Auta do porównania

26 Kwi 2013, 22:36

Witam serdecznie!

W niedalekiej przyszłości planuję zakup nowego auta. Obecnie jeżdżę ibiza 94 r 1.3 benzyna. Zastanawiam się nad kilkoma autami w granicach 10-15 tyś. Tylko problem w tym, że tych aut nie da się w żaden sposób porównać.
Chodzi mi po głowie:

Mitsubishi galant 2.5 benzyna (do założenia gaz)
Lexus IS200 benzyna( do założenia gaz)
Audi A8 4.2 (do założenia gaz)
Ibiza II FL 1.9 diesel 110 koni

Jak widać te auta są całkiem różnie w porównaniu osiągów, wielkości. itp. Po prostu każdy z nich mi się podoba, ale nie wiem na który bym się zdecydował
dawbia24
Początkujący

Miejscowość: Szkarada

26 Kwi 2013, 23:11

A stać Cię na utrzymanie tych samochodów? Bo na furkę masz 10 - 15, a myślisz o 4.2??? Sam musisz stwierdzić o co Ci dokładnie chodzi. Napisz czego właściwie wymagasz od samochodu to może uda Ci się jakoś pomóc.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

27 Kwi 2013, 07:50

No fakt z tym audi pewnie trochę przesadziłem, ale z drugiej strony moja obecna ibiza na 100 km pali jakies 6 l benzyny, co daje 35 zł na 100 km. Jeżeli takie audi spali 14 gazu to praktycznie też wychodzi 35-40 zł za 100 km. Ale pewnie koszty eksploatacji są dużo droższe w takim audi. Tak ogólnie moim faworytem jest galant. Od samochodu wymagam wygody, musi być 5-cio drzwiowy, żeby miał dobre osiągi, fajny wygląd, chociaż to kwestia gustu. Ogólnie galant i is200 podobają mi się najbardziej, ibizę biorę pod uwagę, gdyż jeżdżę starszą wersją 4 lata i jest super, żadnych poważnych awarii. A co do audi to fajny, duży samochód, kolega ma taki i prezentuje się super
dawbia24
Początkujący

27 Kwi 2013, 20:20

Tu masz raport spalania audi a8 4.2 w benzynie i w gazie... Pamiętaj też że OC za 4.2 będzie dużo droższe.
[link do autocentrum.pl wygasł]
Dla porównania tu masz swoją ibize :).

W sumie jakbyś jeździł oszczędnie audi w lpg to samo spalanie może i wyszło by Cię ok. 40 zł/100 km. Ale to naprawdę nie było by tak łatwe. Szczerze to na Twoim miejscu zainteresowałbym się bardziej lexusem.

Powiem tak:
Audi - siekacz autostrad, wielka limuzyna z bardzo dobrym przyspieszeniem ale pali sporo.
Lexus - zwinny, trwały, fajnie wyposażony, dynamiczny, a przy tym ma właściwy napęd i jest dużo bardziej ekonomiczny od audi.
Ibiza - ibize znasz, nie dużo emocji da Ci ten samochód ale z pewnością jest najbardziej ekonomiczny i " tak, niby rozsądny"...
Galant - to taki trochę kompromis między ibizą a audi.

Na Twoim miejscu zainteresował bym się bardziej LEX'siem :), galant wbrew pozorom to taki... Nijaki no. Przejedź się to sam zobaczysz. Najlepiej jakbyś miał możliwość pojeździć wszystkimi no ale wiadomo jak jest.

Tu masz spalanie reszty z tych aut. Jeśli interesuje Cię spalanie jakiegoś samochodu w google wpisz po prostu "raporty spalania marka moedel" np. "raporty spalania bmw 3" i dalej wybierasz rocznik i silnik.

Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

28 Kwi 2013, 07:02

Dzięki wielkie za fajną podpowiedź. Jednak zastanowię się miedzy galantem a lexem. Jeżeli chodzi o wygląd to bardziej podoba mi się galant, ale wiadomo, że chodzi również o dynamikę, ekonomiczność, wyposażenie, niezawodność. Widzę, że masz ogromną wiedzę na temat tych aut i jakbyś mógł teraz porównać lexa i galanta pod względem właśnie dynamiki, niezawodności, wyposażenia, kultury jazdy, komfortu, wielkości itp to byłbym wdzięczny
dawbia24
Początkujący

28 Kwi 2013, 08:57

dawbia24 napisał(a):porównać lexa i galanta pod względem właśnie dynamiki, niezawodności, wyposażenia, kultury jazdy, komfortu, wielkości itp to byłbym wdzięczny

Tak naprawde porównanie Galanta na sucho z ISem jest mało obiektywne. Musiałbys przejechać sie obydwoma i sprawdzić co Ci lepiej pasuje. Oba auta mają różne silniki o róznych charakterystykach. IS ma typową R6 która lepiej jedzie górą a Galant V6 która lepiej zbiera się dołem. Szybszy jest Galant, więcej frajdy będzie z ISa ponieważ ma napęd RWD który często występuje z ori LSD. Spalanie LPG będzie podobne, 10-15l, dostępnośc gratów lepsza do ISa, skrzynia biegów manual 6biegowa w IS która spoikojnie wytrzymuje upalanie a 5biegowa w mitsu, komfort jest lepszy w IS (materiały, wyciszenie, nagłośnienie), trwałość hmmm...nie wiem czy lex jest lepszy ale ogólnie IS200 w manualu jest mega wytrzymały, czasami lecą cewki, CD odtwrzacze i o heble trzeba dbać (zaciski), w odróżnieniu od jakiejkolwiek konkurencji to 300tyś.km nie robi na nim większego wrażenia. W PL są Lexy IS200 z założonym turbo, upalane na torze z przebiegami po 300tyś.km i LPG więc chyba to świadczy pozytywnie o jakości. Weż też pod uwagę że ISa można było kupić z ori kompresorkirm bemani więc w serii musiał dużo wytrzymać. IS200 jest trochę na innym poziomie awaryjności i wygody szczególne porównując do aut UE. Na początek IS200 jest super później można przejść na IS300 ze sławą 2JZ :D

P.S.

ISa wybieraj raczej z manualem bo automat jest trwały ale zmula.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody klasy A - przegląd rynku
    Najmniejsze miejskie samochody mają na naszym rynku ustabilizowaną pozycję – przede wszystkim ze względu na swoją cenę, która rzadko przekracza kwotę 40 tys. zł. Co więcej, producenci coraz lepiej wyposażają ...
    Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair
    Na targach Design Miami/, Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair, zaprojektowane przez Clemensa Weisshaara i Reeda Krama, przedstawicieli nowego pokolenia projektantów. Prototyp skonstruowano we współpracy ...

28 Kwi 2013, 13:21

Coraz bardziej przekonujecie mnie do lexa. A byłem praktycznie pewien, ze jednak galant jest moim faworytem. hehe Wiadomo lexus trochę droższy ale może warto poczekać trochę dłużej i dołożyć te parę tysięcy. Dzięki za wypowiedzi
dawbia24
Początkujący