Audi, BMW - poszukuje auto do 15 tysięcy

06 Maj 2015, 21:01

No tak, ale jednak rzesza fanów BMW jest z 10x większa i z czegoś to wynika.

Markowe zamienniki do BMW zdają egzamin, a są raczej o wiele tańsze i dostępniejsze. :ok:

Tutaj możesz sobie poczytać... trochę obiektywniej niż na forum Lexa gdzie 2/3 to bzdury jak patrzę. Albo wynik opiniowania na podstawie przeciętnego polskiego egzemplarza BMW. Jak ktoś jeździ z kontrolką ciśnienia oleju kilka minut to musi być idiotą...

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... s#p1844130
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

06 Maj 2015, 21:25

BMW ma rzeszę fanów, bo to niemiecka marka, czyli wielu to wystarczy. Lex stworzył IS-a właśnie po to by podebrać klientów 3er i całkiem im to się nieźle udało technicznie ale niekoniecznie w tabelce w EU (gdzieś właśnie z 10 czy 20x mniej), bo był za drogi :D
No i wada, to bardzo skromna oferta silnikowa, gdzie BMW oferuje z 10 stąd też widać różnicę. Tak jakbyśmy mieli tylko 320i i 330i :?
Mnie na szczęście ominęła korozja ale został temat łożyska oporowego które miauczy :yes:

Lexus zapewnia jedno - nietuzinkowość i mi to wystarczy patrząc na reakcję ludzi i ilość e46 na drodze :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Maj 2015, 21:36

Ten lexus może i jest bezawaryjny, ale wygląda w środku jak toczka z mojego ogródka, a to nówka z castoramy :lol:
amcio
Początkujący

Prawo jazdy: 07 02 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6 Q
Silnik: 4.2
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

06 Maj 2015, 21:55

uwierz mi jest lepiej jakościowo niż w e46 czy audi A4 w rzeczywistości co sam sprawdziłem w obydwu przypadkach :ok:
ale przecież Ty lepiej ocenisz po zdjęciu :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Maj 2015, 22:28

dzida napisał(a):uwierz mi jest lepiej jakościowo niż w e46 czy audi A4 w rzeczywistości co sam sprawdziłem w obydwu przypadkach

Nie neguję tego, że lexus jest oryginalniejszy.
Nie neguję rzekomo większej bezawaryjności lexów choć części zauważalnie droższe i serwis bardziej utrudniony więc finansowo pewnie wychodzi podobnie.
Jednak jakość wnętrza jest o wieleee gorsza niż w BMW co jest faktem niezaprzeczalnym. W sumie znam dwie osoby mające swego czasu dylemat lex czy buma. Wybrali BMW, obaj stwierdzili, że jakość wykonania wnętrza lexa nie przystaje do BMW.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

06 Maj 2015, 22:43

kirin88 napisał(a):Jednak jakość wnętrza jest o wieleee gorsza niż w BMW co jest faktem niezaprzeczalnym.

Ja osobiście miałem styczność z BMW e46 i Lexem i wiem co piszę, a Ty chyba nie siedziałeś w Lexusie skoro taka o wiele gorsza ale rozumeim stronniczość do BMW :) Zaprzeczam, też bo kolega ma e46 w beżowych skórach i byłem osobiście zawiedziony wnętrzem e46, bo na zdjęciach wygląda całkiem całkiem. Dodatkowo wycisznie gorsze. Zakładam, że koledzy oceniali oczami, bo wrażenia stylistyką wnętrze Lexa nie robi lub zadziałał efekt placebo co do niemieckich aut ;)

Zresztą nikt nie kupuje BMW dla jakości wnętrza tylko dla frajdy z jazdy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Maj 2015, 00:10

Nie siedziałem w Lexusie, więc nie będę się jednoznacznie wypowiadał na temat samych materiałów (słyszałem opinie, że w BMW jest trochę lepiej). Jedynie co mogę powiedzieć to, że GENERALNIE japończyki mają tandetne wnętrza w stosunku do odpowiedników z de, może Lexus jest zaprzeczeniem tej tezy. No i wizualnie wg. mnie wnętrze Lexusa jest dość brzydkie przy BMW.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Maj 2015, 00:51

