Audi B7

17 Cze 2017, 22:31

Cześć, jestem nowym użytkownikiem u Was.
Zastanawiam się nad kupnem Audi B7. Trochę znam się na autach, ale jest to raczej wiedza taka jaką posiada większość użytkowników jakiegokolwiek auta.

Moje pytanie brzmi, czy do 30 tys. znajdę jakieś ogarnięte B7. Domyślam się, że znajdę, tylko na co zwracać uwagę. Jakie silniki polecacie, Słyszałem o awaryjności 2.0 tdi. 1.8 benzyna to dobry wybór?
Dodam, że 30 tys. to raczej wszystko co mam. Mianowicie chodzi mi o to, że zostało mi oprócz tego na opłaty (oc itd.), nie mam więcej pieniędzy na jakieś naprawy zaraz po zakupie.
Możecie mi pomóc?, coś powiedzieć o tym aucie?
Kamilo97
Nowicjusz

Auto: Nie mam

18 Cze 2017, 08:38

Podejrzewam, że coś znajdziesz jednak nie napalałbym się zbytnio.
Nie zmienia to jednak faktu, że kupisz najbardziej przepłacane w tym kraju auto a 90% z tego co będziesz oglądał będzie nadawało się na śmietnik.

1.8 benzyna to dobry wybór

Najlepszy w tym aucie (co nie znaczy "najlepszy w porównaniu z konkurencją") ale kasy za mało.
Zostaje Ci 2.0/130, który lubi sobie chlapnąć olej, 1.6 to pomyłka do auta tej wielkości.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Cze 2017, 13:47

Właśnie, tylko w 1.8 obawiam się kosztów utrzymania, samochód raczej będzie robił trasy około 1500 km miesięcznie, co daje jakieś 20 w skali roku.
A może jednak coś innego? Rodzice za bardzo się nie chcą wtrącać, ale podpowiadają mi o jakimś aucie mniejszym, a nowszym.
Rozglądałem się za Oplem Astrą J, ale ople mają wycieki. Poza tym siedzą w nich silniki Isuzu, których ludzie nie chwalą.
Hyundai i30 II generacji? Nie mam zielonego pojęcia o tym samochodzie.
Może Wy mi coś pomożecie.
Audi to nie wybór ostateczny. Było pierwszym samochodem jakie mi przyszło na myśl, ale raczej ze względu na to, że jednak audi to solidna marka, jedna z lepszych (przynajmniej na okładce)
Kamilo97
Nowicjusz

18 Cze 2017, 14:09

Rozglądałem się za Oplem Astrą J, ale ople mają wycieki. Poza tym siedzą w nich silniki Isuzu, których ludzie nie chwalą.

Z takim idiotycznym myśleniem nic nie kupisz. Nie słuchaj mitów od januszy tylko miej swój rozum. Silniki isuzu? Jeden diesel, 1.7, zresztą niezły :mrgreen: Jakie niby wycieki? :ok:

Astra J to bardzo fajna opcja, ale ma jeden minus. Wysoką masę własną. W związku z tym najlepiej mieć 1.4T, którego za taką kasę nie kupisz.
Nie ma szans na i30 II z benzyniakiem w tej kasie. I-gen z końca produkcji ok - noo i kia ceed dodatkowo (czy tam 3-drzwiowy pro ceed).
Na Twoim miejscu popatrzyłbym na początek w stronę Fiata Bravo 1.4 t-jet i lancii delty z tym samym silnikiem. Auta konstrukcyjnie identyczne tylko blacha inaczej wygięta. Masz również Focusa mk2 i bliźniacze technicznie volvo s40. Bardzo ciekawa opcja to również megane III.
Zwróć uwagę na civica ufo, auto praktycznie bezawaryjne, fajny silnik 1.8 i niska utrata wartości.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Cze 2017, 14:21

Nie wrzucam wszystkiego do jednego worka. Ekspertem nie jestem, także czasami jak ktoś coś mi powie to biorę jego zdanie pod uwagę, jednak biorąc na to poprawki.
Astra J ma niesamowity design, jest bardzo ładna.
Bravo, również jest ładny, ale jeżeli miałbym wybrać to auto to 1.4 benzyna 140km.
Dziękuję za zainteresowanie i propozycje, rozejrzę się i w razie zakopania, odświeżę temat. Teraz mam tydzień "odpoczynku"... sesja :)
Kamilo97
Nowicjusz

18 Cze 2017, 18:38

Kamilo97 napisał(a):Bravo, również jest ładny, ale jeżeli miałbym wybrać to auto to 1.4 benzyna 140km.
lepiej 1.4 150, bo 140 jest problematyczny
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus notuje świetne wyniki w Chinach
    Mimo pandemii koronawirusa, która uderzyła w sprzedaż samochodów na całym globie, Lexus notuje bardzo dobre wyniki na największym rynku motoryzacyjnym świata – w Chinach. W maju japońska marka osiągnęła ...

23 Cze 2017, 17:36

A Peugot 308 T7? Diesel, benzyna?

Dokładnie auto będzie robiło 150 km w każdy piątek i 150 km w każdą niedzielę. Daje 300 tygodniowo. Jest to trasa, przejazd jedynie przez jedno większe miasto.
Kamilo97
Nowicjusz

25 Cze 2017, 08:45

Tylko diesel w tym Pugu. Benzyniaki są średnio udane/nieudane.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010