Audi S3 8l brać czy nie

14 Lut 2019, 12:45

Ostatni miesiąc szukałem Golf'a V GTI ale skończyło się na tym, że zmarnowałem miesiąc i nic nie udało się sensownego znaleźć. Właśnie dlatego wróciłem do pomysłu zakupu S3, znalazłem jedną niby od pasjonata audi zastanawiam się co o tym myślicie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
OskarF
Nowicjusz

0

14 Lut 2019, 13:21

Obejrzeć możesz, widać że w aucie sporo rzeczy porobionych i już tak naprawdę niewiele może się zepsuć. Odklejająca się podsufitka to częsty problem w tym modelu.
Jeśli chodzi o tak pomodzone 1.8t to ja jednak stanowczo zażądałbym zrobienia logów, bo przy nm powyżej 400 spokojnie mogą polecieć korby jeśli ktoś zrobił to bez głowy. Podobnie jeśli jeździł na ubogo na takiej mocy mogą być poupalane zawory. Kwestia więc kto to stroił i czy z głową.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
1

14 Lut 2019, 16:02

Wielkie dzięki wszystko obgadam z gościem i zobaczymy co z tego będzie. :D
OskarF
Nowicjusz

0

14 Lut 2019, 17:39

Ja bym dał sobie spokój albo szukał 225 koni Cupra R albo S3 8L, z drugiej strony jak szukasz golfa v gti również no to te auta dzieli przepaść inny silnik, płyta podłogowa, rozwiązania techniczne itd
Kwestia czy taki pomodzony dziadek 20 letni jeszcze ileś pojeździ..z drugiej strony ktoś sprzedaje prawie 300 konne leciutkie A3 a chce teraz E90?...
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
0

14 Lut 2019, 17:44

Pionek napisał(a):Ja bym dał sobie spokój albo szukał 225 koni Cupra R albo S3 8L

To co autor wkleił to jest s3 8l, tyle że 210 km wersja.
Pojezdzi, pojezdzi o ile program zrobiony z głową. Dlatego trzeba sprawdzic.
duzy90
Aktywny

0

14 Lut 2019, 17:49

Tylko że to jest konkretny mod, z częściami itd coś się pokicha i nikt tego nie będzie się chciał tykać auto ma 20 lat, jak jeździ skręca i hamuje to połowa sukcesu a tutaj taka moc..
Poza tym od tak raczej nikt się nie pozbywa takiej fury i to zmieniając no wątpię czy na E90 M3 a nic innego raczej lepszej frajdy nie da.
To jest trochę jak z lpg już założonym nie wiadomo co i jak
Gdyby to auto miało 5 lat to co innego ale 20...to różnie bywa
Pionek
Stały forumowicz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawdź, czy poprawnie otwierasz drzwi do samochodu!
    Rozpoczął się sezon rowerowy. Kierowcy powinni zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo rowerzystów nie tylko podczas jazdy, lecz także przy wysiadaniu z samochodu. W tym celu warto opanować holenderską ...
    CityMakers - mobilność miejska w Paryżu
    Grupa Renault nawiązuje współpracę z firmą NUMA, akceleratorem innowacyjnych projektów, aby z firmami AXA, Nissan, RCI Bank and Services i Merostwem Paryża rozpocząć program CityMakers. CityMakers to dziesięciomiesięczny ...

14 Lut 2019, 18:11

Pionek napisał(a):Poza tym od tak raczej nikt się nie pozbywa takiej fury i to zmieniając no wątpię czy na E90 M3 a nic innego raczej lepszej frajdy nie da.

Ale chodzi Ci o co? :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
0

14 Lut 2019, 18:16

Pionek napisał(a):Tylko że to jest konkretny mod, z częściami itd coś się pokicha i nikt tego nie będzie się chciał tykać auto ma 20 lat, jak jeździ skręca i hamuje to połowa sukcesu a tutaj taka moc..

Z 1.8t to jest żadna moc. Ten silnik na tej mocy przeżyje dłużej niż porobione 2.0tfsi z golfa V. Sam miałem i coś wiem na ten temat. A części to żadna magia, zwykła hybryda k04-022, ic, silikonowy tip, dp, większe wtryski. Co tam ma się zepsuć?
duzy90
Aktywny

0

14 Lut 2019, 18:46

szybki napisał(a):Ale chodzi Ci o co?
o to mi chodzi że e90 nawet 335i raczej godnie nie zastąpi tego S3 które jest lżejsze i mocno dokosowane więc po co ktoś się pozbywa? To tak jakby z Focusa RS przesiąść się do Vectry 2,0T

duzy90 napisał(a):Z 1.8t to jest żadna moc. Ten silnik na tej mocy przeżyje dłużej niż porobione 2.0tfsi z golfa V. Sam miałem i coś wiem na ten temat. A części to żadna magia, zwykła hybryda k04-022, ic, silikonowy tip, dp, większe wtryski. Co tam ma się zepsuć?

