Auris 1,8 Hybrid 2017- zatykanie

08 Kwi 2024, 17:22

Dzień dobry- jest to mój pierwszy wpis więc proszę o ewentualne poprawy.
Posiadam tak jak w tytule , auto ma obecnie 150000 km . Jakoś z 5 miesięcy temu auto zaczęło się dławić. Efekt jakby jedna świeca nie paliła jak w starych autach . Co ważne auto musi przejechać z 10 km ,żeby się to zaczęło. Jest to tak z reguły przy prędkości 60 km i wciskając bardziej pedał problem ustępuje do następnego obniżenia obrotów. Olej ,świece na właściwe wymienione, cewki podmieniane. Auto było w ASO , wstępnie nie znaleźli żadnych błędów. Pojechało do magików którzy poddali się , aczkolwiek zamówili wizytę kolegi z ASO Toyoty który przyjechał z kompem i stwierdził ,że pierwszy cylinder nie działa w trakcie tego zatykania właściwie , tak jakby byłą nie właściwa mieszanka bądź też nie domykała się na tym cylindrze przepustnica. Auto pojechało do kolejnego magika, który pojeździł i stwierdził ,że może jakiś nagar powstał i polecił mi zalać auto PB98 i wlać preparat czyszczący TEC200.Przejechałem już na tej mieszance z 500 km i bez zmian. Wiem ,że powinienem dać go ponownie do ASO albo poszukać innego warsztatu, jednak piszę tutaj z zapytaniem , może ktoś z Państwa się z czymś takim spotkał. Ktoś mi doradził ,że na pewno filtr paliwa, jednak to auto filtra nie ma. Proszę o jakąkolwiek pomoc. Jestem z okolic Łodzi.
jwrobcio
Obserwowany

10 Kwi 2024, 21:00

Pamiętasz jaki błąd wyskoczył na komputerze? Przyczyn np. wypadania zapłonu może być kilka. Co do filtra paliwa to pewnie on jest w zbiorniku paliwa i raczej się go nie wymienia.

Problemem może być EGR ale to trochę mały przebieg bo przy tych silnikach faktycznie potrafiły się trochę przytykać tyle że powyżej 200tkm. Wtedy wymagany jest demontaż i gruntowne czyszczenie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to znaczy być uprzejmym na drodze?
    Po pierwsze być kierowcą przewidywalnym, a nie chaotycznym i pełnym emocji. Po drugie przestrzegać przepisów ruchu drogowego. Po trzecie kierować się zasadą współpracy, ostatecznie intencją wszystkich jest bezpieczne ...