Audi TT 1.8 TFSI (2009) - jaki akumulator?

31 Maj 2022, 21:16

Cześć,

Starałem się sprawdzić temat sam, czytałem, podzwoniłem i... zgłupiałem. Muszę kupić nowy akumulator do Audi TT 1.8 TFSI (rocznik 2009). Akumulator w przedziale 70-80 Ah. Z tego co słyszałem od wielu sprzedawców, Bosch, Varta i Centra bardzo mocno obniżyły jakość. A byłem przekonany, że wystarczy wybrać coś z tych trzech firm.

Co byście polecili? Słyszałem o takich akumulatorach jak Grom, Tuborg, Viking.

Z góry dzięki.
janwinnicki
Obserwowany

01 Cze 2022, 09:09

Ja mam Centrę Futura i moim zdaniem jest ok i nie ma z nią problemów. W innym samochodzie miałem Exide jakieś 4 lata i był również w bardzo dobrym stanie (samochód sprzedany więc nie jak w kolejnych latach). Ważne żebyś odpowiednio dobrał akumulator do instalacji w samochodzie jeżeli chodzi o jego pojemność. Kolejna sprawa to dobrze jak byś kupił akumulator w miarę świeży do 6 m-c od daty produkcji, a nie jakiś leżak z półki.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Cze 2022, 17:40

Też miałem Futurę i był ok. Przeżył kilka lat, potem nie wiem.
Obecnie mam już chyba 3 rok Banner-a i póki co jest ok. Auto cały czas stoi pod chmurką ( nawet w zimie, a to jest ważne ).
Rokiko napisał(a):Ważne żebyś odpowiednio dobrał akumulator do instalacji w samochodzie jeżeli chodzi o jego pojemność.

A jeszcze ważniejszy jest prąd rozruchu - szukaj o potrzebnej pojemności ale z jak największym prądem rozruchu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus ES po tuningu TRD
    Nowy Lexus ES zadebiutował oficjalnie dopiero pół roku temu, a japoński oddział Toyota Racing Development przygotował już kilka interesujących elementów pozwalających na zarówno optyczny, jak i mechaniczny ...