Tylko weź pod uwagę że producent wypuścił S3 8P 2,0 tfsi 265 koni albo Golf 6 R 270..natomiast najmocniejsze 1,8t to chyba Audi TT sport 240 koni
Poza tym tłoki mogą spłynąć nawet po zwykłym sofcie ze 150 na 180 w 1,8T w A3, a co tu mówić o takiej mocy itd..
Myślisz ze jak coś przestanie hulać to zwykły Mietek co Passaty Tdi naprawia to ogarnie? Będzie wiedział z logów co jest nie tak?
Albo paliwa zacznie brakować itd..cofanie zapłonu itp.
Pionek
Stały forumowicz

0

14 Lut 2019, 19:36

Wez chlopie nie gadaj glupot i sie nie kompromituj. Zdajesz sobie sprawe ile nm potrafia zniesc tloki w 1.8t? Jesli nie to poczytaj bo sa prawie pancerne. Najslabszym elementem sa korby, ale tez wytrzymuja 300km/400nm. Kwestia jak jest program poprowadzony, i to jest w zasadzie jedyna kwestia ktora autor powinien bezwzglednie zweryfikowac. Jak stroil to ktos ogarniety to nic sie nie bedzie dzialo przez kolejne lata uzytkowania. A diagnostyka takiego auta nie rozni sie od diagnostyki seryjnych 1.8t. Logi robisz te same, na forum mozna sie dowiedziec jakie powinny byc wartosci przy tej mocy. Nawet ja moge ocenic jak autor tu podesle czy wszystko jest dobrze.
A zwykly Mietek co naprawia passaty w tdi to i seryjnego 1.8t nie ogarnie.
Po drugie widziales te tfsi, nawet ea113, po przebiegu 200tys+, upalaniu i z moca kolo 280km? Bo ja u mnie w warsztacie przy remoncie motoru dziesiatki. Wtedy 90% z nich bierze kolo 1l oleju na 1000km. Tak, ea113 co do zasady nie biora oleju, ale nawet one sa wrazliwe na duze przebiegi i katowanie, a nikt autami z taka moca do kosciola nie jezdzi.
Po trzecie moze sprzedajacy potrzebuje wiekszego auta, nie pomyslales o tym? S3 8l to malutkie auto, wielkoscia niewiele wieksze w srodku niz obecny segment b. E90 mimo ze mistrzem przestrzeni nie jest to jest zdecydowanie wieksze, ma wiekszy bagaznik. Poza tym nawet stockowe 335i bedzie szybsze niz s3 8l 280km. Wiem bo jezdzilem nie raz. Na twinscrollu to wstaje z dolu momentalnie, z 2tys masz ogien, gdzie na hybrydzie k04 jazda zaczyna sie powyzej 3tys.
Mysle ze na tym mozemy zakonczyc temat.
duzy90
Aktywny

1

14 Lut 2019, 21:47

duży90, gdyby wszystko było takie super jak piszesz to by na prawdę było luksusowo, wytłumacz może jak w VCDS czy w logach sprawdzisz stan gniazd zaworowych, pierścieni, głowic itd..weź też pod uwagę że takie S3 są często naprawiane na zasadzie kupowania najtańszych słupków z allegro.
Myślisz że te graty pod tę moc to są nówki ze sklepu? Do tego katowanie auta dzień i noc bo nikt raczej 280 koni nie wyciąga żeby mieć kreski na papierze.
W takim aucie byle usterka i jest kłopot, wiele wad ukrytych w logach czy innych komputerach nie sprawdzisz
A jak tak psioczysz na tfsi, to weź 2-3 pierwsze z brzegu Golfy V GTI i takie S3 8L 210 koni i zobaczymy chociażby na hamowni który lepiej generuje fabryczną moc.
Te auta mają naloty po 400 tys+ i 300 km/400 nm wytrzymywały na początku lat 2000 a nie po 20 latach.
Te auta są i były dobre cały czas ale mają spore naloty i są po naprawach przez Januszy na używanych częściach który w 100% nie spełniają swojej roli.
A takie nakoksowane 1,8T to nie jest to samo co zwykłe 150 zrobione pod 200.
Jak się tak czujesz na siłach to podaj namiary na siebie do autora i pojedziesz mu auto naprawić jak mu padnie i przestanie jeździć, ciekawe ile czasu Ci zajmie ogarnięcie co jest nie tak.
Pionek
Stały forumowicz

0

14 Lut 2019, 22:29

Pionek napisał(a):to mi chodzi że e90 nawet 335i raczej godnie nie zastąpi tego S3 które jest lżejsze i mocno dokosowane więc po co ktoś się pozbywa? To tak jakby z Focusa RS przesiąść się do Vectry 2,0T

Pionek nie będę się wtrącał w Waszą polemikę ale...to nie jest tak. Na papierze s3 8l jeszcze ujdzie ale tylko na papierze. Zapytasz czemu? No bo ten silnik ma konstrukcje która przedewszystkim ma skromną pojemność skokową i jest nijaka. Ona może podniecać adepta tuningu i to mało doświadczonego albo właściciela passata po programie i nic więcej. S3 8l może na swoje lata było czymś ale teraz jest to śmiech... i od strony silnika i od strony napędu. Teraz powiesz że wyciska się z niego 400km...ale jest to i tak o kant dupy walnąć bo nie idzie za tym ani nm, ani napęd, ani charakterystyka. Zwróć uwagę co stało się z cenami rs4b5 a przecież s3 8l było wtedy najwyższą opcją a3ki. Rs4b5 nie bez powodu z ceną wystrzelił ostatnio tak szacuje 50-60% a,s3 takie wozidełko dla studentów :D
Ja akurat lubuje się w awd i wiem co to znaczy charakterystyka silnika, jakich wrażeń dostarcza, no i co daje napęd jak prawilnie możesz spalić podczas startu 4ery kapcie albo wejść w zakręt z uślizgiem tyłu jak rwd.
Dlatego Pionek zwróć uwagę czy syary wyjadaka zainteresuje się takim s3? Nie zrobi tego bo wie że to jest zwykłe szybsze auto. Miałem okazje przejechać się s3 1,8t to tak naprawdę nie zrobiło nanie żadnego wrażenia w kategorii zabawki tylko fajnego dd z możliwością jazdy na lpg. I możesz z tego silnika wycisnąć nawet 600km (kwestia kasy) a i tak przy takich konstrukcjach jak podałeś vzyli m3e90 jest lipą.

P.s.

Poproś kiedyś niech ktoś Cię przewiezie chociażby evo 9 nawet nie mówie po stroku ale zwykłym programie to wtedy sam się uśmiejesz z tego co może s38l.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
0

14 Lut 2019, 22:55

@Pionek
Nie bede dyskutowal z Toba bo to nie ma sensu. Wiadomo ze mozna trafic trupa, ale w kazdym aucie mozesz trafic. Pojecie o 1.8t masz mierne, bo nawet silnikow z s3 nie kojarzysz. Ja na 1.8t robilem troche projektow na roznych turbo, poczawszy od k03-073, przez hybrydy, k04-023, po k04-064 i td05-12t. Wiele widzialem w tych silnikach i wiele wytrzymuja (o ile nie zaniedbywal ich poprzedni wlasciciel, ale jesli kupujesz auto od pasjonata, ktory robil porzadne mody, na dobrych czesciach, kros ogarniety to stroil, regularnie serwisowal auto, dbal o dobry olej to nie ma obawy i te 20 lat to dla nich nic). Z pierwszych tfsi po takim czasie, takim traktowaniu i takich przebiegach nic nie zostanie.

@Szybki
100% racji. Mialem s3 1.8t@ 370hp. Takie fajne dd ale nic poza tym. Idzie to dobrze od 3,5k rpm, ponizej w zasadzie nie istnieje. Do nowych silnikow z wiekszymi pojemnosciami w zasadzie nie maja podejsca. I nawet przesuniecie limitu obrotow powyzej 7k, czy zrobienie strokera niewiele pomaga, bo nadal zostaje wykastrowany dol. A jak wsadzisz wielka loche na 600hp to tym bardziej wstanie przy 4,5k rpm. 2.7bit to zupelnie inna liga, no ale pod wzgledem kosztow bywaja okrutne...
duzy90
Aktywny

0

14 Lut 2019, 23:38

Ogłoszenie nieaktualne..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

14 Lut 2019, 23:40

Ciężko się z Wami dyskutuje duży90 i szybki, bo rozmawiacie jakby o innym temacie :roll:
Kto tu mówi coś o jakiś mocarnych jednostkach?
Ja mówie o tym, że sprzedawca chciał (chyba) bo ogłoszenie niekatulane zamienić się na BMW E90, pytanie akademickie jakie E90 można nabyć za kase zbliżoną do tego S3?
325i? które jedzie jak 1,8T 180?

Wiadomo że M6 z salonu objedzie takie S3..ale mówimy o tym co jest w tym temacie.
Sprzedawca mógł iść w S60 R 300 konne itp a poszedł w e90 który w tej kasie to bida.
i tylko tyle albo aż tyle mam do powiedzenia.
S3 jeździ odpowiednio i robi robotę taką jaką ma robić ale wiadomo że są inne tematy i mocniejsze maszynki.
Natomiast dla mnie podniecanie się 1,8T po 20 latach pomodzonym nie wiadomo w jakim stanie jest bezsensu.
Wolałbym 10razy zwykłe 225 i zrobić po swojemu ale mieć coś pewnego seryjnego.

a tak apropo pojemności i mocy to nie do końca się zgodzę to wszystko zależy, ale 1,8T daje radę jako przykład taki filmik:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

i co nadal szybki uważasz ze 1,8T to jednostka dla młodzieży do zabawy na podwórku? :)
Pionek
Stały forumowicz

0