Audi S8 co myślicie o nim?

30 Gru 2007, 19:37

Witam

Na rynku Pojawiło sie Audi S8. Co myślicie o tym (dla mie) przepięknym samochodzie . A teraz troche info :

S8 zasługuje na szczególną uwagę. To pierwszy w historii Audi seryjnie produkowany samochód z dziesięciocylindrowym silnikiem. V10-tka pracująca pod maską S8 pochodzi w prostej linii z Lamborghini Gallardo. Inżynierowie Audi dokonali w niej jednak kilku istotnych przeróbek. Dotyczy to przede wszystkim systemu bezpośredniego wtrysku benzyny FSI.

Silnik S8 ma pojemność 5.204 cm3, z której otrzymywana jest moc 450 KM przy 7.000 obrotach na minutę. Maksymalny moment obrotowy wynosi 540 Nm. 90% siły napędowej dostępne jest już od 2.300 obrotów na minutę. Przy takich parametrach sprint do 100 km/h osiągany jest w zaledwie 5,1 sekundy. Prędkość maksymalna regulowana jest elektronicznie i wynosi 250 km/h. Z jednostką napędową współpracuje sześciostopniowa automatyczna skrzynia biegów tiptronic.

Podobnie do A8, w S8 zastosowano elektronicznie regulowane, pneumatyczne zawieszenie adaptive air suspension wraz z adaptacyjnym regulowaniem twardości amortyzatorów. Cały układ jezdny wykonano z aluminium. Zawieszenie zestrojone zostało sztywniej, niż w opcjonalnym zawieszeniu sportowym A8 - adaptive air suspension - sport. Seryjne S8 jeździ na 20-calowych, aluminiowych kołach wyposażonych w szerokie opony w formacie 265/35. O odpowiednie hamowanie dbają cztery 18-calowe, wentylowane tarcze hamulcowe. Na zamówienie dostępne są także hamulce ceramiczne znane z A8 W12.

Karoserię S8 wykonano całkowicie z aluminium. Jej główny szkielet opiera się na ultrawytrzymałej konstrukcji nośnej Audi Space Frame. Jej sztywność wzrosła w porównaniu do poprzedniego modelu o 60%, co przełożyło się na większą wytrzymałość i odpowiednie właściwości jezdne samochodu. Waga S8 uległa ponadto zmniejszeniu o połowę. W chwili obecnej model ten posiada najlżejszą karoserię spośród wszystkich samochodów luksusowych.

Już z zewnątrz nowe Audi zdradza doskonałe połączenie elegancji z potencjałem sportowca. Oznaczenie S8 umieszczone na grillu, z boku oraz z tyłu samochodu, poprzeczne belki grilla pokryte lakierem w kolorze Platinumgrau (pionowe są chromowane), listwy nad klamkami i osłony lusterek wykonane w kolorze aluminium, a także wloty powietrza, spośród których dwa zakryto heksagonalną kratownicą - wskazują na dynamiczny charakter S8. Dwie podwójne, owalne rury wydechowe i zintegrowany tylny spojler - stanowią doskonałe uzupełnienie całości.

Elementy wewnętrzne S8 zostały idealnie skomponowane pod względem stylistyki. Listwy dekoracyjne wykonano z aluminium i włókien węglowych. Multifunkcyjne skórzane koło kierownicy obszyto kolorową nitką. Emblemat S8 na kierownicy i manetki zmiany biegów, podobnie jak dźwignia zmiany biegów oraz osłony wylotów powietrza utrzymane zostały w aluminiowej stylistyce. Sportowe siedzenia, konsolę środkową oraz podparcie w drzwiach obszyto natomiast dwukolorową skórą Valcona.

Już standardowe A8 dysponuje luksusowym wyposażeniem seryjnym. Jest to m.in.: wielofunkcyjne, skórzane koło kierownicy, komfortowa klimatyzacja automatyczna, system automatycznego otwierania i zamykania pokrywy bagażnika, tempomat, elektrycznie ustawiane siedzenia przednie i elektromechaniczny hamulec postojowy.

Kierowca S8 ma ponadto do dyspozycji m.in.: system dostępu do samochodu advanced key (umożliwia otwarcie samochodu bez korzystania z kluczyka), podwójne, automatycznie ściemniające się szyby, elektrycznie składane lusterka zewnętrzne, ogrzewanie siedzeń tylnych, system nawigacji DVD i system Bose Surround System ze zmieniarką płyt CD.

Do seryjnego wyposażenia S8 należy ponadto innowacyjny układ oświetlenia adaptive light z technologią LED. Reflektory biksenonowe współpracują tu ze światłami mijania, reflektorami do dynamicznego oświetlania zakrętów i reflektorami do jazdy dziennej (pięć jasnych diod).

Cena wersji podstawowej to 490.000 zł z VAT.

A teraz Jakieś fotki :

http://mobiliti.pl/i/cms/0_D_s8_04.jpg
http://mobiliti.pl/i/cms/0_D_s8_03.jpg

Myśle ze to auto będzie Mogło Konkurować z największymi producentami świata (a tak wogóle to pewnie inni producenic będą chieli dorównać audi)
MZ 250 <3
frafel1
Początkujący

Miejscowość: Wołczyn

30 Gru 2007, 19:45

Dosyc fajne auto. V10 powinna nadać mu sportowy charakter. Lubie audi z tymi duzymi grilami, podobają mi sie . Jak dla mnie jest to dalej limuzyna pomimo sportowego silnika wprost z Lamborghini Gallardo. Jestem ciekaw czy tak samo brzmi. Niestety te reflektory w Polsce o ile sie nie myle są zabronione. Wiadomo ze w polsce jest kilka takih absurdów prawnych. Ale sie rozpisałem :P
pozdro for all
michalp
Początkujący

30 Gru 2007, 19:48

Tak michalep masz racje . Te reflektory diodowe są w tej chwili zabronione ale mam nadzieje że w najbliższych miesiącach ta sytuacja się zmieni ponieważ jest już kilka egzemplarzy na naszym rynku a przecież to nie jest wina kierowców że ich samochód ma takie reflektory ...
MZ 250 <3
frafel1
Początkujący

30 Gru 2007, 19:52

Jezeli wersja podstawowa kosztuje 490.000 zł to ja wole nie pytac ile kosztuje FULL wersja. A moze ktos ma wiedze na temat ceny FULL wersji?
pozdro for all
michalp
Początkujący

30 Gru 2007, 19:55

Otóz tak . Ceny są w zależnośći od tego jaki wybierzesz zestawienie (kolor skury , materiały , felgi itp itd) Ale wydaje mi się ze cena nie jest wygórowana jak na tę klase samochód jak i na te wyposażenie nie wspominając o silniku i tej całej elektronice ... A więc jeżeli ktos ma na stanie 600 tyś bo nie oszukujmy się nikt nie kupi podstawowej wersji tego wozu i lubi wygode to ten samochód jest dla niego ;D
MZ 250 <3
frafel1
Początkujący

30 Gru 2007, 19:57

W sumie wersja podstawowa tez pewnie nie jest biedna. Wiadomo ze podstwowa wersja tego audi bedzie i tak bogadsza niz FULL jakiegos fiata
pozdro for all
michalp
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    BMW xActivity 2003
    BMW xActivity, ten koncepcyjny SAV demonstruje połączenie w konstrukcji jednego pojazdu sportowej dynamiki jezdnej oraz przyjemności z podróżowania z otwartym dachem. BMW xActivity, zaprojektowane jako "kabriolet o ...

30 Gru 2007, 20:04

Ty Pijesz do Fiata ??? MAsz cos do Fiata ??? ;D :D :D to ze ja mam Fiata Palio weekend to nie znaczy ze musisz z niego drwić ;pp
MZ 250 <3
frafel1
Początkujący

31 Gru 2007, 19:08

Lamborghini nalezy do Audi wiec bez problemu wrzucili tam silnik z Gallardo.mogli sie wysilić troche i skonstruować coś nowego do takiego samochodu.szczerze to mi sie te Audi wydaje strasznie zwyczajne.moim zdaniem za bardzo przypomina inne modele tej marki.porównajcie np wygląd A8 oraz S8.niewiele sie różnią.w tym przedziale cenowym to jest dość duży wybór a że audi to nie moja pasja to na bank wybrałbym coś innego
chicken19
Zaawansowany

01 Sty 2008, 21:33

Jeżeli chodzi o wygląd to moim zdaniem jest dyskretny i to jest jego zaletą. S8 to limuzyna o ponadprzeciętnych osiągach a nie auto sportowe.
Ogólnie to auto bardzo mi sie podoba, zreszta jak wszystkie nowe Audi :)
Susza tłumi, zagłusza, wywija i o dno wali... Zachwiany... Zachwiany...
SuperFly
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: brać hajs?