że lepiej będzie jak podjedziesz na warsztat albo do elektryka,który sprawdzi poszczególne elementy układu zapłonowego.Wymienianie poszczególnych części metodą "prób i błędów" będą cię sporo kosztować.A pzryczyn może być wiele - cewka zapłonowa,moduł zapłonowy,czujnik położenia wału itd.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasy Smart Kid Belt
      Szukam informacji na temat pasów smart kid belt, co o nich sądzicie? Czy w przypadku starszaków mogą się sprawdzić. Czy te pasy chronią przed nurkowaniem dziecka podczas wypadku?

15 Gru 2008, 15:05

od tego zaczołem ale nikt mi nic mondrego niepowjedział diagnostyka komputerowa nie wykazuje żadnych błendów byłem też u elektryków ale jeden powjedział że niewje co sie z nim dzieje drugi że tylko poprzez wymiane podzespołów można dojść do tego co jest uszkodzone a jeszcze inny że takich to on nie naprawja normalnie renca kurde opadają
    kuba369
    Nowicjusz

15 Gru 2008, 16:06

Sprawdź kostkę pod stacyjką.Na cewce zapłonowej tam gdzie pisze +B lub +15 musi być napięcie w czasie kręcenia rozrusznikiem.To że kąt zapłonu się zmienia może być przyczyna w wężykach od podciśnienia ktore idą do aparatu zapłonowego lub ścięty klin na malym kole od rozrządu.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

15 Gru 2008, 17:00

rozumiem że ta kostka to jakiś przekaźnik i jeśli niema napjęcia na cewce to może być uszkodzony a co do podciśnienia to ten typ aparatu zapłonowego nieposiada regulatora podciśnieniowego ani odsirotkowego tylko sam czujnik hala .klin jest ok jak wymjeniałem pasek i simeringi na wałkach to je sprawdzałem żadne z kuł pasowych niemiało luzu.
    kuba369
    Nowicjusz