Audi do 30 tys zł

19 Maj 2018, 18:40

Witam, zamierzam kupić na przełomie września i października auto do 30 tys złotych. Auto z niewielkim silnikiem, który jest mało awaryjny, może być 3 drzwiowe, najlepiej rocznik minimum 2008, w środku nie musi być na wypasie. Zastanawiałem się nad audi a3 z silnikiem 1.6, podobno jest mało awaryjny... Czy jestem w stanie w tej cenie coś dorwać zadbanego ? Wyjeżdżam do Niemiec, także rozglądałby się tam też, ale raczej nie po komisach tylko od prywatnych osób. I jeżeli zdecydował bym się na ten model, to na co zwrócić uwagę ? Miłe widziane wypowiedzi osób posiadających ten model. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Xyox
Obserwowany

Auto: Nie mam

20 Maj 2018, 07:36

Xyox napisał(a):audi a3 z silnikiem 1.6, podobno jest mało awaryjny

Może i mało awaryjny ale również pozbawiony dynamiki i nie rozpieszczający spalaniem. Po prostu silnik ma słabą charakterystykę rozwijania mocy/momentu. Inna sprawa to płacenie takiej kasy za silnik konstrukcyjnie z golfa 3.
Tak też sobie myślę, że jeśli szukasz małego silnika i bezawaryjnego auta to liczysz się z kosztami i ogólnie ałdi jako "premium" średnio tu pasuje.

Osobiście poszukałbym bravo 1.4T/120 lub 150ps. Fajny, prosty silnik z turbo. Bardzo przyjemnie jeździ dzięki doładowaniu i w miarę wysokiemu momentowi w całym zakresie.
Megane 3 1.4tce
Astra J 1.6/115 (lepsze byłoby 1.4T bo auto troszkę waży ale budżet raczej za mały)
Focus 2 fl 1.6/1.8
Focus 3 1.6
A jeśli ma być naprawdę tanio to i30/ceed z 1.4/1.6
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Za kierownicą w Dacia Jogger
    Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...