Audi wymiana oleju poza interwałem w ASO czy poza?

07 Gru 2024, 13:56

Cześć.

Chciałbym wykonać dodatkowy serwis olejowy pomiędzy interwałem zalecanym przez producenta. Do tego oczywiście filtry powietrza, kabinowy.

Posiadam oryginalne filtry oraz swój olej. Po kontakcie z aso i ich oderwaną od rzeczywistości wyceną, postanowiłem nabyć wszystkie materiały na własną rękę (po nr katalogowych) za praktycznie 50% taniej. Aso początkowo kręciło nosem, jednak zgodzili się, żebym przyjechał na zarezerwowany termin ze swoimi materiałami.

Auto jest oczywiście na gwarancji stąd rozterki.

Mam dziwne przeczucie, że mnie w tym aso wykiwają słyszałem już kilka takich sytuacji, gdzie finalnie nic nie wymienili a skasowali jak za zboże. Szczególnie w takiej sytuacji, gdzie nie kupuje u nich :evil:

Przesadzam, czy lepiej zrobić to samemu / u zaufanego mechanika, bez resetowania obecnego interwału? Chodzi mi głównie o gwarancje i ew roszczenia w przyszłości, gdy by np wykryli wymianę poza aso.
b0mper
Nowicjusz

07 Gru 2024, 14:17

W Audi gwarancja to takie " must have " więc są dwie opcje albo jedziesz do warsztatu nieautoryzowanego ale dającego wpisy honorowane przez markę albo do ASO. Oczywiście możesz jechać i zmienić olej po cichu tylko wtedy nie masz żadnej oficjalnej wzmianki na ten temat co jest minusem przy dalszej odsprzedaży.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Gru 2024, 15:33

szybki napisał(a):Oczywiście możesz jechać i zmienić olej po cichu tylko wtedy nie masz żadnej oficjalnej wzmianki na ten temat co jest minusem przy dalszej odsprzedaży.

Ja tak wymieniam po cichu. Wzmianki żadnej nie mam, ale mam fakturę z nr rej. auta.
Do ASO jeżdżę tylko na planowe przeglądy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

07 Gru 2024, 16:02

Do ASO jedz na interwał normalny a między interwałem zmień sobie na własną rękę ale na oryginalnych filtrach żeby nie było że coś grzebane.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Gru 2024, 16:53

Kao napisał(a):między interwałem zmień sobie na własną rękę ale na oryginalnych filtrach żeby nie było że coś grzebane.

W sumie jak ma być najtaniej to dobra opcja chociaż (nie wiem jak w Audi) ostatnio widziałem faktury z warsztatu lexa który wpisuje naprawy do systemu w razie gwarancyjnego "W" i jest dosyć normalnie. W sumie niewiele drożej niż zwykły warsztat a o wiele taniej niż ASO.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Gru 2024, 14:54

To co napisał @Kao to chyba najlepsza opcja tylko trzeba pamiętać żeby zakładać oryginalne filtry. Znam parę samochodów których właściciele tak robią i nie spotkali się jeszcze z problemem. Często później wykupują auta z leasingu więc dbają od początku tak jak należy.

@szybki w Lexusie chyba nie jest jeszcze tak źle z interwałami bo z tego co pamiętam hybrydy mają co 15tkm lub co roku.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35