Auta z przestronnym miejscem kierowcy do 10 tys

20 Lip 2020, 15:20

Witam,
Poszukuje auta dla wysokiego i szerokiego kierowcy za 10 tysięcy (+/-1tys). Mam 195 cm wzrostu i lekko mówiąc jestem szeroki w pasie.
Ciężko znaleźć mi jakiekolwiek zestawienia które pokazują w szczególności miejsce kierowcy jeśli chodzi o szerokość a i z miejscem na nogi i głowę mam problem znaleźć.
Będzie to moje pierwsze auto. Jestem singlem. Jeździć będę głównie po mieście i kilka razy w miesiącu ekspresówką do oddalonej o ok 70km. Łodzi. Wygląd jest dla mnie drugorzędny. Może być 3-drzwiowy, bagażnik też może być mały.
Jeśli będzie miał przestronne miejsce dla kierowcy, małą awaryjność, względnie tanie i łatwo dostępne części oraz małe spalanie to może być brzydszy niż multipla :)
Byłoby dla mnie lepiej gdyby to nie był zbyt długi samochód typu mini/mikrovan lub kombi ponieważ jestem niedoświadczonym kierowcą i mam problemy ze wzrokiem w jednym oku.

Z tego co sam próbowałem znaleźć to aut z silnikami benzynowymi nadającymi się lub posiadającymi już instalacje LPG do pojemności 1,6.
np:
Skoda Fabia I 1,2 64km , 1,4 75/101km;
Fiat Grande Punto 1,2/1,4

Ford focus mk2 1,4/1,6 - z tym że podobno często rdzewieje
Avo
Obserwowany

20 Lip 2020, 17:00

Teoretycznie wszystkie auta 3-drziowe a najlepiej jakieś coupe będą miały najwięcej miejsca na nogi bo najczęściej fotel będzie można trochę dalej odsunąć niż w 5-drzwiowych.
Kiedyś porównywałem tak Toyotę Corollę i w tej w wersji 3d można było minimalnie dalej odsunąć fotel kierowcy.

W tym budżecie to chyba najlepiej poszukać już czegoś z instalacją LPG.

Avo napisał(a):Ford focus mk2 1,4/1,6 - z tym że podobno często rdzewieje
Wszystko zależy od tego na jaki egzemplarz trafisz i gdzie on jeździł wcześniej. Można trafić ten model z blachą w dobrym stanie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...