Auris I/Mazda 3/ Leon - Samochód do 25 tyś dla świeżaka

04 Paź 2014, 16:38

Witam, Chciałem się was doradzić bo jestem totalnym świeżakiem w dziedzinie motoryzacji i sam nie wiem co wybrać. Chciałbym, abyście mi doradzili coś na pierwsze własne autko. Przez długie lata odkładałem trochę grosza i szukam swojego ekonomicznego i taniego w utrzymaniu samochodu. Generalnie jak wszyscy:)). Poniżej są moje wymagania co do przyszłego auta:
- Cena 20/25 tyś
- Chciałbym kupić samochód na lata, czyli zakup ma być długoterminowy
- Niskie spalanie
- Mało awaryjny
- Nie lubię jeździć szybko maks 120/140 na trasie, więc żadna bestia mi niepotrzebna
- Auto uważam, że służy do jeżdżenia, a nie oglądania ( ale ladny design zawsze na plus)
- Nie myślałem o yarisce, bo też chciałbym włożyć czasami coś do bagażnika, ale jak mnie przekonacie, że da się zapakować w coś tak małego to rozważę każdą propozycję.
- Wstępnie myślałem o aurisce mazdzie albo leonie, ale to luźne sugestie znajomych.
Pozdrawiam i liczę na waszą fachową poradę. Kacper
sns999
Obserwowany

Auto: Nie mam

04 Paź 2014, 17:39

O Aurisie zapomnij w tych cenach.
Yaris fajne autko, ale faktycznie miejsca za dużo to tam nie ma. Nikt nie oceni czy wystarczy, sam musisz zdecydować.
Skoro myślisz nad Totyotami to za tyle dostaniesz ładną Corolle E12, z końców produkcji. Nie za duża do miasta, a poza nim będzie wygodniejsza niż te miejskie maluchy. Tu masz np z niewielkim przebiegiem (choć kto wie jak dokładnie to sprawdzają) i roczną gwarancją
http://www.toyota.pewneauto.pl/oferta/s ... 847#szczeg
Jakoś szczególnie dużo to nie pali, zresztą zostaje trochę budżetu i jeśli chcesz auto na długi czas to na pewno opłaci się założyć dobrą sekwencję.

Leon II i Mazda 3 też warte uwagi, choć osobiście wolałbym Mazdę i to właśnie między nią a Corollą w seg C wybierał w tych cenach.
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

04 Paź 2014, 17:48

Leon nie ma dobrych silników prócz paliwożernego i mułowatego 1.6 8v oraz 1.9 TDI ale diesel do miasta nie :ok:
Rozważ Astre 1.8 125KM z LPG :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Paź 2014, 22:10

Dzięki za odpowiedzi, co do Toyoty to rozważam owszem, bo krąży opinia niezawodnych aut, a to dla mnie dużo, ale coraz więcej pozytywnych opinii czytam o Mazdzie 3 tylko co z blachami no i te spalanie jak czytam mnie przeraża? A co do Astry to większość opinii jest ok tylko, że często awaryjny i mało wygodny.
sns999
Obserwowany

Auto: Nie mam

04 Paź 2014, 22:58

Mazdy będziesz musiał poszukać bez rdzy i zabezpieczyć. Zależnie od blacharza, tu w okolicy 800 zł bodaj na 5 lat gwarancja. Opłaca się tak czy tak, choćby myśląc o sprzedaży kiedyś. Poza tym oczywiście dbać. Zresztą jak o wszystko, co byś nie kupił to u nas z czasem warto zabezpieczyć, chyba żaden producent nie daje dożywotniej gwarancji na blachy, a dbać trzeba tym bardziej.
Różnic w spalaniu to wielkich nie będzie, no ale jak pisałem - jeśli chcesz tym jeździć długo, to warto założyć LPG.

A ta Corolla z linku wyżej, o ile nie potrzebujesz drzwi z tyłu, to naprawdę warta uwagi. Dobre wyposażenie, ponoć sprawdzona, niski przebieg zarejestrowany u dealera zaprocentuje przy odsprzedaży, a co najważniejsze dostajesz rok gwarancji jak na nowe.
Ktoś tu podawał właśnie tą stronę i jeśli faktycznie auta na niej są pewne, to planując zakup Toyoty jest to dobra sprawa.
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kawa w samochodzie - pić czy nie?
    Wielu kierowców stosuje kawę jako środek przeciwdziałający uczuciu zmęczenia wielogodzinną podróżą. Mimo to spożywanie jej w czasie jazdy stanowi potencjalne zagrożenie, ponieważ gorący napój może spowodować ...