Panowie, a jak z silnikami (wiadomo w Lexie nie ma takiego wyboru jak w BMW):
Jak ma się takie 2.0 R6 BMW do 2.0 R6 Lexa?
misiekmr
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Nie mam
Paliwo: Inne
Typ: Inny

07 Maj 2015, 01:28

Przede wszystkim w BMW nie masz problemów z manualem, a w Lexie raczej tylko automat wchodzi w grę. No i tutaj już się robi przepaść osiągów/spalania.

Manual vs manual to masz trochę lepsze parametry w BMW (osiągi i może spalanie, ale tutaj nie mam pewności), ale oba silniki są trwałe i godne polecenia.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Maj 2015, 13:40

W Lexie skrzynie biegów miauczą na 1,2 i 3 biegu więc jak to usłyszysz to trafiłeś ja kolejny. Używana skrzynia to koszt 300-500zł z anglika więc drogo nie ma ale uważałbym na dwumasę, bo tam już koszt jest spory

Co do wnętrza BMW na pewno ma lepsze ciekawsze smaczki jak jakieś aluminiowe, plastikowodrewniane czy ala karbonowe listwy :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Maj 2015, 15:10

dzida - też manual Ci szwankuje? czemu ryzykowałeś manuala, nie lepiej było brać automat albo manual e46?
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Maj 2015, 15:26

@jiGsaw
Czemu w Lexusie tylko automatyczna skrzynia wchodzi w grę ?
misiekmr
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Nie mam
Paliwo: Inne
Typ: Inny

07 Maj 2015, 16:19

Manual nie tyle co szwankuje, a po prostu jest głośny w kabinie przy przyśpieszaniu na 1,2 i 3 biegu (dźwięk jak rozkręcający się kompressor pomiędzy 2000-3000obr). Ludzie tak robią po 50tys. km i nic się nie dzieje. Wyrabiają się też synchronizatory ale u mnie jest ok. Dwumasa też jest ok ale ewentualna regeneracja to 650zł, a nowa 3000zł
Automatu nie chciałem, bo zamula, więc jak dla mnie tylko IS 300 w tym połączeniu. Chyba, że ktoś lubi powolne tocznie Lexusem, bo auto do tego zachęca, a wszystkie problemy wtedy znikają :) Raz taki koszt wymiany skrzyni (poniżej 1000zł) mogę ponieść, tym bardziej, że nie muszę kupować 2 kompletów opon czy robić rozrządu i mało jeżdżę ostatnio z racji pracy na miejscu więc możliwe, że nic nie będę musiał robić. Ale nie ma co gadać, bo BMW ma trwalsze skrzynie bez dwóch zdań.
Przeglądałem e46 ale nie jeździłem za nim, bo za dużo tego na drodze (nietuzinkowość to jeden z warunków wyboru mojego auta), a ilość aut w marnym stanie dobija. No i jak e46 to chciałem już większy silnik (jak jest to trzeba brać) z tym, że OC, by mnie powaliło (młody+BMW), a tak dziś za Lexa naliczyli mi 420zł na współwłasność z ojcem. :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Maj 2015, 17:44

No fakt,e46 jest strasznie dużo i coraz więcej co mnie bardzo wkurza bo sam nim jeżdżę.
Ostatnio idąc do małego miasteczka i potem wracając naliczyłem chyba z 10 egzemplarzy jeżdżących lub pare zaparkowanych.
Prawie wszyscy to młodzi ludzie użytkujący to bmw i w tym właśnie momencie zacząłem się wkurzać że nie posłuchałem Kirina i nie wziąłem sobie e34 wtedy bym się przynajmniej wyróżniał :bored: .
Dlaczego akurat teraz jest moda na e46 :angry: .
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1993

07 Maj 2015, 17:48

Jest moda, bo wygląda nowocześnie przy stosunkowo niewielkiej cenie zakupu. Za 5 lat tak samo będzie z e90 :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika