Audi S8 & Mercedes CLS 63 AMG

22 Sty 2009, 14:23

Witam,
Do tej pory jeździłem Jaguarem X-Type, jednak najwyższy czas zmienić samochód gdyż jest dość awaryjny. Powoli uzbierałem wymarzoną kwotę i stanąłem przed trudnym wyborem. Szukałem wielu samochodów, które byłby mocne, ale za razem komfortowe. Mój wybór padł na Audi S8 i Mercedesa CLS. Cena akurat nie odgrywa tutaj żadnej roli. Chodzi mi o awaryjność, szybkość ewentualnej sprzedaży, koszta części oraz spalanie. Na razie bardziej przemawia do mnie Audi S8 za sprawą swojego silnika V10 i pięknego dźwięku, którego zawsze zazdrościłem Lamborghini. Bardzo chętnie poznam Wasze opinie i porady.
Pozdrawiam
Maciej
Pleśniak
Nowicjusz

22 Sty 2009, 15:14

Według mnie z tej pary zwycięzcą jest Audi...

Ale spójrz jeszcze na:
BMW 7
Lexusa LS 460
Lexusa LS 600
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

22 Sty 2009, 15:25

Obejrzałem te samochody. Napiszę tak. BMW nigdy nie będę jeździć :wink: , nie jest to samochód dla mnie. Jeśli chodzi o Lexusa to, hmm brakuje mnie w nim tej dzikości, taki samochód dla starego Niemca, dla mnie jest bez charakteru :). Wolałbym skupić się na tych dwóch modelach. Tym bardziej że raczej kupię używany nie starszy jak z 2007 roku.
Pleśniak
Nowicjusz

22 Sty 2009, 16:16

S8nie jeździłem ale A8 owszem i Mercedesem S (nie pamiętam dokładnie ale wiem że diesel).Może CLS nie jest tak wyciszony jak S ale dało się odczuć to że w mercedesie było o wiele wiele ciszej.Na sporych nierównościach słyszysz delikatne puk puk, na małych nie słyszysz i nie odczuwasz dyskomfortu, a w A8 to na małych dziurach szłyszysz takie cichutkie pukanie. A8-2005r S-2004r.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

22 Sty 2009, 18:07

A jak to jest z tym ogranicznikiem prędkości w Niemieckich samochodach? Podobno Audi odcina przy 250 km/h
Pleśniak
Nowicjusz

25 Sty 2009, 14:31

Witam,
Zobaczyłem jeszcze BMW M6, pomimo tego iż nie lubię tej marki, samochód wydaje się sympatyczny. Jakieś opinie?
Pleśniak
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2020
    Hala wypełniona autami klasycznymi - Auta luksusowe i sportowe np. Aston Marin Vanquish, Nissan GTR , Dodge Viper SRT Limited Edition, Ford Mustang Rouch, Corvetta C7, Lamborghini Huracan, unikatowe amcary, najciekawsze modele ...
    Toyota tworzy nową firmę do tuningu i akcesoriów
    Toyota połączy firmy Toyota Technocraft, J-TACS Corporation i Toyota Modellista International w jedno przedsiębiorstwo. Wszystkie trzy ośrodki zajmują się tuningiem oraz opracowywaniem części do modyfikacji samochodów ...

25 Sty 2009, 19:47

M6, niczym nie różni się od M5 a jest o 20 kafli drozsze...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

25 Sty 2009, 20:05

piotreq napisał(a):M6, niczym nie różni się od M5 a jest o 20 kafli drozsze...

Normalnie prze [...] prze [...] jeszcze raz prze [...]...
Po pierwsze primo. M5 jest zdecydowanie większe 5D a M6 jest 2D. M6 ma bardziej sportowy charaktrer ( jesli chodzi o sylwetke) niz M5.

To tak jak by napisac, że skoda Fabia 1.9TDI 105HP niczym się nie rózni od VW Passata Kombi 1.9TDI 105HP...

Siedze od piątku w domu bo mam grype i w zasadzie widze większosc postów jakie pojawiają się w dziale "Jakie auto kupic" i posty Piotrqa rażą głupotą, są krótkie i nic nie wnoszą do tematu.
Baqś

25 Sty 2009, 20:18

niczym znaczy nie wyglądem, a właściwosciami jezdnymi...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

25 Sty 2009, 20:51

piotreq napisał(a):
niczym znaczy nie wyglądem, a właściwosciami jezdnymi...

Nie wcale, innaczej rozłożony ciężar, innaczej rozłożony opor powietrza.
M6 0-100 4.2sec
M5 0-100 4,7sec

M5 ma większą mase o 100KG
Baqś

25 Sty 2009, 21:07

układ kierowniczy...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

25 Sty 2009, 21:28

piotreq napisał(a):układ kierowniczy...

Siedze od piątku w domu bo mam grype i w zasadzie widze większosc postów jakie pojawiają się w dziale "Jakie auto kupic" i posty Piotrqa rażą głupotą, są krótkie i nic nie wnoszą do tematu
Baqś

26 Sty 2009, 10:29

Panowie spokojnie. Mnie na prawdę nie interesuje porównanie ceny, oraz tego że jakiś tam samochód jest większy lub mniejszy, bo ja to wszystko wiem. Chciałbym jedynie poznać opinie "porównawcze" ad. tych trzech modeli tj. Mercedesa, Audi i BMW. Muszę dobrze to rozważyć bo samochód musi mi długo służyć. Szczególnie że moja praca wymaga pokonywania dużych odległości na trasie. Wolałbym raczej się dowiedzieć czegoś o awaryjności, wygodzie, zawieszeniu. No i oczywiście który się Wam najbardziej podoba, bo co tutaj ukrywać, wiadomo że samochód musi się dobrze prezentować.
Pozdrawiam
Maciej
Pleśniak
Nowicjusz

26 Sty 2009, 12:21

Witam, a czy rozwazales mercedesa s klase? ja jezdzilem audi i clsem, kierujac sie sercem wybralbym clsa, kierujac sie rozsadkiem to audia a8 lub mercedesa s. Samochody naprawde genialne, dajace frajde z jazdy.
farmhand
Nowicjusz

Miejscowość: PL

26 Sty 2009, 13:27

Nie, nie rozważałem S klasy, nie podobają mi się. Potrzebuję coś z potężnym silnikiem :) . Z tego co wiem Audi A8 ma silnik W12, niskoobrotowy, czyli nijak ma się do S8 (mogę się mylić). Coraz bardziej podoba mi się to BMW M6, dziś może nawet podjadę do salonu go obejrzeć.
Pleśniak
Nowicjusz