Witam wszystkich,
Zaczynam poszukiwania następnego samochodu, w przeszłości posiadałem Punto Evo z 2010 (105 Multiair). Bardzo mi ono odpowiadało, niestety mieszkałem w klimacie nadmorskim (Szkocja) i podwozie dość szybko zrobiło się rude i nawet amortyzator przegnił.
Podobały mi się w nim niskie (i rzadkie) koszty napraw, niskie spalanie i koszty eksploatacyjne.
Później przesiadłem się na nową Mazdę 3 i auto było wspaniałe (klimatronik, tempomat, bixenon, grzane fotele). Niestety teraz auto jest poza moimi możliwościami finansowymi.
Obecnie mieszkam znów w Polsce i szukam samochodu w cenie około 35tyś zł (może 40tyś). Z doświadczenia wiem, że lubię auta mniejsze (Punto, Stilo itp). Bardzo na rękę jest mi, żeby auto było tanie w utrzymaniu (niskie spalanie, bezawaryjność i niskie koszty napraw jeśli już dojdzie do usterki, prosta konstrukcja, tanie części eksploatacyjne i zamienne oraz możliwość naprawiania samemu). Gdyby Fiat nadal produkował Punciaka, bardzo poważnie zastanawiałbym się nad zakupem nowego.
Póki co zastanawiam się nad autami z około 2016 roku:
- Seat Ibiza 1.4 (poprzedniej generacji)
- Hyundai i20, II gen,
- Dacia Sandero (lub stepway), ale maja małe silniki z turbo,
- Punto (ale wiek)
Martwią mnie (nie wiem czy słusznie) małe silniki benzynowe z turbinami, diesle (padały masowo w Szkocji, koła dwu masowe, pompy paliwa, wtryskiwacze, dpf).
Autko będzie używane na codzienne dojazdy dojazdy do pracy (60km dziennie czyli około 1300km miesięcznie 90% z tego to ekspresówka) z 1 osobą na pokładzie, oraz 2-3 wyjazdów rocznie w trasę 800-1200km z rodziną 2+2. Jesteśmy rodziną kompaktową tzn na wycieczki zabieramy tylko niezbędne rzeczy.
Obowiązkowe wyposażenie:
- klimatyzacja,
- podróżowanie 130kmh z palcem w d***
Mile widziane wyposażenie:
- bluetooth,
- tempomat,
- skrzynia 6 biegowa
Marzenie:
- klima automat,
- podgrzewane siedzenia
Proszę o pomoc i wskazówki w wyborze
Pozdrowienia