Audi80 - zwarcie przy montażu radia może uszkodzić czujniki?

19 Sie 2013, 08:40

Kilka dni temu zabrałem się za montaż radia. Przy kombinacjach z kostką doszło do zwarcia - poszedł bezpiecznik na radiu. Chwilowo nie mogę otworzyć klapy silnika bo pękła linka i otwiera się tylko z lewej strony przez co nie mogłem sprawdzić bezpieczników pod maską.
No i próbuję jechać, odpalam auto a tu kontrolka oleju się świeci. Po kilku sekundach zgasiłem silnik. Poczekałem - kolejna próba i dalej się świeci.

To chyba mało prawdopodobne aby na postoju ubyło mi tyle oleju że zaczęła się świecić kontrolka , jednak wstrzymałem się od jazdy. Dzisiaj mam jechać około 2km do mechanika który będzie walczył z moją urwaną linką i montażem zamiennika.

Czy to możliwe że przez zwarcie świeci mi się kontrolka oleju i czy mogę spokojnie jechać do mechanika?

Nie chciałbym zatrzeć silnika.
gulon
Obserwowany

Auto: Audi 80 B4
Silnik: ABK
Paliwo: Benzyna + LPG

19 Sie 2013, 09:25

Jeżeli powodem świecenia się kontrolki oleju jest jego zbyt niski poziom, to po uruchomieniu silnika będzie to słychać - będą klekotały zawory i silnik będzie wyraźnie głośniej chodził. Będzie to poprostu słychać.
Jak zrobiłeś zwarcie, to mogło stać się wszystko. Również to, że poszedł jakiś inny bezpiecznik.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Sie 2013, 09:45

silnik chodzi normalnie więc chyba to jednak jakiś bezpiecznik. Zaryzykuję i jadę na otwieranie.
gulon
Obserwowany

Auto: Audi 80 B4
Silnik: ABK
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe stawki akcyzy w 2017 roku na samochody osobowe
    Zmiany naliczania podatku akcyzowego od samochodów osobowych najprawdopodobniej zostaną wprowadzone od nowego 2017 roku. Rząd zamierza ograniczyć import starych samochodów. Według nowych przepisów im ...
    Lexus UX – porównanie wymiarów z NX i RX
    Podczas tegorocznych targów motoryzacyjnych w Genewie zadebiutował Lexus UX. Pierwszy kompaktowy crossover Lexusa określany jest jako najmniejszy i najbardziej przyjazny do miasta. Jak wyglądają jego rozmiary na tle ...